Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. április 3. 16:19 Vállalat, Világ

Egyetlen negyedév alatt 1200 milliárd dollárért habzsolták fel egymást a nagyvállalatok

Soha nem kezdődött még év ilyen erősen a vállalatfelvásárlások és -egybeolvadások (M&A) szempontjából, írja a Financial Times. Az első negyedévben 1200 milliárd értékben voltak a világban nagy vállalatfelvásárlások a Reuters szerint, ehhez képest egy éve még csak 700 milliárd dollárért kötöttek egyesülés-felvásárlás (M&A) üzleteket. Az idei felvásárlások több mint fele ötmilliárd dollárnál nagyobb volt, ezekből darabszámra háromszor annyi volt, mint tavaly.

Az óriásüzletek főleg az Egyesült Államokban és Európában harapóztak el. Az USA-ban egy egészségügyi egyesülés (a Cigna 67 milliárd dollárért vette meg az Express Scripts-t, piaci pletykák szerint azért, mert megijedtek, hogy az Amazon betör a patikapiacra), Európában pedig egy negyvenmilliárd eurót súruló német energetikai összeolvadás (E.On-RWE) volt a legnagyobb. A kínai felvásárlások most mérsékeltebb tempóban nőttek, elemzők szerint a kínai kormány korlátozásai miatt.

Az USA-ban a Trump-kormányzat adóreformja megkönnyítette az ilyen nagy üzleteket, de pont a kormány éppen a két legnagyobb tranzakciót akadályozta meg, piaci vélemények szerint politikai okokból: az AT&T és Time Warner 85 milliárd dolláros összeolvadását, illetve a Broadcom 117 milliárd dolláros ajánlatát az amerikai csipgyártó Qualcomra.

 

A fejlett világban az évtizedek óta tartó felvásárlási trend miatt egyre kevesebb nagyvállalat van, több szektorban hihetetlen konszolidáció ment végbe (ilyen például a söripar, ahol szinte a teljes globális piac három-négy óriáscég kezében van, vagy az amerikai bankszektor, amiről mindent elmond ez az ábra). A nagyvállalatok egyrészt általában nyereségesebbek, mint a korábbi időszakokban, és a felhalmozódó készpénztömeget könnyebb, azaz rövidebb távon kifizetődőbb kisebb riválisaik megvételére költeni, mint saját beruházásokat vagy kutatás-fejlesztési programokat megvalósítani. A felvásárlás védekező stratégiának sem rossz, ha meg szeretnék akadályozni új konkurensek létrejöttét. Másrészt a válság óta padlón lévő kamatok is kedveznek az ilyen nagy üzletek finanszírozásához (ráadásul most, hogy az USA-ban már elindultak, és Európában is a láthatárra kerültek a kamatemelések, igyekeznek felgyorsítani ezeket).

Ez a trend ugyanakkor nem feltétlenül kedvező a fogyasztóknak: ha sérül a verseny, akkor a főszabály szerint drágábbak vagy rosszabbak lesznek a szolgáltatások.

De nem csak a fogyasztóknak, hanem a nagyvállalatoknak és befektetőiknek sem biztos, hogy jók az őrületesen nagy vállalatfúziók, elég például a kilencvenes évekbeli Daimler-Chrysler összeolvadásra gondolni: 1998-ban 36 milliárd dollárt fizettek a németek az amerikai cégért, aztán 2007-ben gyakorlatilag végül nekik kellett fizetni egy befektetési alapnak 650 millió dollárt, hogy megszabadítsa őket a Chryslertől. Néha az is kiderül, hogy a megvásárolni kívánt cég egy hatalmas kamu. Ez történt például, amikor a HP 2012-ben felvásárolta az Autonomy nevű brit céget 11,1 milliárd dollárért; nem sokkal később kiderült, hogy a cég nem ért semmit, perek indultak, végül a HP-nak nem csak hogy le kellett írnia a teljes felvásárlás értékét, hanem még a saját részvényeseinek is fizetnie kellett kártérítést.

Nem ritkán előfordul az is, hogy a vállalatok rengeteg időt és pénzt rászánnak egy-egy M&A kitervelésére, hogy aztán az üzlet összedőljön, és mindkét cég meggyengülve folytassa. Az S&P hitelminősítő tanulmánya szerint a felvásároló cégek súlyosan alulteljesítik versenytársaik részvényárfolyamát.

Akik viszont igazán örülnek, ha meghallják azt a rövidítést, hogy M&A, azok a vezérigazgatók, az üzleteket finanszírozó nagybankok és az azokat előkészítő tanácsadócégek. A cégvezetők, ha nagyobb céget irányítanak, akkor nagyobb fizetésre lehetnek jogosultak, a bankok mindig boldogok, ha nagy üzleteket finanszírozhatnak, a tanácsadócégek pedig bevételeik javát köszönhetik az ilyen komplex üzletek körüli teendőknek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ felvásárlás m&a összeolvadás vállalatfúzió Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.