Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. május 9. 10:40 Vállalat, Világ

Minél több olajat vesz egy ország egy másiktól, annál több fegyvert ad el neki

Nem szokták elismerni, hogy egyes országok olajért cserébe fegyvert adnak el, vagyis közvetlen bilaterális megállapodás szerint folyik ezeknek az áruknak a kereskedelme. Ilyen konkrét megállapodások ugyan tényleg nem nagyon vannak, a University of Warwick kutatóinak új munkájából azonban kiderül, hogy az elv közvetetten mégis egyértelműen érvényesül.

A munkát, amelynek eredményeit a The Conversation cikkében tették közzé, a nemzetközi fegyverkereskedelem és olajpiac nagy adatbázisainak összevetésével végezték el, és két fontos megállapításra jutottak. Az egyik szerint minél több olajat importál egy fejlett ország egy olajban gazdag másik országtól, annál több fegyvert juttat neki (jellemzően eladásról van szó, de néha előfordul gazdasági-politikai okokból szervezett ingyenes juttatás is).

A másik megállapítás, hogy nem csak két ország kereskedelmére vonatkozóan lehet összefüggést találni, hanem általánosan is. Ez azt jelenti, hogy minél inkább függ egy fejlett ország gazdasága az olajtól, annál inkább jellemző, hogy ösztönzi a fegyverexportját minden olajtermelő országba.

Utóbbi jelenség magyarázata, hogy az olajpiacnak kitett gazdaságoknak komoly érdeke fűződik a szektor stabilitásához. Néhány nemzetközi konfliktus, például az Öbölháború vagy az Iraki háború is rámutatott arra, hogy ha az olajpiaci láncnak akár csak egy-egy eleme borul, akkor az globálisan is instabilitáshoz, illetve áremelkedéshez vezet. Ezt szeretnék elkerülni.

Az összefüggés egyértelműségét a kutatók az olajkészletek felfedezésével is bizonyítják. Számaik szerint ugyanis az az ország, amelyről hirtelen kiderül, hogy nagyobb készlet felett rendelkezik, 56 százalékkal azonnal meg tudja emelni az olajfüggő országokból származó fegyverimportját.

A lényeg tehát a kutatók szerint az, hogy a fegyverkereskedelem egyértelműen az olajhoz való stabil hozzáférés egyik kulcsfontosságú eszköze. Nem mintha eddig nem erről lett volna meggyőződve a közvélemény, de most már számokkal is vastagon alátámasztható az állítás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ export fegyver import olaj Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.