Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. augusztus 19. 16:52 Vállalat

Egy sima stadion önmagában már semmit nem ér

A napokban nyitotta meg kapuit a Texas Rangers baseball- és a Dallas Cowboys amerikaifutball-csapat stadionjai közé épített Texas Live szórakoztatóközpont. A 250 millió dollárból (jelenlegi árfolyamon közel 71 milliárd forintból) kialakított komplexum nem egyedi a maga nemében, több stadion környékére is húztak fel már hasonló létesítményeket, ami azonban újdonság, hogy itt a Texas Rangers csapata is a tulajdonosok között van.

Szakértők szerint ez lehet a trend a jövőben, és egyre több profi amerikai sportcsapat próbálhatja meg bevételeit kiegészíteni ilyen módon. Bár a csapatok az elmúlt években nagyon szépen kerestek a jegyeladásokkal és különösen a tévés közvetítésekből származó bevételek szárnyalásával, már vannak arra utaló jelek, hogy a hagyományos piacokon hamarosan kifulladhat a növekedés. Tulajdonképpen ennek mennek elébe azok a cégek, amelyek nyitnak a szórakoztatóipar egyéb szegmensei felé is.

A Texas Rangers egyébként nem egyedül teremtette elő az építéshez szükséges tőkét, a beruházást egy olyan közös vállalat valósította meg, amelyben a csapat mellett a helyi önkormányzat és a Cordish nevű, direkt ilyen fejlesztésekre szakosodott cég is benne van. A Cordish tucatnyi hasonló projekt megvalósításába kezdett már bele, legutóbb a Jacksonville Jaguars amerikai futballcsapattal kötöttek megállapodást.

David Cordish, a nagyapja által alapított cég jelenlegi elnök-vezérigazgatója a CNBC-nek arról beszélt: a cél az lenne, a szurkolók ne csak egy meccsre jöjjenek a városba vagy a stadion környékére, hanem ennél hosszabb időre. Ehhez komoly segítséget nyújthat, hogy

a Texas Live-ban egy 14 szintes, több mint 300 szobás hotel is van, a bárokról, éttermekről nem is beszélve.

Ideális esetben a rajongók tartózkodását egész hétvégére ki lehetne tolni, így pedig természetesen jóval nagyobb bevétele származhat egy-egy szurkolóból a csapatnak. Ráadásul a hosszabb tartózkodás, a több élmény a csapathoz való kötődést (tehet a márkaértéket) is erősíti.

A hasonló projektekben tényleg elég komoly üzleti potenciál van, az amerikai sporteseményeknek ugyanis brutális a helyszíni nézettsége. A G7 is írt róla korábban, hogy a világ tíz legnagyobb stadionjából nyolc valamely amerikai egyetemé, és ezek a százezres arénák rendre meg is telnek a mérkőzések ideje alatt. A gond csak az, hogy túl sok meccset nem játszanak egy évben, így az ingatlan kihasználtsága nem túl magas. A szórakoztatóközpontokkal mások mellett ezen is próbálnak segíteni.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKellene még pár emelet a Puskás stadionra, ha utol akarjuk érni Észak-KoreátVan működő modell arra, hogyan lehet megtölteni akár százezres arénákat is hétről hétre.

 

Ma már teljesen alap az amerikaiaknál, hogy a sporteseményeket összekapcsolják egyéb szórakoztató programokkal. Az idei Forma-1-es Magyar Nagydíj után a versenyt szervező Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgatója, Gyulay Zsolt is arról beszélt, hogy idén sokkal több program volt a versenyhétvégén, mint korábban, és a változás egyértelműen az új, amerikai tulajdonosnak köszönhető.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Cordish stadion szórakoztató központ Texas Live Texas Rangers Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.