Hírlevél feliratkozás
2018. július 5. 16:29 Piac, Világ

Drága benzin miatt hisztizik Trump, pedig ő is tehet róla

Twitter-üzenetben szólította fel az OPEC olajkartell tagjait Donald Trump, hogy azonnal csökkentsék a nyersanyag árát. Az amerikai elnök egyben felrótta a kartell tagjainak, hogy eddig az árak felhajtására törekedtek. Ez azért vicces, mert az OPEC-et pont ezért hozták létre, másrészt pedig Iránnal szembeni politikájával az elnök maga is hozzájárul az olaj drágulásához.

Trump kifakadása persze érthető abból a szempontból, hogy az OPEC és más nagy olajtermelők nemrég arról állapodtak meg, hogy napi egymillió hordóval növelik a felhozatalt. Ez a világtermelés körülbelül egy százalékának megfelelő mennyiség, egyelőre mégsem volt igazán hatása az olaj valamivel éppen 80 dollár alatt lévő árára. Ez mintegy 60 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

 

A New York Times elemzése szerint főként három ország miatt nem lett olcsóbb az olaj, annak ellenére, hogy a termelés növelését ígérték (és harmadrészben meg is valósították). A legfontosabb Irán, amelynek jelenleg napi 2 millió hordó az exportja, de ha a Trump által megújított szankciók teljes körűen kifejtik hatásukat, ez akár meg is feleződhet. Vagyis önmagában ez is eltüntetheti az egymillió hordós pluszmennyiséget. De ha kevésbé lesz drasztikus a hatás, akkor is több százezer hordóval esik majd vissza az iráni kivitel.

A következő tettes Venezuela, amelynek gazdasága káoszba süllyedt, és kormányának diktatórikus intézkedései miatt szintén szankciók sújtják. Kitermelése lényegében megfeleződött, már kevesebb mint napi 1,4 millió hordó, és mindenki biztosra veszi a további csökkenést.

A harmadik ország Líbia, amely továbbra is képtelen kikeveredni a Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása óta tartó politikai káoszból. Emiatt kitermelése messze elmarad a lehetőségektől.

Kérdés, hogy a stabil olajállamok mennyivel tudják növelni kitermelésüket. Szaúd-Arábia azt állítja, hogy önmagában is napi kétmillió hordós pluszkapacitással rendelkezik, szakértők szerint azonban ennek csak a fele igaz időigényes beruházások nélkül. A Wood Mackenzie energiaipari tanácsadó cég szerint világszinten 2,5 millió hordóval lehet növelni rövid távon a felhozatalt.

Ezt a mennyiséget azonban lenullázhatják az említett három ország problémái.

Pedig ezzel még nem értek véget a kockázatok. Nigériában időről-időre sztrájkok és fegyveres bandák akciói akadályozzák a kitermelést, a jelentős exportőrré vált Egyesült Államok szállításainak pedig a nyári-őszi hurrikánszezon tehet keresztbe. Az amerikai palaolaj-termelőket nem csak az időjárás, hanem a legjobb mezők kimerülése és a szállítási korlátok is fékezik, ezért nem biztos, hogy úgy vissza fogják tudni tartani az árakat, mint 2014 után.

Mivel közben az olaj iránti kereslet stabilan nő, szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy ismét jóval 100 dollár fölé kerül a nyersanyag hordónkénti ára. Ez a magyar benzinkutakon is szinte azonnal megmutatkozna. Nem mindegy persze, hogyan alakul közben a dollár-forint árfolyam. Az elmúlt napokban éppen erősödött valamennyit a magyar deviza, ami – ha közben nem emelkedik az olajár – átmenetileg enyhítheti az autósok terheit. Az viszont lényegében biztos, hogy egy komolyabb olajáremelkedés hatását nem tudná ellensúlyozni a forint erősödése.

 

Addig is az autósok azzal vigasztalhatják magukat, hogy a mostani 400 forint körüli üzemanyagár a többségnek már nem annyira megterhelő anyagilag, mint amikor legutóbb ezen a szinten jártak az árak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak érzéki csalódás, hogy drága a benzinUtoljára 2014 őszén kellett olyan sokat fizetni a benzinkutakon, mint most, de az átlagjövedelemből ma már sokkal több üzemanyagra futja, mint akkoriban.

Piac Világ benzinár Donald Trump olajár Olvasson tovább a kategóriában

Piac

Torontáli Zoltán
2018. szeptember 18. 12:12 Piac, Világ

Neked kényelmes, de a boltnak csak veszteséget okoz az élelmiszer-házhozszállítás

Nem megy a piac, még Németországban sem, mert az eddigi modellek túl nagy költséggel dolgoznak.

Wiedemann Tamás
2018. szeptember 17. 16:04 Pénz, Piac

Tízezer eurót ad kölcsön a bank, de legfeljebb 9958-at kell visszafizetned

Megőrültek a német bankok: kevesebbet kell visszafizetned, mint amennyi kölcsönt felvettél. Újabb szintet lépett a hitelezési láz.

Torontáli Zoltán
2018. szeptember 16. 16:10 Élet, Piac

Politikai támogatást kapott, hogy a kelet-európai halrúd és chips legyen olyan, mint a nyugati

Őrületesen egyet tudnak érteni az európai parlamenti képviselők egy populista kérdésben.

Fontos

Bucsky Péter
2018. szeptember 17. 06:45 Állam

Még többet költ az állam a Red Bull Air Race-re, valószínűleg szabálytalanul

Az eddig sejtettnél harmadával többe kerül a budapesti repülős PR-rendezvény, mivel a Hungaroring Zrt. külön a szervezéssel is megbíz egy céget évente félmilliárd forintért. A szerződés ráadásul szinte semmilyen számszerűsíthető konkrétumot nem tartalmaz, de azért azt kiköti, hogy a kormánymédiánál kell a hirdetési pénzeket elkölteni.

Fabók Bálint Kasnyik Márton
2018. szeptember 14. 06:52 Állam

A kormány úgy csinál, mint akinek egyáltalán nincs szüksége a magyar közgazdaságtanra

Felmerült, hogy a kormány megszüntetné a legeredményesebb közgazdasági kutatóintézetet, a Corvinust pedig egy alapítványba játszanák át. Megrendítő csapás lehet a magyar közgazdaságtannak.

Bucsky Péter
2018. szeptember 13. 07:21 Állam, Pénz

23-szor keres többet a Magyar Posta vezére, mint egy átlagos postás

Az állami vállalatok közül a Magyar Postánál a legnagyobb a különbség az átlagdolgozók és a vezető fizetése között. Itt 23-szoros az eltérés, míg az átlag 12.