Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. augusztus 20. 18:03 Vállalat

Nem, egyáltalán nem kell reszketnünk a magyar görögdinnye sorsáért

Miért látni görögországi görögdinnyét a szupermarketekben, sőt, miért van az, hogy néha nincs görögdinnye a szezon közepén bizonyos boltokban? Tényleg a földeken rohad (sőt, robban) a dinnye, mert nincs, aki leszedje? Utánanéztünk, hogy mi az igazság.

A görögdinnyebiznisz nem jelentéktelen dolog Magyarországon, tavaly például az összesen 52 milliárd forintnyi gyümölcsexportunkból 5 milliárd tisztán a görögdinnye*Ugyan technikailag zöldségféléről van szó, a külkereskedelmi kategóriarendszerben gyümölcsként kezelik a görögdinnyét. volt. Összevetésül, almából és körtéből együttvéve 4,5 milliárd forintnyit vittek ki külső piacokra.

Érdekes trend, hogy miközben egyre kisebb területen termelik a dinnyét – 2004-ben még majdnem 12 ezer hektárról takarították be, idén a KSH szerint 5300 hektárra csökkenhet a betakarított terület -, a termésátlagok viszont, részben a kisebb termelők kiszorulása, részben a modernebb technológiák terjedése miatt évről évre javulnak. Ezért összességében nagyjából változatlan, 180-220 ezer tonna között ingadozik a magyar görögdinnye-termelés. Ennek a 60 százalékát eszik meg a magyarok, kétötöd pedig exportra megy. (Ez azt is jelenti, hogy tízmillió magyarra jut 120 ezer tonna dinnye, tehát minden július-augusztusban 6-6 kilogramm jut egy főre, ami nem elhanyagolható.)

 

Az utóbbi másfél évtizedben jelentősen megváltozott a görögdinnye-termelés Magyarországon belüli megoszlása is. Ugyan több körzetben is van hagyományosan erős dinnyetermelés, de az utóbbi néhány évben az örök uralkodó Békés megye mellé felzárkózott Szabolcs megye is, mellettük a többi táj (Baranya, Heves, Jász-Nagykun, Fejér, Tolna) nem igazán rúg labdába, legalábbis mennyiségben.

 

Fontos fejlemény, hogy az államilag szervezett dinnyekartell sikeresen stabilizálta az árakat. A kartellt 2012-ben szervezte a földművelési minisztérium, vélhetően a jó lobbierővel rendelkező, dinnye-érdekelt fideszes politikusok, a más ügyekből is ismert békési Simonka György és a jászsági Pócs János nyomásgyakorlásának eredményeként. Miután a GVH bejelentette, hogy vizsgálja az áregyeztetést, a miniszter gyakorlatilag legalizálta az állami kartellt. (Később az EU közbelépett, de ennek már nem volt jelentős hatása a piacra.)

A 2011-es, száz forint alatti termelői piaci árak után évek óta 125-140 forint volt az éves kilogrammonkénti átlagár a termelői piacokon:

 

A munkaerőhiány ugyan több gyümölcsnél nagy problémákat okozott, pont a dinnyénél nincs akkora gond. Egyrészt a viszonylag magas árak miatt a termelők ki tudják fizetni az idénymunkásokat – bármennyivel nehezebb is őket megtalálni -, és a dinnye-betakarítás kevésbé munkaigényes műfaj, akár a meggyszedéshez képest is.

A zöldség-gyümölcs szövetségként működő Fruitveb szerint az örök mezőgazdasági mumus, az időjárás sem a termelést, hanem inkább a fogyasztást érintette: a júliusi esősebb hetek alatt kevésbé volt kedvük a magyaroknak dinnyét enni.

A magyar dinnyekartell főleg a belső piacról szólt, a dinnye exportját értelemszerűen nem érinti, hiszen ott a névadó Görögországgal, Törökországgal, sőt Iránnal kellene versenyezni. Főleg a V4-országokba erős a magyar dinnyeexport, igaz, ezek átlagára elég alacsony, tavaly például átlagosan 49 forintért számolták el a Lengyelországba exportált dinnye kilóját. A Németországba vitt 11 ezer tonna már jobban megéri, ennek kilójáért 86 forintot kaptak a magyar termelők.

 

Az erős magyar export ellenére fér az országba import görögdinnye is, főleg a júniusi koraszezonban, tehát amikor Magyarországon még nem terem elég dinnye. De ezek mennyisége az utóbbi években elhanyagolható volt, ezért biztosan nem kell aggódni a külföldi dinnye dömpingjétől. Aki még augusztusban is külföldi dinnyét lát a polcokon, az örülhet, hiszen statisztikailag ritka esemény tanúja volt.

A dinnye-importadatok között a legérdekesebb talán az a 127 kilogramm francia görögdinnye, amit átlagosan 990 forintos áron hoznak be az országba, valószínűleg a téli dinnyeőrültek kedvéért. De az összesen 188 tonnányi szlovák és holland görögdinnye átlagára is igen magas, kilogrammonként 290 forint.

 

Az alábbi grafikonon látszik igazán, hogy valójában nem lehet nagy versenyről beszélni a magyar és a külföldi dinnyetermelők között, hiszen július-augusztusban már alig érkezett külföldről dinnye az utóbbi években. Az is látszik, hogy az utóbbi években folyamatosan erősödő szabolcsi dinnyevidék előtt nagy lehetőségek állnak: itt ugyanis augusztusban érik a dinnye, amikor az ország nagy részében – és pláne a déli országokban – már lecsengett a szezon, viszont továbbra is a dinnyefogyasztásra alkalmas a hőmérséklet. Így az augusztusi dinnyére különösen nagy exportkereslet van.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat dinnye dinnyekartell görögdinnye mezőgazdaság pócs jános simonka györgy Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.