Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. július 3. 15:16 Élet, Vállalat

Lemondhatunk a részeg brit legénybúcsús csapatokról?

Nem került be a tíz legjobb legény és leánybúcsú helyszín köze Budapest egy nemrégiben készült felmérés szerint. Pedig a listát eléggé dominálják a régiós városok: öt kelet-közép-európai helyszín is szerepel a Top10-be. Bukarest például a második helyen végzett, de Prágát, Krakkót, Dubrovnikot és Pozsonyt is erősen ajánlja a kutatást készítő Website Builder Expert.

A felmérés során olyan legény- és leánybúcsú szempontjából kiemelkedően fontos tényezőket vizsgáltak, mint a koktélok és a sör ára, a szállás, a taxizás illetve a tömegközlekedés költsége, az olcsó bárok, éttermek és kocsmák sűrűsége a belvárosban, valamint az időjárás április és augusztus között.

Utóbbi elég komoly szerepet játszott abban, hogy Lisszabon futott be az első helyen a maga 21 és 27 fok közötti átlaghőmérsékletével. A portugál főváros mellett azonban nem csak a kedvező klíma szólt, hanem az is, hogy kifejezetten olcsóak a koktélok és a röviditalok, illetve minden négyzetkilométerre 3,67 bár jut.

Budapest lemaradása a listáról abból a szempontból újdonság, hogy a korábbi hasonló rangsorokban kifejezetten előkelő helyen szerepelt a magyar főváros, amit főleg legénybúcsúk helyszínéül ajánlottak. Ennek megfelelően hatalmas hordákban jöttek a külföldiek ilyen célból – főleg a britek, ahol elég komoly hagyományai vannak a házasság előtti utolsó bulinak.

A direkt ilyen utazásokra specializálódott honlapok tavalyi statisztikáinak összesítése szerint 2017-ben Budapest az ötödik legkedveltebb legény-, és hetedik legkedveltebb leánybúcsú helyszín volt, a régióban pedig egyértelműen vezetett. Tavaly a legtöbben nemtől függetlenül Barcelonát választották, de Dublin és Amszterdam is kifejezetten gyakori nemzetközi úticél volt.

A felmérés szerint az iparág egyébként elég szépen bővül. Egy korábbi kutatás már 2013-ban 275 millió fontra (jelenlegi árfolyamon több mint 100 milliárd forintra) becsülte azt, amit ilyen célra szánnak csak az Egyesült Királyságban. Azóta a bulikra utazó csoportok átlagos létszáma ugyan 15-ről 13 főre csökkent, átlagos költésük azonban ennél sokkal nagyobb mértékben emelkedett. Különösen a legényéveket búcsúztató fiúké, akik a 2013-as 127 fonttal szemben tavaly már 191-et költöttek fejenként.

Persze Budapestre inkább azok jönnek, akik kisebb büdzséből gazdálkodnak, a magyar főváros mellett ugyanis a romkocsmákon és a termálfürdőkön túl épp az olcsósága szól. A legtöbb pénzt elszóró csapatok ezzel szemben Las Vegast választják. A tavalyi rekorder például egy 16 fős társaság volt, akik fejenként több mint 1200 fontot (445 ezer forintot) vertek el a kaszinóvárosban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat Budapest leánybúcsú legénybúcsú turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.