Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. július 31. 08:58 Vállalat

Nagyon drága a sárgabarack, már elkéstél, ha kivártál a lekvárfőzéssel

Az eper mellett talán a sárgabarack az a gyümölcs, amelynek piaci árát a háztartások úgy követik, mint a befektetők a részvényárfolyamokat. Gyakran még a cél is megegyezik: a lehető legolcsóbban kellene megvásárolni a terméket, csak a kajszi esetében a hozam általában lekvár vagy pálinka formában ölt testet.

Az idei nagyon rossz év a kajszira spekuláló lekvárfőzőknek, mert a hazai termés jelentős része a márciusi fagyban megsemmisült. Ennek és a szintén nagyon szűkös európai termésmennyiségnek következtében egész szezonban olyan magas a sárgabarack ára, amilyet évek óta nem lehetett tapasztalni. Ha egyáltalán lehet kapni, mert rögtönzött (és korántsem reprezentatív) szupermarket-felmérésünk szerint már az sem egyértelmű, hogy minden nagyobb boltban van kajszi.

Ahogy Hunyadi István, a FruitVeb szakmai igazgatója mondja, ennek az is az oka, hogy idén két héttel a szokásosnál előrébb jár a természet. Vagyis akik arra számítottak, hogy a kajszi ára szokás szerint július végén éri el a minimumot, azok eltaktikázták magukat, mert mára gyakorlatilag vége lett szezonnak.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint az importkajszi kilónkénti 1800 forintos nagybani áron már április végén, május elején megjelent a magyar élelmiszerboltokban, hogy aztán a hazai termés május végén belépve 650 forintra letörje az árszintet. Ez persze a nagybani ár, a boltokban május közepétől 350-880 forint között mozgott a gyümölcs ára, két héttel ezelőtt pedig az AKI szerint már beállt egy szűkebb tartományba, 700-780 forint közé.

Németh István, a Magro.hu agrárpiaci portál vezetője azt mondta nekünk, hogy adataik szerint a nagybani bruttó ár jelenleg 575 forint körül van, ami tapasztalataink szerint a boltokban 700-900 forint közötti árat eredményez.

Ez egyrészt évi 20 százalékos drágulást jelez, másrészt mivel a kajszi ára rendszerint július végén éri el a legalacsonyabb szintet, ennél olcsóbb idén már aligha lesz.

Az AKI alábbi grafikonja, amely a kajszi árának elmúlt évekbeli és idei alakulását mutatja, szintén arra utal, hogy most már csak a további drágulásnak van reális esélye.

Ha úgy számolunk, hogy 100 kilogramm kajsziból átlagosan 12 liter pálinka főzhető otthoni – vagyis nem üzemi – körülmények között, és a főző nem tud nagybani áron hozzájutni a gyümölcshöz, akkor egy liter főzet sárgabarack-költsége elvileg 5800 forint körül mozog idén. Azért csak elvileg, mert aki nagyobb mennyiségben főz, annak általában megvannak a beszerzési forrásai, és rendszerint olcsóbban tud vásárolni.

A kisüzemi pálinkafőzők pedig természetesen külön megállapodásokkal, esetleg saját ültetvénnyel dolgoznak, de náluk is áremelést válthat ki az idei gyenge termés.

A magyar kajszitermés döntő része megy egyébként az ipari felhasználókhoz, de Hunyadi István azt mondja, a hiány miatt az árak ott is a megszokottnál magasabbak voltak: még az ipari célú kajszi kilójáért is 300 forint feletti árat voltak kénytelenek fizetni az üzemek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat ár barack kajszi lekvár pálinka sárgabarack Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.