Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. augusztus 9. 11:45 Vállalat

Kellene még pár emelet a Puskás stadionra, ha utol akarjuk érni Észak-Koreát

Bár itthon láthatóan semmi hatása nincs egyelőre a stadionépítéseknek a focimeccsek nézettségére, van működő modell arra, hogyan lehet megtölteni akár százezres arénákat is hétről hétre.

A Daily Telegraph még tavaly közölt egy összeállítást világ húsz legnagyobb stadionjáról, amelyekhez képest nem csak az éppen épülő 68 ezresre tervezett Puskás Aréna apró, hanem úgy általában az európai stadionok nagy többsége. A listára mindössze két európai aréna került fel, a barcelonai Nou Camp és a londoni Wembley.

 


A rangsor igazi érdekessége azonban még csak nem is ez, hiszen az Egyesült Államokban elég sok népszerű csapatsport van, hanem az, hogy milyen tengerentúli stadionok állnak az élen. Az első helyzet ebből a szempontból egyébként pont érdektelen, a világ legnagyobb arénája ugyanis az észak-koreai fővárosban található Rungnado Május Elseje Stadion. A létesítménybe átadásakor még 150 ezren fértek be, azóta azonban némileg átalakították, így ma már csak ülőhelyek vannak benne, méghozzá – hivatalos adat híján szakértői becslések szerint – 114 ezer.

A lista következő nyolc helyezettje viszont kivétel nélkül amerikai stadion, ami pedig első ránézésre ennél is meglepőbb, hogy ezen belül is valamelyik egyesült államokbeli egyetem arénája. Mind a nyolc létesítménybe több mint 100 ezer ember fér be, és nem csak ennyi fér be, de ennyien is vannak bennük hétről hétre.

A globális ezüstérmes Michigan Stadionban például 1975 november 8-a óta a helyi egyetem amerikai-futball csapatának összes hazai meccsén több mint százezer néző volt. Tavaly például átlagosan 111,6 ezren tekintették meg helyszínen a meccseket, ami lényegében konstans teltházat jelent, a rekordnézettség pedig még az elméleti befogadóképességnél is magasabb volt. Emellett valószínűleg itt játszották minden idők legtöbb helyszíni nézőt vonzó európai futball-klubmeccsét is: 2014 augusztusában a Real Madrid és a Manchester United összecsapásán 109 ezren voltak kint*Persze ezek a számok a legmagasabb nézettségi adatoktól még mindig messze elmaradnak. Az 50-es, 60-as években, amikor még kevésbé adtak a biztonsági kérdésekre, jóval több embert engedtek be a stadionokba. A csúcstartó az 1950-es Brazília-Uruguay vb-döntő, amit 146 ember híján 200 ezren láttak a helyszínen, de volt 100 ezer feletti nézőszám a Népstadionban is..

 

Bár a Michigan az elmúlt években rendre a legmagasabb átlagnézettséget hozta, ezek az adatok egyáltalán nem kiugróak az egyetemi amerikai futball-bajnokságban (NCAA). Sőt 2014-ben két másik csapat is előttük végzett a jegyeladási rangsorban. Tavaly a 30 együttesből az Oklahoma meccseire voltak a legkevesebben kíváncsiak, átlagosan 56 790-en. Volt viszont a Michiganen kívül még három csapat, amelyek 100 ezer feletti nézettséget hoztak. Utóbbi ráadásul komoly visszalépésnek számít, 2016-ban ugyanis még hét egyetem tudta hozni a hatszámjegyű átlagos nézettséget.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.