Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. június 6. 17:07 Vállalat

Huszonöt százalékos importvámmal válaszol az EU Trumpnak

Az Európai Unió már júliusban hatályba lépteti válaszintézkedéseit az importált acélra és alumíniumra kivetett amerikai védővámokra. Első körben mintegy 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékre vetnek ki 25 százalékos importvámot.

Az Európai Bizottság mai ülésén hagyták jóvá az intézkedéseket, de ezekről még a tagállamoknak is szavazniuk kell. Brüsszelben arra számítanak, hogy még ebben a hónapban megkapja a bizottság az uniós tagállamok támogatását.

Az amerikai árulistán többek között a mogyoróvaj, az áfonya és a narancslé is szerepel, de megtalálhatóak rajta bizonyos mezőgazdasági termékek, számos vas- és acéláru, ruhák – például farmer –, ágyneműk, dohánytermékek, motorkerékpárok, jachtok, illetve a bourbon whiskey is. Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos szerint ez megfontolt, arányos és jogszerű választ jelent Washington „egyoldalú és törvénytelen” lépésére.

 

Az EU tavaly összesen 6,4 milliárd euró értékben exportált acélt és alumíniumot az Egyesült Államokba. Emiatt a mostani 2,8 milliárd után az EU a jövőben további 3,6 milliárd eurónyi amerikai termékre vet majd még ki importvámot. Igaz, erre még éveket kell várni, mert az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordult az amerikai intézkedések miatt, és a bizottság megvárja míg a WTO vitarendezési eljárása lezárul.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrump elindította a kereskedelmi háborút, Amerika szövetségesei visszavágnakNem csak szóban vágnak vissza a védővámokkal sújtott szövetséges országok Trumpnak.

Mint ismert, az Egyesült Államok múlt csütörtökön jelentette be, hogy nem ad további mentességet az EU-nak az acél és alumínium importjára kiszabott 25, illetve 10 százalékos védővámjának hatálya alól.

Ám nemcsak az EU, hanem Kanada és Mexikó is válaszintézkedésekkel élt. Utóbbi kedden jelentette be, hogy 20 százalékos védővámot vet ki az Egyesült Államokból importált friss és fagyasztott sertéshúsra.

 

Peking sem nézi tétlenül, hogy Donald Trump amerikai elnök „hadat üzent” a kínai külkereskedelmi többletnek, ám a kínai kormány egyelőre óvatos. Peking felajánlotta, hogy 70 milliárd dollárral növeli az amerikai importot, de egyelőre nem tudni, hogy az USA elfogadta-e az ajánlatot. A másik, jelentős ázsiai gazdaság, Japán egyelőre kivár. Sem védővám kivetéséről nem döntött, sem a WTO-nál nem emelt panaszt az Egyesült Államok ellen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat amerikai védővámok európai bizottság Európai Unió farmer motor whiskey Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.