Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. április 6. 14:17 Pénz, Vállalat

Kidobta a Nestlé termékeit a legnagyobb német szupermarketlánc

Kereskedelmi háború zajlik Németországban: a legnagyobb ottani boltlánc, az Edeka több mint százhatvan Nestlé terméket vett le a polcairól, és ezzel a gyártó áruházi bevételének húsz százalékát megszüntette. Ráadásul az Edeka tovább emeli a tétet, a Lebensmittel Zeitung cikke szerint harminc százalékra növeli az arányt.

Éppen egy éve történt, hogy a német Lidl két hónapra levette a Coca Cola termékeit a polcairól, és előfordult korábban, hogy a Kaufland bojkottálta a Krombacher sört, a Real pedig a Dr. Oetker, és a Haribo áruit, olyan koncentrált, egyetlen gyártó elleni támadást még egy kereskedelmi lánc sem indított, mint most az Edeka. Az ok egészen egyszerű, a bojkottól azt várják, hogy kiderüljön, kinek van nagyobb hatalma az általában évente lefolytatott ártárgyalásokon: a gyártónak, vagy a kiskereskedelmi láncnak.

A világ egyik legnagyobb élelmiszeripari gyártójával tehát az a gondja a német láncnak, hogy nem hajlandó olcsóbban adni a termékeit, vagyis azért megy a küzdelem, hogy az Edeka előnyösebb szállítási feltételeket kapjon a globális konszerntől. A bojkottált termékek között van mélyhűtött pizza (Wagner), csokoládé (Kit Kat), illetve ásványvíz és üdítő (Vittel) is.

A jobb beszerzési árakért vívott kemény küzdelem általában szerves része a kereskedelmi gyakorlatnak, ám ritkán éleződik ki annyira a harc, hogy egy gyártó szinte összes termékét bojkottálják. A harc néhány eurócentért megy, de mivel a Nestlé éves szinten 900 millió svájci frankos forgalmat generál csak az Edekánál, végső soron nagy összegek forognak kockán.

Az Edeka kevéssé ismert Magyarországon, de Németországban nagy piaci szereplő, amelynek körülbelül olyan súlya van a kiskereskedelemben, mint nálunk a Tescónak. Az Edeka Németországban 5900 üzlettel rendelkezik, de már az európai kereskedelmi szövetség (Agecore) több tagja is csatlakozott a bojkottjához, például a svájci Coop, az olasz Conad vagy a spanyol Eroski. 

 

 

 

A Nestlé nincs könnyű helyzetben, mert egyrészt az európai értékesítésének 10 százaléka származik az Agecore tagjaitól, másrészt hiába emelkedett a tavalyi bevétele 90 milliárd svájci frankra, a konszern nyeresége hatodával csökkent, igaz még így is 7,2 milliárd frankot termelt a tulajdonosoknak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat bojkott Edeka kereskedelmi háború nestlé Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.