Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. június 22. 14:04 Vállalat, Világ

Jött egy osztrák ingatlanos és szinte ingyen megszerezte a Kika üzleteket

Átmenetileg fellélegezhetnek a Kika dolgozói, René Benko osztrák nagyvállalkozó tegnap késő este aláírta azokat a szerződéseket, amelyek szerint átveszi az áruházlánc működtetését, így nem zár be a bútorbolt-hálózat. Benko nem szakmai befektető, a bútorok kevésbé érdeklik, neki az ingatlanokra volt szüksége. Signa nevű cége 68 áruházat vásárol meg, főleg Ausztriában és néhány kelet-európai országban, potom 490 millió euróért. A Kika eddigi tulajdonosa azonban így is örülhet, hogy sikerül kitáncolnia az üzletből, hiszen tavaly év vége óta a haláltusáját vívja.

Benko az ingatlanok mellett a Kika (és Ausztriában a Leiner) lánc irányítását ellátó céget jelképes 1 euróért vette meg, de 100 millió euró befektetést is vállalt, mert a céget alaposan át kell szervezni. Hogy ez mit jelent a Magyarországon hat üzlettel jelen lévő Kika dolgozóinak, az a következő hónapokban derül ki.

A Kika eddigi tulajdonosa az a dél-afrikai központú, de német gyökerű Steinhoff csoport volt, amely óriási nemzetközi vihart kavarva nagy robajjal dől be már hónapok óta. A cég a rendszerváltás előtt indult Németországban, egy borzasztóan egyszerű arbitrázs lehetőséget kihasználva: az NDK-ban gyártott bútorokat átvitte az NSZK-ba, és ott az alacsonyabb jövedelmű rétegeknek még úgy is olcsón adta el, hogy ő is szépen megszedte magát.

A berlini fal leomlása után a működés alapelve csak kicsit módosult, továbbra is az olcsó gyártóhelyeken készített bútorokat és háztartási eszközöket értékesítették a nyugati országokban, de idővel áruházakat is nyitottak Keleten, illetve felvásárlásokkal kezdtek terjeszkedni.

Az akvizíciós hullám azonban olyan hihetetlenül gyors volt, hogy az időközben Dél-Afrikába is áttelepült, és a német mellett az ottani tőzsdére is bevezetett cégcsoport tevékenységét egyre többen tartották furcsának.

2016-ra a kisgömböc globális óriássá nőtt, akkoriban 32 országban több mint 40 márka volt már a Steinhoff kezében, és 26 saját gyára 2,5 millió négyzetméternyi raktárba ontotta az árukat. A 130 ezer főnek munkát adó vállalat 2016-ban 8,6 milliárd euró bevétel mellett 1,5 milliárd euró nyereséget mutatott ki. Nem sokkal később azonban robbant a könyvelési botrány.

Tavaly december 5-én Markus Jooste vezérigazgató lemondott a posztjáról, az igazgatóság pedig bejelentette, hogy “szabálytalanságokat” talált a könyvelésben. Ekkor derült ki, hogy miért tudta a Steinhoff a rosszul menő felvásárolt áruházláncokat egyik pillanatról a másikra bőséges profitot termelő vállalkozásokká alakítani: lényegében elcsalta a könyvelésüket.

A Steinhoff ügyeivel kapcsolatban több komoly büntetőjogi kategóriába tartozó vizsgálat is elindult, a részvények árfolyama természetesen megzuhant, a hitelezők pedig futnak a pénzük után. Elég nagy csoda lenne, ha a cég túlélné a botrányt, de amíg még tántorog a csőd szélén, az eladható vagyonelemek értékesítésével a hitelezők megpróbálják a lehető legtöbb pénzt kicsikarni a szervezetből.

Ennek a folyamatnak a része most a Kika eladása is, és így érthető, hogy miért csak a könyvekben nyilvántartott értéket fizeti Benko az ingatlanokért. A bútoráruház-lánc Magyarországon tavaly 25,9 milliárd forintos árbevételt ért el, de ehhez 133 millió forint veszteség társult.

A Steinhoffhoz tartozott még Magyarországon az Extreme Digital is, de ezt a magyar menedzsmentnek sikerült nemrég kivásárolnia. A cég érdekeltsége még a Pepco lánc és a Kanizsa Bútor Kft. is, magyar szempontból már csak az a kérdés, hogy ezekkel a cégekkel mi lesz a jövőben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA túlélésért küzd a Kika, a Pepco, az Edigital és a Kanizsa Trend tulajdonosaA hitelező bankok ma dönthetnek a könyvelési botrányba keveredett dél-afrikai Steinhoff International sorsáról, és ez áttételesen több mint kétezer magyar munkavállalót érint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ bútor csőd Kika könyvelési botrány Steinhoff Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.