Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. szeptember 10. 06:52 Vállalat

Bedőlés felé tart az egyeurós bolthálózat, mióta lecserélte Magdi anyust

Bezárt és félig üres boltok, milliárdot közelítő tőkekivonás, százmillió forintot meghaladó adótartozás a korábbi nagykereskedő cégnél – finoman szólva sincs jó helyzetben az egyik, még most is a legjelentősebbek közé tartozó egyeurós bolthálózat.

A One Euro Market nevet használó láncról van szó, amelynek éveken keresztül Fodor Zsóka, a Barátok közt teleregény éppen visszatérni készülő Magdi anyus karakterét megformáló színésznő volt a reklámarca. (A hálózat nem keverendő össze a Euro Family, valamint a Euro Cent lánccal.) Valószínűleg csak véletlen egybeesés, mindenesetre a hálózat ügyei azóta alakulnak kívülről is láthatóan rosszul, hogy tavaly tavasszal lecserélték őt egy szépségkirálynőre.

A Teréz körúti bolt a bezárás előtt és után. Fotó: G7

Három-négy évvel ezelőtti fénykorában a One Euro Market jóval több mint 30 boltot számlált. Idén augusztus második felében a lánc honlapja 32 működő üzletet sorolt fel, de a VII. kerületi Damjanich utcában lévő már akkor is zárva volt, már ki is került rá a helyén megnyíló üzlet felirata. Azóta szintén bezárt a Teréz körúton lévő egység, és vélhetően erre a sorsra jutott a gyulai, a kiskőrösi, valamint az egyik szegedi üzlet is, mert jelenleg már szintén lekerült a honlap listájáról.

Áruhiány

Azoknak a fővárosi boltoknak a látványa sem volt szívderítő, amelyeket két hete felkerestem. Egy-egy termékből gyakran csak egyetlen darab árválkodott a polcokon, de ez még mindig a jobbik eset. Mindegyik boltban akadtak ugyanis kisebb-nagyobb teljesen üres polcfelületek, és volt olyan üzlet is, ahol egész részleget zártak le az áruhiány miatt. Itt papírra is kiírták, hogy az üzlet nem szűnik meg, a készlethiány átmeneti, az áruszállítás folyamatban van.

Ez valamilyen mértékben tényleg igaz lehetett, mert mindegyik boltban vagy éppen pakoltak a polcokra, vagy dobozokban állva várta az áru a műveletet. Azt azonban nem lehetett megítélni, hogy ez a mennyiség milyen mértékben tudja enyhíteni a fojtogató áruhiányt. Ez utóbbi nem túlzó kifejezés, amikor ott jártam, többen anélkül fordultak ki üzletekből, hogy bármit is vettek volna. Az egyik bolt eladója azt mondta: előfordult, hogy egy vásárló trágár szavakkal lépett be, annyira mérges volt az áruhiány miatt. Ez a helyzet az alkalmazott szerint pár hónapja alakult ki, és az sem véletlen, hogy idén a lánc egyetlen egy akciós újságot jelentetett meg, június elején.

Egy másik üzletben arról tájékoztatták a kiragasztott feliratok a vásárlókat, hogy az ideiglenes készlethiány azért alakult ki, mert a központi raktár átszervezés alatt áll. Ez valószínűleg tényleg így van, és ezzel el is érkeztünk a történet rázós részéhez. A hálózat nagykereskedője éveken keresztül a One Euro-Market Kft. volt, amely a fővárosi, Kén utcai telephelyéről látta el a boltokat. Ezt az állapotot őrizte meg 2014-ből a Google utcakép.

A Kén utca 4. 2014 júniusában

A lánc honlapján a kiskereskedőknek szóló általános vásárlási feltételekben még mindig a One Euro-Market Kft. neve és a Kén utca 4. telephely szerepel. Pedig már nincs ott a társaság: a cégnyilvántartásból törölték a lánc összes vállalkozásának szék- vagy telephelyeként. A portás is azt mondta, hogy a szóban forgó egyeurós cégeket már hiába keresem ott, nézzem meg nem messze, az Illatos úton. A fiatalember jól értesült volt, valóban az Illatos út 9. alatti irodaházban van a hálózatba tartozó cégek többségének a székhelye, bár ezt nem hirdeti felirat.

A Kén utca 4. néhány nappal ezelőtt. Fotó: G7

Mindez elsősorban azért érdekes, mert a One Euro-Market Kft. már nem is létezik, legalábbis ezen a néven. Tavaly április óta ZKKTS Kft.-nek hívják, a székhelyét pedig még előtte, januárban Tatárszentgyörgyre tette át, a Kossuth Lajos utca 2.-be. (Az alábbi képet ugyan még 2011-ben készítette a Google autója, de a szóban forgó saroképület az idei műholdfelvétel alapján valószínűleg azóta is megvan.)

