Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. augusztus 22. 10:41 Pénz, Vállalat

Négyezer éves a világ legelső fogyasztóvédelmi panasza

Egy anyagtáblára véste fel a tudomány mai ismerete szerint a világ első fogyasztóvédelmi panaszát Nanni to Ea-nasir több mint 3800 évvel ezelőtt a mezopotámiai Ur városában. A Quartz beszámolója szerint a település ma Irak déli részén fekszik, Tell el-Muqayyar mellett.

A British Museumban kiállított agyagtáblán a fogyasztó arra panaszkodott, hogy rossz minőségű rézércet kapott, egy másik szállítmánnyal kapcsolatban pedig azt kifogásolta, hogy eleve késett és rossz helyre ment a megrendelt áru. A panaszt akkád nyelven, ékírással vésték az agyagtáblára, amely 11,6 centiméter magas, és 5 centi széles volt.*Az akkád az egykori Mezopotámiában élő asszírok és a babiloniak nyelve volt. Ékírásuk a sumerból származik.

A reklamáció szerint i.e. 1750-ben Nanni elutazott a Perzsa-öbölbe, ahol rezet szeretett volna vásárolni. Egy ottani kereskedővel megállapodott egy nagyobb mennyiségről. Nanni később visszautazott Mezopotámiába, elküldte a szolgáját a kialkudott vételárral a zsákjában. A réz azonban az ígéret ellenére nem volt jó minőségű.

„Amikor eljöttél, azt mondtad, hogy: Gimil-Sin-et, azaz finom minőségű rézötvözetet adok neked”, írta Nanni az ügynöknek.*A. Leo Oppenheim chicagói professzor 1967-ben megjelent könyvében fordította le először a levelet akkád nyelvről angolra.

A panaszból kiderült, hogy a kereskedő nem bánt kesztyűs kézzel Nanni szolgálójával, miután az kifogásolta az áru minőségét. „Ha kell az áru vidd el, ha nem, akkor menj el!”, zárta rövidre a vitát a kereskedő.

Végül üres kézzel érkezett haza a szolga, akinek ráadásul ellenséges területen kellett az utat megtenni. Nanni azért haragudott meg az eladóra, mert a pénzt már jó előre kifizette a kiváló minőségűnek mondott rézércért, miközben a kereskedő ócska nemesfém-ötvözettel akarta átverni.

Nanni a levele végén felhívja az eladó figyelmét arra, hogy mostantól ő fogja személyesen az árut átvenni a saját udvarában, és csak a jó minőségű rézércet tartja meg, a többit vissza fogja küldeni. Egy kicsit még szidja a kereskedőt a stílusa miatt, és csodálkozik rajta, hogyan lehetséges az, hogy ilyen szolgáltatás nyújtása mellett az illetőnek még mindig vannak kuncsaftjai. Igaz, Nanni végül nem pártolt el tőle, úgy tűnik a Perzsa-öbölből érkező rézércnek nagy piaca volt az ókori Mezopotámiában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat British Museum fogyasztóvédelem Mezopotámia Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.