Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. augusztus 22. 10:41 Pénz, Piac

Négyezer éves a világ legelső fogyasztóvédelmi panasza

Egy anyagtáblára véste fel a tudomány mai ismerete szerint a világ első fogyasztóvédelmi panaszát Nanni to Ea-nasir több mint 3800 évvel ezelőtt a mezopotámiai Ur városában. A Quartz beszámolója szerint a település ma Irak déli részén fekszik, Tell el-Muqayyar mellett.

A British Museumban kiállított agyagtáblán a fogyasztó arra panaszkodott, hogy rossz minőségű rézércet kapott, egy másik szállítmánnyal kapcsolatban pedig azt kifogásolta, hogy eleve késett és rossz helyre ment a megrendelt áru. A panaszt akkád nyelven, ékírással vésték az agyagtáblára, amely 11,6 centiméter magas, és 5 centi széles volt.*Az akkád az egykori Mezopotámiában élő asszírok és a babiloniak nyelve volt. Ékírásuk a sumerból származik.

A reklamáció szerint i.e. 1750-ben Nanni elutazott a Perzsa-öbölbe, ahol rezet szeretett volna vásárolni. Egy ottani kereskedővel megállapodott egy nagyobb mennyiségről. Nanni később visszautazott Mezopotámiába, elküldte a szolgáját a kialkudott vételárral a zsákjában. A réz azonban az ígéret ellenére nem volt jó minőségű.

„Amikor eljöttél, azt mondtad, hogy: Gimil-Sin-et, azaz finom minőségű rézötvözetet adok neked”, írta Nanni az ügynöknek.*A. Leo Oppenheim chicagói professzor 1967-ben megjelent könyvében fordította le először a levelet akkád nyelvről angolra.

A panaszból kiderült, hogy a kereskedő nem bánt kesztyűs kézzel Nanni szolgálójával, miután az kifogásolta az áru minőségét. „Ha kell az áru vidd el, ha nem, akkor menj el!”, zárta rövidre a vitát a kereskedő.

Végül üres kézzel érkezett haza a szolga, akinek ráadásul ellenséges területen kellett az utat megtenni. Nanni azért haragudott meg az eladóra, mert a pénzt már jó előre kifizette a kiváló minőségűnek mondott rézércért, miközben a kereskedő ócska nemesfém-ötvözettel akarta átverni.

Nanni a levele végén felhívja az eladó figyelmét arra, hogy mostantól ő fogja személyesen az árut átvenni a saját udvarában, és csak a jó minőségű rézércet tartja meg, a többit vissza fogja küldeni. Egy kicsit még szidja a kereskedőt a stílusa miatt, és csodálkozik rajta, hogyan lehetséges az, hogy ilyen szolgáltatás nyújtása mellett az illetőnek még mindig vannak kuncsaftjai. Igaz, Nanni végül nem pártolt el tőle, úgy tűnik a Perzsa-öbölből érkező rézércnek nagy piaca volt az ókori Mezopotámiában.

Pénz Piac British Museum fogyasztóvédelem Mezopotámia Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Wiedemann Tamás
2018. november 19. 15:48 Pénz, Piac

Újabb legendás, milliárdokat kereső autóipari vezér bukott meg, miután megdézsmálta a cég pénzét

Őrizetbe vették Carlos Ghosnt, a Renault-Nissan-Mitsubishi csoport vezérét, aki évi közel 5 milliárd forintnak megfelelő összeget keresett, mégis milliárdokat titkolt el.

Wiedemann Tamás
2018. november 19. 12:20 Pénz, Piac

Utoljára nyomtatják ki a katalógust, amin egy generáció nőtt fel Magyarországon

Magyarországon egy generáció nőtt fel az Otto-magazinokkal. Kelet-Európában az álmodozás szimbóluma volt, de az ágyat is ki lehetett támasztani vele.

Jandó Zoltán
2018. november 17. 07:22 Pénz, Piac

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Hiába estek a Mészáros-részvények, a felcsúti milliárdos nem lett szegényebb. Közel 120 milliárd forintra értékelték az állami megrendelésekkel kipárnázott építőipari cégeit, a Mészáros és Mészáros Kft-t és az R-Kordot.

Fontos

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.