Ha a Google nem téved, a sarokház a Kossuth utca 2. Tatárszentgyörgyön

A cég finoman szólva nincs jó állapotban. Adószámát tavaly novemberben törölték, idén január óta szerepel a 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozást felhalmozó cégek listáján, május óta NAV-végrehajtás van ellene, június óta pedig az áfabevallást be nem nyújtó adózók között is szerepel. Tavaly év végi állapot szerint saját tőkéje mínusz 379 millió forint. A cég nem válaszolt érdemben az elküldött kérdésekre, ellenben pert helyezett kilátásba.*Kérdések:
1. A hálózat honlapja alapján (http://oneeuro.hu/pdf/altalanos_vasarlasi_feltetelek_oem.pdf) úgy tűnik, hogy a hálózatban a nagykereskedelmi tevékenységet a One Euro-Market Kft. látja el. Ez a cég azonban ma már más néven (ZKKTS Kft.) létezik, adószámát törölték, nem adott le áfabevallást, és egy ideje szerepel a 100 millió forint feletti adótartozók listáján. Milyen szerepet játszik a ZKKTS most a hálózatban?
2. Mikor és hogyan alakult ki a ZKKTS említett helyzete? Miért került Tatárszentgyörgyre a székhelye?
3. Ki most a ZKKTS végső tulajdonosa?
4. Mivel foglalkozik most, mi a jövőképe a ZKKTS-nek?
5. Miért vásárolta meg a ZKKTS az STKKZ Kft.-t, amely a korábbi One Euro Kft.?
6. Lukács Ernő milyen szerepet játszik a ZKKTS életében? (A legutóbbi beszámoló szerint még mindig ő a tulajdonos cég képviselője.)
7. A legutóbbi beszámoló szerint a társaság tőkéje -379 millió forint. Azóta rendezte a tulajdonos a tőkehelyzetet, pótolta a tőkét?
8. A társaság Kén utcai telephelye kinek a tulajdonában van, illetve mi a sorsa jelenleg?
Válasz:
Alulírott ZKKTS Kft. a 2017. augusztus 29. napján kelt megkeresésére az alábbiakat adjuk elő.
Figyelemmel arra, hogy Társaságunk jelenleg több peren kívüli és peres eljárásban érintett, ezért bármilyen tartalmú cikk megjelentetése negatívan befolyásolhatja eljárásbeli érdekeinket, pozícióinkat.
Az előadottakra tekintettel bármilyen általunk meg nem erősített következtetés, közlése megjelentetése esetén megindítjuk a szükséges jogi eljárásokat Önnel szemben.
Természetesen az eljárások befejezését követően nagyon szívesen nyilatkozunk és válaszolunk a feltett kérdéseire.
Tisztelettel
ZKKTS Kft.
(A csillagra kattintva elolvashatja a kérdéseket és az arra érkezett választ szó szerint.)

A One Euro-Market/ZKKTS-ről és sok minden másról megkérdeztem a hálózatot is. Mivel a lánc sok cégből épül fel, 11 vállalatnak küldtem kérdéseket, és 8 szó szerint megegyező válasz érkezett. Eszerint a volt nagykereskedő céggel nem állnak kapcsolatban, a további, az adott társaságot érintő kérdésekkel kapcsolatban pedig „üzleti titokra hivatkozással, illetve tulajdonosi döntés alapján nem áll módunkban nyilatkozni”.

Offshore a világ körül

A történet sok részlete így is megismerhető, a csoport felépítése pedig nem olyan bonyolult, mint azt a cégszám sejteti. A cégjegyzékben szereplő telephelyadatok és az üzletek címei alapján bolt üzemeltetésével 10 vállalkozás foglalkozik. Ezek első körben három tulajdonos alá rendeződnek. Ezek mindegyike offshore helyen bejegyzett vállalkozás, egy Panamában, kettő pedig a Csendes-óceán nyugati részén lévő Marshall-szigeteken.

A kép azonban valószínűleg ennél is egyszerűbb. Az összes cégnek ugyanaz az ügyvéd (dr. K. T.) a kézbesítési megbízottja, illetve a könyvvizsgálója (R. V.). (Frissítés: dr. K. T. azt közölte a G7-tel, hogy nem ügyvédként, hanem magánszemélyként látja el az említett feladatot.) A tulajdonosi képviselő az egyik Marshall-szigeteki cégnél L. P., a másik két offshore-társaságnál pedig testvére, L. E. A boltüzemeltető cégeknél rákérdeztem az ő szerepükre és a vállalkozások végső tulajdonosára, de válasz erre sem érkezett.

A cégnyilvántartásból így is kiderül, hogy nem ma kezdték a szakmát. L. E. már az ezredforduló előtt jelen volt olyan cégekben, amelyek százforintos boltokat üzemeltettek. (Később, amikor száz forintért már nem sok mindent lehetett kapni, az egyeurós elnevezés terjedt el helyette.) A Kén utcai telephelyet is ekkor kezdték használni. Az ekkoriban tevékenykedő cégek közül az egyik ellen felszámolás, a másik ellen kényszertörlési eljárás van folyamatban. L. E. már csak az utóbbiban, a beszámolót 2012 óta le nem adó Száz Krajcár 2000 Bt.-ben van jelen beltagként és cégvezetőként.

