Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. augusztus 14. 08:48 Vállalat, Világ

A lisztériafertőzés után a szárazság tizedeli a zöldségfelhozatalt

Nem lehet idén másodszorra is elvetni például a spenótot, a babot és a karfiolt Európa számos országában az aszály miatt. A Zöldség- és Gyümölcstermesztők Európai Szövetsége (PROFEL) az Euractivnak azt mondta, 40 éve nem volt ilyen súlyos a helyzet a kontinensen.

Az adatok szerint az aszállyal leginkább sújtott országok között vagyunk mi is, Franciaország, Belgium, Hollandia, az Egyesült Királyság, Németország és Lengyelország mellett.

Hogy nincs elég termés, az nem kifejezés. A borsónak és a babnak 20-50 százaléka, azaz akár a fele idén nem érett be. A hagymánál 15-50 százalék között mozog a veszteség. Ami beérett, azt viszont gyakran nem tudják betakarítani, mert elverte a jég vagy elöntötte az árvíz.

A hűtőházak és a konzervüzemek elég nagy bajban vannak, mert nem érkezik be a szükséges mennyiség, de ami bejön, az sem egyenletesen, és erre nem tudnak felkészülni munkaerővel. A költségeket megnöveli a kiszámíthatatlanság, és bár egyelőre a PROFEL nem mondta ki közvetlenül, de nem nehéz kitalálni, hogy a fagyasztott és konzerv készítmények bolti ára is emelkedni fog.

A szárazság elég rosszkor jött a magyar feldolgozóüzemeknek és boltosoknak, hiszen éppen a bajai Greenyard-üzem lisztériafertőzése miatti piaci károkat igyekeznek kezelni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábban azt közölte, hogy a magyar boltokból és a lakosságtól 29 ezer tonna fagyasztott zöldséget kell visszahívni.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAzonosították a halálos fertőzés forrásait a bajai hűtőházbanTízmilliárd forintos kárról beszélnek, de ennél jóval súlyosabbá válhat a helyzet.

 

Mivel az árukra általában éves keretszerződéseket kötnek, és a gyártókapacitások le vannak kötve, év közben nem könnyű egy nagy piaci szereplő kiesését kezelni. Különösen akkor, ha az árut egy boltlánc saját márkás csomagolásában szeretné a polcokon látni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ aszály Európa konzerv vetés zöldség Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.