Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. augusztus 9. 17:22 Vállalat

Lefelezi az uniós unikornis-állományt a britek kivonulása

Felére csökkenhet az egymilliárd dollárnál nagyobb értékű uniós start-up magáncégek száma azzal, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. Az EU-ban egyébként sincs sok ilyen, a szakzsargonban csak unikornisnak nevezett vállalkozás, de a 25 vállalatból egy tucat az Egyesült Királyságban működik. Köztük a legtöbbre, a valamivel több mint 11 milliárd dollárra értékelt, informatikai területen mozgó Global Switch is.

A CB Insight aktuális listája szerint jelenleg egyébként 255 olyan tőzsdén nem jegyezett start-up vállalkozás van, amelynek értéke eléri az 1 milliárd dollárt. Ez elég jól mutatja, hogy az EU még a britekkel sem áll túl jól. A vállalatok többsége az Egyesült Államokban és Kínában működik, ez a két ország delegálja a rangsorban szereplő vállalatok háromnegyedét. Az unióból 12 brit, öt német, két francia és egy-egy észt, máltai, portugál, luxemburgi, svéd illetve holland társaság került be az elitbe.

 


A top10-ben még nagyobb a kínai-amerikai fölény: a világ két legnagyobb gazdasága fele-fele arányban osztozik az első tíz helyen. A legértékesebb unikornis a 68 milliárd dollárt érő Uber, de ott lohol a sarkában a kínai versenytárs Didi Chuxing is. Az autómegosztók amúgy is elég jól állnak, a két már említett cégen kívül még kettő került be az első húszba. Ezen kívül az e-kereskedelem területén ténykedő vállalatok szerepelnek még kiugróan jól.

A legnagyobb értéknövekedést felmutató cég azonban nem ezekből az ágazatokból került ki. A kriptodeviza őrületből hasznot húzó Bitmain Technologies ugyanis csak júliusban került fel a listára, de már most a 12. helyen áll 12 milliárd dolláros értékkel.

 

Egyelőre nem szerepel ugyanakkor a CB Insight adatbázisában a 3D nyomtatókat gyártó magyar érdekeltségű Formlabs. A vállalatról alig több mint egy hete írta meg a Forbes, hogy a legutóbbi tőkebevonás során már 1 milliárd dollár fölé értékelték. A cég termékfejlesztésért felelős vezetője Lakatos Dávid és a vállalat Székesfehérváron is termel, sőt az Index értesülései szerint hamarosan Budapesten is irodát nyitnak majd.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Bitmain Formlabs uber unikornis Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.