Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. szeptember 14. 12:00 Vállalat, Világ

Kínaiak vásárolnák fel a Salomont, az Atomic-ot, a Wilsont és még számos márkát

A finn Amer Sports Oyj részvényei idén 25-30 euró között mozogtak a helsinki tőzsdén, a befektetők azonban 40 eurós vételi ajánlatot kaptak: a kínai Anta Sports Products ugyanis 5,5 milliárd dolláros vételi ajánlatot tett a cégre.

Az Amer neve kevésbé ismert, de a világ egyik legnagyobb sportruházati és sportszergyártó óriása, főbb márkái közé tartozik például a Salomon, az Atomic, a teniszütőiről híres Wilson, a Peak Performance, az Arc’teryx, de ebben a csoportban van a biciklisek számára jól csengő Mavic vagy a sportóráiról híres Suunto is.

Az ajánlat nem kötelező érvényű, a vételár egy esetleges átvilágítás során még változhat, ráadásul az Amer vezetése azt is közölte, hogy egyelőre nincs szándékában a kínaiakkal tárgyalni.

Az Anta ajánlata a Bloomberg szerint jól illeszkedik abba a központi kínai törekvésbe, hogy a sportmárkák terén erősebb világpiaci részesedésre tegyenek szert.

Peking 2022-ben téli olimpiát rendez, amely nagy reklámot adhatna a Salomonnak és az Atomic-nak,

de a kínai vevőkhöz már a 2020-as tokiói nyári olimpián is közel kerülhetnének az Amer csoport egyes márkái.

Az Amer még a kilencvenes évek közepén vette meg az osztrák Atomic-ot, amelyet elsősorban sífelszereléseiről ismerhetnek a vásárlók, majd 2005-ben kebelezte be a Salomont, amelyet akkoriban még Adidas-Salomonnak hívtak. Az Adidas 2005-ben az akkor gyengélkedő téli sportfelszerelési piacról vonult ki ezzel a lépéssel, a Salomon márkát viszont azóta az új tulajdonos nagyon erős szereplővé fejlesztette a sportcipők terén.

Az Anta elsősorban Ázsiában erős szereplő, az Európában ismertebb márkák közül csak a Fila köthető hozzá, amelynek a kínai terjesztője.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Amer Sports Anta Atomic felvásárlás Fila Salomon Wilson Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.