Pár évvel testvére után L. P. is megjelent a bizniszben. Őt ügyvezetőként ma is megtalálni néhány cég élén, míg L. E. csak egy ingatlanos vállalkozást vezet a tágabban vett csoportban.

Az offshore tulajdonosok 2010-2011-ben jelentek meg a boltüzemeltető cégek mögött. Külön szórakoztató a két Marshall-szigeteken bejegyzett társaság. A Wellfix Holding Inc. mindegyik magyar cégben a Seychelle-szigeteken bejegyzett Wellfix Inc.-t váltotta fel. A Bizfina Corp. esetében pedig még nagyobb naivitás kell a tényleges tulajdonosváltás feltételezéséhez, hiszen a név egyáltalán nem módosult, csak a székhely került át az Indiai-óceáni szigetcsoportról a Csendes-óceánira. Talán mondani sem kell, hogy a kézbesítési megbízott (dr. K. T.) és a tulajdonosi képviselő (a Wellfixnél L. E., a Bizfinánál L. P.) közben nem változott.

Sok hasonlóság

A boltokat üzemeltető cégeknek további közös vonásaik is vannak:

  • Legtöbbjük (a címekből, tevékenységből, létszámból kikövetkeztethetően) két-három boltot üzemeltet vagy üzemeltetett még nemrég is.*A blokkok tanúsága szerint a One Euro Store Kft. legalább ötöt.
  • Az utóbbi másfél-két évben mindegyikből jelentős tőkét vont ki tulajdonosa, esetenként 40 millió forintot (60 millióra csökkentve a jegyzett tőkét), gyakrabban viszont 95 milliót (5-öt meghagyva). A 10 cégnél összesen 840 millió forintot vontak ki a tulajdonosok.
  • Közben a tőkehelyzet a társaságok többségénél siralmas: a legutóbbi beszámolóban rögzített állapot szerint a saját tőke jó pár esetben negatív a tőkekivonás és a veszteség következtében. Több helyen ezt olvashatjuk: „a teljes tőkevesztés miatt a tőkeellátottsági mutató értéke 0”. A cégek nem válaszoltak a kérdésre, hogy rendezték-e azóta ezt a működést már jövőre veszélyeztető helyzetet.
  • Egy-két évvel ezelőtti, leggyakrabban 25 és 30 fő közötti létszámuk mostanra jellemzően 5-15 emberrel csökkent. A legfrissebb elérhető adat szerint a 10 cégben 177-en dolgoznak.
  • Árbevételük két-három éve csökken, és egy-két éve már veszteséget termelnek. A forgalom, valamint az eredmény alakulása így nézett ki az utóbbi öt évben cégek szerinti bontásban. (Az Árbajnok kivételével mindegyik kft. feltüntetett neve előtt szerepelnek a One Euro szavak is.)
 

 

A meglehetősen borús összkép miatt könnyen az a benyomás alakulhat ki a külső szemlélőben, hogy a hálózat a bedőlés, megszűnés felé halad, de az erre, illetve a jövőképre vonatkozó kérdésre sem érkezett válasz.

Nagyker-váltás

Érdemes röviden visszatérni a nagykereskedelemre. A One Euro-Market Kft. forgalma 2015-ben érte el 9 milliárd feletti csúcsát – ekkor L. P. volt az ügyvezető –, de még a következő évben is 7,7 milliárdos árbevételt ért el, hogy aztán tavaly 18 millióra zuhanjon. Az utolsó érdemi évben, 2016-ban az eredmény a korábban megszokott néhány tízmilliós plusz helyett 507 milliós veszteség lett. A ma már ugye ZKKTS nevű cégnek is offshore, a Brit Virgin-szigetekre bejegyzett tulajdonosa van. A kézbesítési megbízott itt is dr. K. T., a tulajdonos képviselője pedig a legutóbbi beszámoló szerint L. E.

Mielőtt átnevezték, a One Euro-Market Kft. utolsó ügyvezetője S. R. J. volt, aki jelenleg a One Euro Group Kft.-t vezeti. Több jel is arra utal, hogy ez a társaság vette át a lánc nagykereskedelmi tevékenységét. A hálózat tematikus aloldalán már ennek a neve szerepel, némi elírással. A cég tevékenysége vegyes termékkörű ügynöki nagykereskedelem, forgalma pedig tavaly 50 millióról 3 milliárd fölé ugrott. Tulajdonosa egy Seychelle-szigeteki cég, a kézbesítési megbízott dr. K. T., a tulajdonosi képviselő L. E.

A hálózatot üzemeltető cégektől azt is megkérdeztem: ha valóban a One Euro Group veszi/vette át a lánc nagykereskedelmi feladatait, 

nem tartják-e visszásnak, hogy egy súlyos adóhiányt felhalmozó cég helyett egyszer csak egy másik vállalkozás lesz a hálózat nagykereskedője, mintha mi sem történt volna?

Válasz erre sem érkezett.

(Megjegyzés: a cikk korábbi verziójában lévő teljes személyeket adatvédelmi okokból cseréltük ki monogramokra.)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat adótartozás áruhiány bezárás egyeurós bolt offshore One Euro Market Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.