Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. május 16. 10:08 Vállalat

Soros György gesztust tett Elon Musknak, beállt a Tesla mögé

Több mint 35 millió dollár értékben vásárolt Tesla-papírokat a magyar származású milliárdos, Soros György befektetési alapja. A Soros Fund Management átváltható vállalati kötvényeket vett, amelyek jövő márciusban járnak le.

Az összeg nem túl jelentős, inkább gesztus értékű, főleg annak tükrében, hogy a Tesla tulajdonosa maga is milliárdos. A hírről beszámoló Reuters hírügynökség szerint Elon Musk kedveli Soros Györgyöt. Úgy tűnik ez a szimpátia kölcsönös, bár az üzleti életben nehéz értelmezni két milliárdos kapcsolatát.

Sokkal inkább tekinthető ez a 35 millió dolláros befektetés egyfajta piacnyugtató lépésnek, hiszen Soros azáltal, hogy megvásárolta a Tesla kötvényeit, kifejezte bizalmát az elektromosautó-gyártó cég iránt, amelyre mostanában rájár a rúd. Persze Soros Györgynek más okból sem teljesenmindegy, hogy mi lesz a Teslával. 2016-ban Musk egy másik cége, az eladósodott SolarCity Corp napelem-gyártó ugyanis 305 millió dollár friss tőkéhez jutott hozzá Soros közvetett segítségével. A cég a napenergiás projektekből származó jövőbeli bevételeinek terhére kapott ennyi pénzt egy Sorosék által kezelt alaptól. Időközben viszont a SolarCity tulajdonosa a Tesla lett.

A Teslának komoly gondjai vannak, óriási elmaradásban van a Model 3 gyártásával, miközben egymás után mondanak fel nála a vezető beosztású munkatársak. A héten jelentette be a Tesla, hogy május végén hat napra leállítja a gyártást a kaliforniai gyárban, hogy megoldást találjanak a gyártósor problémáira, amelyen a Model 3 készül. Az olcsó elektromos autó sikerén függ a cég jövője.

 

Az eredeti tervek szerint hatezer járműnek kellene a futószalagot hetente elhagynia, de még a múlt hónapban is ennek csak a harmadát, kétezer autót tudott a Tesla heti szinten legyártani. Ahogy korábban megírtuk, Elon Musk teljes egészében robotokkal akarta a Model 3-gyártását megvalósítani, ez azonban nem sült el jól. Erre utal az is, hogy azonnal felvenne háromezer alkalmazottat a gyártósorokra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFogyóban a Tesla pénze, közben a beígért autókat sem szállítjaJúnius végére a Teslának mindenképpen fel kellene pörgetnie a Model 3-as gyártását, mert ha nem tud nagyobb mennyiségben értékesíteni, akkor kifogy a pénzből.

A Tesla adósságbesorolását a Moody’s hitelminősítő márciusban a korábbi B3 kategóriáról B2-re rontotta, arra hivatkozva, hogy jelentős elmaradások vannak a Model 3-as gyártásában. A Teslának egy visszahívási akciót is meg kellett hirdetnie, ugyanis a drágább autóikban, a Model S-ben az egyik csavar könnyen korrodálódhat, ami balesetveszélyes. A 2016 áprilisa előtt gyártott autókból 123 ezer darabot kellett visszahívni.

Az önvezető módban halálos balesetet okozó Tesla X híre sem tett jót a cég részvényeinek. Hétfőn Elon Musk már a Tesla dolgozóit nyugtatta, azt állítva, hogy a cég átesett az „alapos átszervezésen”. Úgy tűnik a befektetőket már nehezebb lesz megnyugtatni, de Soros György személye talán segíthet ebben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat autó befektetés kötvény soros györgy tesla Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.