Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. április 11. 17:36 Piac, Tech

Zuckerberg kínvallatásának legérdekesebb kérdése: a Facebook egy monopólium?

A Facebook alapító-vezérét kínpadra fektették az amerikai Kongresszusban, öt órán keresztül faggatták a Cambridge Analytica botrányával és más ügyekkel kapcsolatban. A súlyos adatkezelési hiányosságok miatt hetek óta áll a bál a cégnél: összesen 87 millió felhasználó adatait használhatták fel, többek között politikai célokra, az engedélyük nélkül.

Zuckerberg alaposan felkészült, tanácsadók hada dolgozhatott már jó ideje azon, hogy előre kitalálja, mit fognak kérdezni tőle a szenátorok. A kommunikációs stratégia részeként a 33 éves milliárdos nem is igyekezett tagadni, hogy a Facebook működésében hibák vannak, és ezért személyesen is kész felelősséget vállalni, de próbálta kidomborítani a közösségi háló szerinte pozitív társadalmi és gazdasági szerepét.

Gazdasági szempontból talán az volt a meghallgatás legérdekesebb része, amikor Lindsey Graham republikánus szenátor megpróbálta megfőzni azzal, hogy ráhúzza a Facebookra a monopólium vizes lepedőjét. Ami azért fontos kérdés, mert a szabad versenyt pártoló amerikai gazdaságban a monopóliumokat előszeretettel nyirbálják meg akár új törvények alkotásával is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNégy éve nem zuhant ekkorát a Facebook a tőzsdénÚjabb botrány van a Facebook körül: most éppen 50 millió felhasználójuk adatait lophatta le és használhatta fel kampányhirdetésekre egy republikánus adatbányász cég.

Graham azt kérte Zuckerbergtől, hogy nevezze meg a három legfontosabb piaci versenytársát. Zuckerberg, ahelyett, hogy cégneveket kezdett volna sorolni, azt mondta, szerinte három kategóriában is versenyben van a cége, ebből az első a technológiai társaságok köre, ahova az Apple, a Google, az Amazon és a Microsoft is tartozik.

Graham azonban félbeszakította, mert nyilvánvalóan úgy érezte, Zuckerberg megpróbál kibújni a kérdés alól: “Ha nem vagyok megelégedve a Facebookkal, melyik az az egyenértékű szolgáltatás, amelyre feliratkozhatok? A tényleges versenytársai érdekelnek, nem a kategóriák” – mondta.

A Facebook vezér megint elkezdte megkerülni az egyenes választ, és egy felmérés adatait ismertette, amely szerint egy amerikai átlagosan nyolc különböző alkalmazást használ arra, hogy az ismerőseivel kommunikáljon. “Nem gondolja, hogy monopóliuma van?” – tette fel most már nyílegyenesen a kérdést Graham, amire Zuckerberg azt mondta:

Én természetesen nem érzem úgy, hogy az lenne

ami kisebb nevetséget váltott ki a teremben.

Ahogy a Quartz is írja, a törvényhozásnak nem érzések alapján kell eldöntenie, hogy egy cég monopolista vagy sem. Az biztos, hogy a Facebook nagyon erős játékos a digitális reklámpiacon, és nyereségének 98 százalékát innen szerzi. A bevételt tekintve azonban a Google nagyobb szereplő, mert éppen kétszer annyi, évi 35 milliárd dollár bevétele van digitális reklámelhelyezésből, mint a Facebooknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFeleslegesen égetik a retinádba a tévéreklámokatA Facebook és a Google elkezdte felzabálni a reklámügynökségek hagyományos piacát, a reklámok elvándorolnak a tévéről.

Ezen a piacon monopólium aligha van, de duopólium lehet, hiszen a két amerikai társaság a globális (de Kína nélkül számolt) piac 84 százalékét tartja jelenleg a kezében. Az adatok szerint tehát a Facebook nem számít monopóliumnak, ám ennek ellenére is célba veheti a washingtoni törvényhozás. A közösségi médiában ugyanis a Facebook szívbaj nélkül azonnal lemásolja a kisebb versenytársak innovatív fejlesztéseit, vagy egyszerűen felvásárolja őket, mielőtt még szárba szökkenhetnének, amit értékelhetnek versenykorlátozó magatartásnak.

Piac Tech facebook kongresszus Mark Zuckerberg meghallgatás monopólium Olvasson tovább a kategóriában

Piac

Hajdu Miklós
2018. szeptember 21. 15:02 Piac

Leszakadt Magyarország a megújuló energiatermelésben, de a lopott fás trükkel teljesíti a vállalásokat

Érdemi zöld beruházások helyett leleményes trükközéssel tudja teljesíteni Magyarország a klímacsomagban tett vállalását.

Wiedemann Tamás
2018. szeptember 21. 11:37 Pénz, Piac

Hamarabb távozhat posztjáról Michael O’Leary, a Ryanair botrányos vezérigazgatója

Az is lehet, hogy csak marketingtrükk a vezérigazgató visszavonulásáról szóló hír. Egyébként is csak jövőre jár le Michael O'Leary szerződése.

Wiedemann Tamás
2018. szeptember 20. 09:25 Pénz, Piac

Magyarországon minél öregebb és környezetszennyezőbb az autód, annál kevesebb adót fizetsz

Nem a regisztrációs adóval, hanem a környezetszennyezési díjakkal van a baj.

Fontos

Jandó Zoltán
2018. szeptember 22. 10:10 Állam, Pénz

Beteg gyerekeknek és állatoknak adtuk az 1 százalékok nagy részét

A kormányközeli alapítványok viszont ezúttal sem taroltak, úgy tűnik, az emberek többsége szerint ezeknek jut elég forrás máshonnan.

2018. szeptember 21. 06:53 Élet

Mégsem veheti el az állam a legszebb tokaji magánbirtokot

Vissza kell adni a 2014-es földtörvénnyel elvett jogait annak a francia tulajdonú szőlőbirtoknak, amiért korábban bejelentkezett egy politikai hátterű üzletember. Hétszőlő ügyét a Kúria most zárta le.

Hajdu Miklós
2018. szeptember 20. 18:50 Pénz

Lassan, de egyre közelebb lopakodik a jegybanki szigor

Nagyon úgy néz ki, hogy vége lesz az évek óta tartó monetáris lazulásnak.