Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. augusztus 5. 15:52 Piac

Jót teszel a gazdaságnak, ha okosan váltasz munkahelyet

A technológiai újítások, a jól képzett munkaerő és a megfelelő vezetési gyakorlatok mellett a gazdaság működésének az is alapvető feltétele, hogy ezek az erőforrások ott álljanak rendelkezésre, ahol tényleg szükség van rájuk és a legjobban kamatoztathatók. A főbb munkaerő-piaci tendenciák között tehát nemcsak arra érdemes figyelni, hogy mennyien dolgoznak és hány munkahelyről adnak számot a cégek, hanem a munkaerő fluktuációját is. Mert bár a munkavállalók intenzív vándorlása a cégek és az állások között egyfelől költséget jelent számukra és a vállalatoknak is, mégiscsak átjárásra utal a rosszabb, kisebb termelékenységű állások felől a jobb munkahelyek irányába.

A fluktuáció tehát végső soron a termelékenységet növeli, bár a pillanatnyi jólétet csökkenti.

Amerikai kutatások azonban arra utalnak, hogy a munkaerő áramlása már az 1980-as évek óta lassul. A fluktuációt a munkaerő-forgalom mutatójával mérik, amit úgy kapnak meg, hogy a ki- és belépők összesített létszámát elosztják az átlagos állományi létszámmal és megszorozzák százzal. Ha például egy 40 fős cégnél csak annyi változik, hogy öt ember felmond, és felvesznek másik ötöt a helyére, akkor 25 lesz ez a mutató (noha csak az állomány 12,5 százalékát érintette a változás). Ahogy az alábbi ábrán látszik, a fluktuáció az ezredforduló óta egyre meredekebben csökken, és az utóbbi két évtizedben már a high-tech és informatikai szektorokban is megfigyelhető, hogy egyre ritkábban váltanak munkahelyet a dolgozók.

Forrás: Decker és szerzőtársai (2018)

A kutatók szerint elsősorban a következő okok miatt csökken a munkaerő fluktuációja az Egyesült Államokban:

  1. szűkül a munkaerő utánpótlása
  2. a migráció is lelassult
  3. idősödik a társadalom
  4. csökkent a vállalkozási kedv

Hogy Magyarországon miként alakulnak ezek a tendenciák, azt a Magyar Munkaerőpiaci Prognózis (MMPP) kutatás alapján vizsgáljuk meg, amelynek részletes, 2007 és 2017 közötti adatait a felmérést évente mintegy 7000 cég körében lebonyolító Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézettől kaptuk meg. A fluktuáció, azaz a munkaerő-forgalom némileg növekvő tendenciát mutat 2007 óta, de legalábbis nem csökken.

 

 

Bár Magyarországon szintén problémát okoz a társadalom elöregedése, és a munkaerőhiány is egyre égetőbb, mégis, a 2008-as recesszió, majd a beinduló növekedés látszólag kikényszerítette a dolgozók élénkebb fluktuációját. A válság során a legszükségtelenebb és legkevésbé termelékeny állások megszűntek, míg a konjunktúra időszakában egyrészt több munkahely keletkezett, másrészt pedig a toborzási nehézségek fokozódásával bérverseny indult a munkavállalókért – e folyamatok mind a munkaerő áramlását serkentik.

Az OECD statisztikái azonban arra utalnak, hogy ez még kevés a munkaerő-termelékenység érdemi növeléséhez, ugyanis a foglalkoztatás bővülése főleg olyan munkahelyek létesülésének köszönhető, amelyek produktivitása alacsony. Ez meglátszik a magyar munkaerő termelékenységének növekedési ütemein is: a válság utáni szint messze elmarad a válság előttitől. Ráadásul, míg a 2008-as globális recesszió előtt Magyarországon viszonylag gyors volt a produktivitás növekedése nemzetközi összehasonlításban, addig a válság utáni évekre ez az előny eltűnt, az ország átkerült a rangsor másik végére.

 

 

Hiába tapasztalható tehát a fluktuáció gyenge élénkülése, az a gazdaság termelékenységét – egyelőre – szerény mértékben tudja növelni, mivel az adatok tükrében úgy látszik, hogy a dolgozók zömmel az alacsony termelékenységű állások között tudnak csak válogatni.

Piac fluktuáció hatékonyság munkaerőpiac termelékenység Olvasson tovább a kategóriában

Piac

Váczi István
2018. november 20. 15:23 Piac

Fény derült az aranykereskedelem egyik legrégebbi titkára

Mostanáig nem lehetett tudni, mennyi arany cserél gazdát az első számúnak tartott kereskedelmi központban, Londonban. Az eredmény kevesebb a korábbi szakértői becslésnél.

Torontáli Zoltán
2018. november 20. 06:50 Élet, Piac

Egyetlen gyümölcs sem jut el olyan nyakatekert módon a boltba, mint a banán

Az hagyján, hogy nagyon messziről és viszonylag kis adagokban kell behozni, de itthon kell megérlelni, és azonnal el kell adni, máskülönben megy a kukába.

Wiedemann Tamás
2018. november 19. 15:48 Pénz, Piac

Újabb legendás, milliárdokat kereső autóipari vezér bukott meg, miután megdézsmálta a cég pénzét

Őrizetbe vették Carlos Ghosnt, a Renault-Nissan-Mitsubishi csoport vezérét, aki évi közel 5 milliárd forintnak megfelelő összeget keresett, mégis milliárdokat titkolt el.

Fontos

Hajdu Miklós
2018. november 20. 12:50 Élet

A magyar iskolarendszer még mindig ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint 10-15 éve

Bár számos reform történt a közoktatásban, a kétezres évek problémáinak jelentős része még mindig aktuális.

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.