Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. augusztus 5. 15:52 Piac

Jót teszel a gazdaságnak, ha okosan váltasz munkahelyet

A technológiai újítások, a jól képzett munkaerő és a megfelelő vezetési gyakorlatok mellett a gazdaság működésének az is alapvető feltétele, hogy ezek az erőforrások ott álljanak rendelkezésre, ahol tényleg szükség van rájuk és a legjobban kamatoztathatók. A főbb munkaerő-piaci tendenciák között tehát nemcsak arra érdemes figyelni, hogy mennyien dolgoznak és hány munkahelyről adnak számot a cégek, hanem a munkaerő fluktuációját is. Mert bár a munkavállalók intenzív vándorlása a cégek és az állások között egyfelől költséget jelent számukra és a vállalatoknak is, mégiscsak átjárásra utal a rosszabb, kisebb termelékenységű állások felől a jobb munkahelyek irányába.

A fluktuáció tehát végső soron a termelékenységet növeli, bár a pillanatnyi jólétet csökkenti.

Amerikai kutatások azonban arra utalnak, hogy a munkaerő áramlása már az 1980-as évek óta lassul. A fluktuációt a munkaerő-forgalom mutatójával mérik, amit úgy kapnak meg, hogy a ki- és belépők összesített létszámát elosztják az átlagos állományi létszámmal és megszorozzák százzal. Ha például egy 40 fős cégnél csak annyi változik, hogy öt ember felmond, és felvesznek másik ötöt a helyére, akkor 25 lesz ez a mutató (noha csak az állomány 12,5 százalékát érintette a változás). Ahogy az alábbi ábrán látszik, a fluktuáció az ezredforduló óta egyre meredekebben csökken, és az utóbbi két évtizedben már a high-tech és informatikai szektorokban is megfigyelhető, hogy egyre ritkábban váltanak munkahelyet a dolgozók.

Forrás: Decker és szerzőtársai (2018)

A kutatók szerint elsősorban a következő okok miatt csökken a munkaerő fluktuációja az Egyesült Államokban:

  1. szűkül a munkaerő utánpótlása
  2. a migráció is lelassult
  3. idősödik a társadalom
  4. csökkent a vállalkozási kedv

Hogy Magyarországon miként alakulnak ezek a tendenciák, azt a Magyar Munkaerőpiaci Prognózis (MMPP) kutatás alapján vizsgáljuk meg, amelynek részletes, 2007 és 2017 közötti adatait a felmérést évente mintegy 7000 cég körében lebonyolító Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézettől kaptuk meg. A fluktuáció, azaz a munkaerő-forgalom némileg növekvő tendenciát mutat 2007 óta, de legalábbis nem csökken.

 

 

Bár Magyarországon szintén problémát okoz a társadalom elöregedése, és a munkaerőhiány is egyre égetőbb, mégis, a 2008-as recesszió, majd a beinduló növekedés látszólag kikényszerítette a dolgozók élénkebb fluktuációját. A válság során a legszükségtelenebb és legkevésbé termelékeny állások megszűntek, míg a konjunktúra időszakában egyrészt több munkahely keletkezett, másrészt pedig a toborzási nehézségek fokozódásával bérverseny indult a munkavállalókért – e folyamatok mind a munkaerő áramlását serkentik.

Az OECD statisztikái azonban arra utalnak, hogy ez még kevés a munkaerő-termelékenység érdemi növeléséhez, ugyanis a foglalkoztatás bővülése főleg olyan munkahelyek létesülésének köszönhető, amelyek produktivitása alacsony. Ez meglátszik a magyar munkaerő termelékenységének növekedési ütemein is: a válság utáni szint messze elmarad a válság előttitől. Ráadásul, míg a 2008-as globális recesszió előtt Magyarországon viszonylag gyors volt a produktivitás növekedése nemzetközi összehasonlításban, addig a válság utáni évekre ez az előny eltűnt, az ország átkerült a rangsor másik végére.

 

 

Hiába tapasztalható tehát a fluktuáció gyenge élénkülése, az a gazdaság termelékenységét – egyelőre – szerény mértékben tudja növelni, mivel az adatok tükrében úgy látszik, hogy a dolgozók zömmel az alacsony termelékenységű állások között tudnak csak válogatni.

Piac fluktuáció hatékonyság munkaerőpiac termelékenység Olvasson tovább a kategóriában

Piac

Wiedemann Tamás
2018. október 15. 17:49 Pénz, Piac

Annyira megbízhatatlan lett a légi közlekedés, hogy már járattörlésre is lehet biztosítást kötni

Egy állami biztosítótársaság olyan utasbiztosítást kínál Magyarországon, amely késés és törlés esetén is fizet. A piaci szereplők még nem jöttek ki az ilyen biztosításokkal.

Hajdu Miklós Kasnyik Márton
2018. október 15. 09:02 Piac

Kihalási hullám van a magyar cégeknél, és ennek meg is van az oka

2017 és 2018 között csökkent a cégek száma az első féléves adatok alapján, és növekedésbe fordult egy olyan mutató, ami a bedőlések kockázatát méri.

Jandó Zoltán
2018. október 14. 07:50 Piac

Senki nem tudja, hova lett a negyedmillió eltűnt magyar tévé-előfizető

A statisztikai hivatal adatai szerint hirtelen eltűnt negyedmillió tévé-előfizetés. A piaci szereplők nem értik, szerintük lehet, hogy nem is léteztek.

Fontos

Wiedemann Tamás Váczi István
2018. október 15. 13:45 Állam, Pénz

Máshová terelné a pénzt a kormány azzal, hogy megszünteti a legnépszerűbb állami lakástámogatási formát

Túl nagy volt az extraprofit, meg amúgy is ott van a CSOK – erre hivatkozva szüntetné meg a kormánypárt a lakásra gyűjtők állami támogatását. De a lakáslottó is nyerhet a lakástakarék megszüntetésén.

Wiedemann Tamás
2018. október 12. 09:51 Állam, Pénz

Az uniós pénzek nagy részét úgy égetjük el, hogy nem lesz belőle jólét hosszabb távon

Lényegében elégettük az Európai Uniótól származó támogatásokat. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy nálunk volt arányaiban a legtöbb csalás.

Rigó Anita
2018. október 12. 06:54 Állam

Az egy- és a kétgyermekes családok bánhatják a legújabb segélymegvonást

Sok család eleshet a 23 ezer forintos segélytől.