Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. június 5. 13:01 Piac

Csányi Sándor tovább terjeszkedik Csepelen

Eladja részesedését a csepeli kikötőt üzemeltető cégben Waberer György – derül ki a Gazdasági és Versenyhivatal honlapján közzétett összefonódási kérelemből. A dokumentum szerint a BSZL Invest Zrt. még májusban vásárolta meg az MSZ-Invest Zrt-t. Közvetve eddig is ez a két vállalat birtokolta a csepeli kikötőt, illetve az azt üzemeltető társaság 99 százalékát.

Mivel a vevő közvetetten Csányi Sándor cége, a megvásárolt pedig Waberer György érdekeltsége, így most a teljes részvénycsomag az OTP első emberének vállalkozásához kerül. Rajta kívül csak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek lesz szerény 1 százalékos részesedése a cégben.

A csepeli kikötő első ránézésre elég jó üzlet. Az ipari park minősítésű, 108 hektáros létesítményt üzemeltető Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. (BSZL Zrt.) tavaly 2,4 milliárdos árbevételt és közel 800 milliós adózott nyereséget hozott össze. Utóbbi nagy részét, 692 millió forintot ki is fizetett osztalékként.

 

A BSZL Zrt. egyik fő tevékenysége az ingatlan bérbeadás: több mint 80 ezer négyzetméternyi raktárt és 8700 négyzetméternyi irodát adnak ki. A bevétel nagy része valóban ebből jött, tavaly több mint 1,8 milliárd forintot szedtek be így. A maradék, nagyjából 500 milliós forgalom főleg kikötői tevékenységből származott, így például 90 milliót hozott a partfalhasználati díj és közel húszat a hajóállítás. A létesítmény egyébként másfél tucat hajót tud egyszerre fogadni, és a tőszomszédságában található a Mol csepeli bázistelepe, azaz olajszállítmányok fogadására is alkalmas.

A tranzakció értékét a felek nem hozták nyilvánosságra, de az MSZ-Invest beszámolója alapján a nagyságrendet meg lehet becsülni. A társaság ugyanis még 2014-ben több másik céget is magába olvasztott, és a BSZL Zrt-ben akkor megszerezett részesedését 2,8 milliárd forintra értékelték. Azóta is ez a pakett volt a legnagyobb érték a vállalatban, amelynek a teljes eszközállománya 2017 végén egy hajszállal haladta meg a 3 milliárd forintot.

Piac Olvasson tovább a kategóriában

Piac

Torontáli Zoltán
2018. november 12. 12:00 Piac, Világ

A szemüvegkeretek nagy része eladhatatlanul porosodik a raktárakban

Évek óta nagy üzleti ígéret a 3D nyomtatás, amely hatékonyabbá tenné a gyártást, de a technológia mögé csak most álltak be a nagy nevek.

Bucsky Péter
2018. november 12. 06:53 Piac

Évi 48 milliárd forintnyi társasági adót trükközhet ki az országból 30 magyarországi multi

Ha csak a legnagyobb multik abbahagynák a nyereség kijátszását, egy pillanat alatt 1 százalékot nőne a magyar GDP. A nagy transzferár-trükk, harmadik rész.

Wiedemann Tamás
2018. november 9. 11:00 Pénz, Piac

Rááll az elektromos autógyártásra a Volkswagen, komplett gyárakat alakít át

Hat és félmillió forint lesz a legolcsóbb elektromos Volkswagen, amely a Polo alapjaira épül és akár 500 kilométert is meg tud tenni egy feltöltéssel.

Fontos

Hajdu Miklós
2018. november 13. 06:56 Tech

Adatszemüveg és virtuális valóság: szinte olyan lesz az autógyári munka, mint egy videójáték

Tablet, okosóra és hamarosan adatszemüveg egészíti ki karbantartók szerszámkészletét a magyarországi autógyárakban.

Rigó Anita
2018. november 11. 07:49 Élet

Évi tízezer gyermek születik apa nélkül Magyarországon

Nemcsak a nők, hanem a férfiak gyermekvállalási életkora is jelentősen kitolódott az utóbbi két évtizedben.

Hajdu Miklós
2018. november 10. 17:08 Tech

Egy intézmény nyerte el a magyar egyetemekhez jutó uniós kutatási pénzek közel harmadát

Tovább elemeztük a H2020 pályázatok adatait, ezúttal a magyar egyetemekre koncentrálva. Kiderült, hogy a CEU messze kiemelkedik a magyar egyetemek között a nemzetközi színtéren.