Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. június 1. 06:52 Pénz, Vállalat

Nem véletlenül most dobbantott Garancsi és a Mol a MET-ből

Növekvő, de egyre nehezebb piaci körülmények között működő cégből szállt ki a Mol, illetve az Orbán Viktor miniszterelnök kirándulótársaként emlegetett Garancsi István. A MET szerdán jelentette be, hogy a vállalat teljes egészében az eddig is jelentős részesedéssel rendelkező menedzsment, és azon belül is elsősorban Lakatos Benjamin tulajdonába kerül. A Mol, Garancsi, és a Csányi Sándor OTP vezér üzleti köréhez sorolt Nagy György eladják együttesen bő 75 százalékos részvénycsomagjukat.

Még aznap késő délután a csoport magyar leánya a 2017-es számait is közzétette. Ebből pedig az látszik, hogy a vállalat ugyan árbevételét és nyereségét is növelni tudta, a kormányzati hátszéllel megtámogatott rekordprofitját valószínűleg soha nem tudja már megismételni.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiszáll a rejtélyes orosz az elmúlt évek legnagyobb magyar gázüzletébőlA Csányi Sándorral szoros üzleti kapcsolatban lévő Nagy György lesz a MET legnagyobb magánszemély tulajdonosa. Három ciprusi cég passzolja egymásnak a tulajdonrészt.

Ettől függetlenül a MET hatalmas összeget érhet. Hogy pontosan mennyit, azt azonban nehéz megbecsülni, az érintettek pedig természetesen nem kívánják nyilvánosságra hozni. Szabó Gergely, a MET Magyarország vezérigazgatója G7 kérdésére mindössze annyit árult el, hogy vételár piaci volt, és már a 2017-es auditált beszámoló alapján számolták ki.

Ezért első körben mi is ebből indultunk ki, egészen pontosan ennek a nyilvánosan is elérhető elemeiből, ami a magyar leány beszámolóját takarja. A jelentésben szereplő számok szerint a cégben ugyan jelentős értékű (2017 végén volt 191 millió eurónyi, azaz akkori árfolyamon számolva nagyjából 60 milliárd forintnyi) eszköz volt, ennek nagy részét azonban hitelből finanszírozták*Ez egy kereskedő vállalatnál normális: megvásárolják az adott terméket hitelre (ez nem feltétlenül banki kölcsönt jelent, lehet, hogy egyszerűen csak úgy állapodnak meg az eladóval, hogy 90 nappal később fizetnek), majd amikor túladtak rajta, akkor kifizetik a tartozást.. Így ez alapján legfeljebb néhány milliárd forintra lehetne értékelni a vállalatot, ami a MET közlése szerint a cégcsoport árbevételének mindössze 8 százalékát adja.

Ezen a piacon azonban, épp a működési sajátosságok miatt valószínűleg sokkal többet számít, hogy mennyit hoz a konyhára a tulajdonosoknak a vállalat, azaz mennyi nyereséget termelt. Ehhez viszont a korábbi beszámolókat is érdemes átnézni, amikből az látszik, hogy a MET-nek már csak a  magyar érdekeltsége is rengeteget termelt.

Az itteni társaság 2012 és 2016 között 54 milliárdnyi profitot hozott össze, ezt sikerült még tavaly megfejelni 891 ezer euróval, azaz bő negyedmilliárd forinttal. A profitot ráadásul lényegében teljes egészében ki is fizették osztalékként a tulajdonosoknak*Sőt egy kicsit még többet is, a cég ugyanis több évben az eredménytartalék terhére is fizetett osztalékot., akik így milliárdokat tehettek zsebre. A Futball Invest Zrt., Garancsi Istvánnak az a cége, amelyen keresztül MET-részesedését és egyébként a Videoton FC-t is birtokolja, 2013-ban például 5,6 milliárdnyi osztalékbevételre tett szert. Ez nem a fehérvári futballcsapatból érkezett.

Az eszközérték alapján milliárdos cég így a nyereséget figyelembe véve már inkább egy nagyságrenddel többért cserélhetett gazdát.

Más kérdés, hogy a magyarországi profit egy elég jelentős része 2012-ben keletkezett, amikor a MET-et az állam egy a cég számára elég kedvező jogszabályi változással hozta helyzetbe. Azóta jóval kisebb volt a nyereség. A piacon ugyanis élesedik a verseny. Lapunknak Szabó Gergely is arról beszélt, hogy csökkenek a marzsok, azaz a gáz beszerzési és az eladási árak közötti különbség. Magyarul a MET egy köbméter gáz továbbadásán egyre kevesebbet keres. Ezt egyébként a tavalyi számok is alátámasztják: a Met Magyarország Zrt. árbevétele is sokkal kisebb ütemben nőtt, mint az az összeg, amit a megvásárolt gázért fizetett.

Mindeközben a szektorban már évek óta erős konszolidáció zajlik. Az uniós szabályozás változása miatt a 2010-es évek elején nagyon elszaporodtak a kisebb cégek a korábban mamutok által uralt gázkereskedői ágazatban. A közelmúltban azonban nagyobb csoportok felvásárlásokkal, összeolvadásokkal terjeszkednek, és – ahogy Szabó Gergely fogalmazott – méretüket kihasználva igyekeznek kiszorítani a kicsiket, akik közül többen le is morzsolódtak. Azaz európai szinten láthatóan nehezebbé vált pénzt csinálni a gázkereskedésből.

A MET-nél most úgy látják, hogy a konszolidáció folyamatának egyelőre még nyertesei, de további növekedésre van szükségük, amihez jelentős források kellenek. Ezt pedig az új struktúrával elérhetőbbnek tartják.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat Garancsi István gázkereskedelem MET Mol Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.