Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. április 30. 18:24 Élet, Piac

A magyarok nem tudják eldönteni, hogy a bort vagy a sört szeretik-e jobban

Közel két évtizedes mennyiségi mélypontra zuhant a globális bortermelés 2017-ben. Tavaly világszerte negyedmilliárd hektoliternyi bort állítottak elő, ami majdnem tizedével kevesebb az egy évvel korábbinál, az évtized eddigi legjobb évének számító 2013-astól pedig 40 millió hektoliterrel marad el. Az ezredforduló óta a szektor eddigi leggyengébb éve 2002 volt, de még akkor is több bor készült világszerte, mint 2017-ben – derül ki a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) napokban kiadott jelentéséből.

A visszaesést elsősorban a hagyományosan nagy európai bortermelő országok gyengélkedése okozta. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban is közel ötödével csökkent a termelés. Csak ez a három állam 25 millió hektoliterrel kevesebb bort állított elő, mint 2016-ban, ami még kicsit meg is haladja a teljes globális termelés-csökkenést.

 


Miközben a kontinens nyugati fele szenvedett, Kelet-Európában kifejezetten jó év volt a 2017-es. Tavaly ősszel Kiss Eliza a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa egy konferencián még arról beszélt, hogy itthon a 2016-os 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható. Ehhez képest az OIV adatai szerint mennyiségben sikerült javítani az előző évhez képest, nem is keveset, közel 300 ezer hektolitert.

Nem mi voltunk azonban a régióban az egyetlenek, ahol bővült a kibocsátás: Romániában harmadával, Ausztriában negyedével, Moldovában pedig ötödével több bor készült, mint 2016-ban.

 

Miközben a termelés csökkent, a globális fogyasztás, ha kismértékben is, de emelkedett. Ez így volt Magyarországon is, hiszen tavaly 4,5 százalékkal több bort ittunk, mint az azt megelőző évben. Ennél nagyobb növekedés csak négy országban volt.

A 2,4 millió hektoliter egyébként fejenként 24,5 liternyi fogyasztást jelent, ami nemzetközi összevetésben nem alacsony, de nem is kiemelkedő. A legnagyobb borivó portugálok és franciák például több, mint dupla ennyit isznak, de előttünk járnak még a svédek, a belgák és a németek is. Utóbbiak azért jellemzően nem a saját borukat isszák, ahogy a britek és az amerikaiak sem: ezek az országok a világ legnagyobb borimportőrei. A németek például 2,5 milliárd euróért vásárolnak külföldről, az amerikai bevitel pedig értékben ennek is a duplája, igaz mennyiségben kevesebb bort vesznek a határokon túlról, mint Németország.

 

Ha az OIV jelentését összevetjük egy januári tanulmánnyal, akkor arra a régi kérdésre is választ kaphatunk, hogy bor, vagy sörivó nemzet-e a magyar. A válasz az, hogy mindkettő. Vagy inkább egyik sem. Az átlagfogyasztás alapján bor és sör formájában nagyjából ugyanakkor mennyiségű alkoholt viszünk be a szervezetünkbe.

Sörből egyébként évente 67 litert iszunk, ami szintén nem kevés, de más országokkal összevetve nem is kiemelkedő. A cseheknél például több mint kétszer ennyi fogy, de sokkal többet isznak a lengyelek és németek is.

Élet Piac bor borfogyasztás bortermelés sör Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2018. október 18. 17:17 Élet

Tizedannyi víz sincs a Dunában, mint öt és fél éve

Szinte naponta dőlnek meg a negatív vízállási rekordok a Dunán, Budapestnél 41 centiméter az új rekord, miközben idén október előtt ez 51 centiméter volt.

Rigó Anita
2018. október 16. 11:30 Élet

Utolsók voltunk, de már várhatóan a belgáknál és az olaszoknál is több évig dolgozunk

Az elmúlt két évtizedben sokat javul a magyarok munkaerőpiaci aktivitásának várható hossza.

Torontáli Zoltán
2018. október 14. 11:52 Élet, Világ

A Rossmann tulajdonosa csak azokat az országokat támogatná, ahol nincs túl sok gyerek

Dirk Rossmann szerint ez a kulcsa Afrika fejlődésének és az Európába áramló menekültek megállításának is.

Fontos

Váczi István Jandó Zoltán
2018. október 19. 07:01 Állam

Tarlós megfúrta, nem lesz gigantikus teniszstadion a Margitszigeten

Úgy nézett ki, hogy a kormány mindenáron megépíti a 26 méter magas arénát, de Fürjes Balázs államtitkár közölte, hogy a főpolgármesternek sikerült megakadályoznia. De más is közrejátszhatott.

Bucsky Péter
2018. október 18. 07:04 Állam

A keleti nyitás miatt érkező külföldi diákokra a sokszorosát költi a magyar állam, mint a hazaikra

Becslésünk szerint idén már tízmilliárd forintnál is többet költ a magyar állam ötezer, főként szegény országokból érkező diákra. Eközben a magyar diákokra egyre kevesebb jut.

Váczi István
2018. október 17. 18:29 Állam

Karácsonyra dőlhet el, ki nyeri az 500 milliárd forintos közbeszerzést

Ha minden a tervek szerint alakul, december 20-án hirdetnek eredményt a Budapest-Belgrád magyar szakaszának korszerűsítésére kiírt tenderen. A kockázatot mi futjuk, de nyerünk valamit?