Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. augusztus 16. 09:31 Vállalat

Soros Györgyék szerint egyelőre nem lesz válság

Az olajárak emelkedésével magára talált az utóbbi években sok mélypontot átélt energiaipar. A Bloomberg által idézett előrejelzések szerint a szektor előtt még hosszú felfutás áll, amiben úgy látszik, hogy 2018 második negyedévében hittek a nagybefektetők is, köztük Soros György. A Soros Fund Management ugyanis a negyedéves jelentése szerint bevásárolta magát az amerikai olaj- és gázkitermeléssel foglalkozó Chevron és Devon vállalatokba, illetve a fosszilis energiahordozók szállítását végző, szintén amerikai Kinder Morgan-be.

Bár az amerikai olajárak júliusban több mint három éves csúcsot döntöttek, pesszimista várakozások is kialakultak az elemzők körében. A bővülő amerikai nyersanyagkészletek és a közgazdászok jóslatai szerint közelgő recesszió a kedvezőtlen várakozásokat táplálják, ugyanakkor az iráni szankciók miatt továbbra is számítani lehet az olajárak növekedésére, és egyelőre még a gazdaság is pörög.

A WTI olaj hordónkénti ára dollárban. Forrás: Business Insider

Soros közben bizonyos energetikai befektetéseiből alább eladott, a VanEck Vectors Oil Services alapból kiszállt, a kanadai Canadian Natural Resource, illetve az amerikai Williams Companies papírjaiból pedig már csak kevesebbet tart a portfóliójában, mint az első negyedévben.

A magyar származású dollármilliárdos persze nem csak az energiapiacon mozog, a Facebookban, az Apple-ben és a Twitterben is növelte részesedését, akárcsak a világ legnagyobb alapkezelőjében, a 6000 milliárd dollárt mozgató BlackRockban. A Google-anyavállalat Alphabet és az Amazon részvényeiből viszont eladott.

Összességben úgy tűnik, hogy Sorosék egyelőre nem tartanak egy közeli gazdasági megrázkódtatástól, hiszen nem az olyan válságálló ágazatokból spájzoltak be, mint például a gyógyszeripar vagy a közműszektor. Az olaj- és a technológiai ágazat részvény-árfolyamai viszont szinte biztosan rosszul teljesítenének egy válságban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat energiapiac olajpiac soros györgy Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.