Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. június 14. 09:22 Pénz, Vállalat

Tízszer annyit dolgozol egy iPhone-ért, mint egy svájci

Kizárólag néhány feltörekvő, többnyire afrikai vagy ázsiai ország nagyvárosában kell többet dolgozni egy iPhone-ért, mint Budapesten. A magyar fővárosban tíz hetet kell melózni az Apple ikonikus termékének megvásárlásához, miközben Zürichben kevesebb mint egyet.

A sajátos iPhone-indexet egy nagyobb kutatás keretében az UBS állította össze. A svájci bank a világ 77 nagyvárosában mérte fel a jövedelmi viszonyokat, a vásárlóerőt valamint az árszintet, és ezeket elemezte különböző aspektusból. Ebből a felmérésből derült ki az is, hogy a világon Dohában a legdrágább a kávé, miközben a dél-európai országok lakóinak még a magyaroknál is kevesebbet kell fizetnie érte.

Az iPhone-index elég jól mutatja a különbséget az egyes országok bérszínvonala között. Bár az árban itt is lehetnek eltérések, azok közel sem akkorák, mint egy helyben előállított terméknél vagy egy szolgáltatásnál. Így itt az árak közötti különbség hatása jobban kiszűrhető.

 

Budapest a 77 városból mindössze a 65. helyen végzett. A nyugat-európai, az amerikai és a fejlett ázsiai városokban rosszabb esetben is harmad-negyed annyit kell dolgozni egy iPhone-ért, mint itthon, de még a régiós országok fővárosaiban is sokkal kevesebb munkával össze lehet szedni a telefon árát.

Az UBS szerint míg Budapesten 399 órára (azaz 50 munkanapra) van szükség ehhez, addig Ljubljanában 206, Varsóban 269, Prágában pedig 276 is elég. Egy hajszállal még Bukarest is a magyar főváros előtt végzett. Mindössze egyetlen európai várost sikerült megelőznünk, Kijevet.

 

Az adatokat azonban több szempontból is érdemes óvatosan kezelni. A gyenge szereplés magyarázata részben lehet az, hogy Magyarországon kifejezetten drága az iPhone. A közel két és fél hónapi munka azonban így is soknak tűnik, a jelenlegi árak mellett ugyanis 120-150 ezer forint közötti bér adódna belőle. Ez pedig még az országos átlagnál is jóval alacsonyabb, nemhogy a budapestinél.

A jövedelmek alulbecslésének egyik oka valószínűleg az, hogy az UBS nem az átlagfizetéseket nézte, hanem 15 kiválasztott szakma esetében vizsgálta a kereseteket. Ezek között pedig több olyan van, amely itthon kifejezetten alulfizetettnek számít (legalábbis papíron), mint például az építőmunkás, a tanító, az ápoló, a titkárnő vagy éppen orvosi asszisztens. Az ilyen állások esetében pedig valószínűleg jóval nagyobbak a zürichi és budapesti fizetések közötti eltérések, mint az átlagbéreknél.

Egyébként nem csak az iPhone árát tart sokáig itthon összeszedni, egy Big Mac-ért is nagyon sokat kell dolgozni nemzetközi összevetésben Budapesten. Egészen pontosan 55,6 percet, szemben a hongkongi és tajpeji 12-vel, a müncheni 16-tal, a ljubljanai 22-vel vagy a bukaresti negyvennel.

 

A szolgáltatásoknál azonban már nem ennyire rossz a helyzet. Egy férfi hajvágásért például két és fél órát kell melózni, ami a 77 városból csak a 39. legmagasabb.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat árszínvonal Big Mac iPhone kereset UBS Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.