Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2018. március 2. 18:44 Pénz, Piac

A piac döntheti el a fegyverkérdést az USA-ban

A piac néha képes arra, hogy olyan kedvező társadalmi változásokat kényszerítsen ki, amit mozgalmak vagy politikusok évtizedeken át sikertelenül próbáltak elérni. Hasonló történt a #metoo kampánynál, amikor a cégek sorban kezdték kirúgni a hatalmukkal visszaélő munkavállalóikat, és most a legutóbbi, floridai iskolai lövöldözés után is a piac bünteti azokat a szereplőket, akiket a közvélemény a tömeggyilkosságokhoz kapcsol.

Törvénymódosítások vagy bírósági ítéletek továbbra sincsenek fegyverügyben, de sok vállalati támogató elpártolt a Nemzeti Lőfegyver Szövetségtől (NRA) és a fegyvergyárak részvényárfolyamai is zuhantak az elmúlt 2 évben. Az NRA-nak több, mint 5 millió tagja van, és 370 millió dolláros költségvetésből gazdálkodik, ami hatalmas lobbigépezetet működtet. A múlt heti floridai lövöldözés után viszont olyan mértékben elfordult a közvélemény, és így a fogyasztók a korlátozás nélküli fegyvertartástól, hogy az NRA nem tudja megtartani vállalati támogatóit.

A jövőben nem biztosít kedvezményeket az NRA tagok részére a Delta Airlines és a United Airlines repülőtársaság, valamint a Symantec szoftvercég. Szintén szakított az egyesülettel a Hertz, az Avis és az Enterprise autókölcsönző. A TrueCar és a First National Bank of Omaha is magára hagyta az NRA-t, és a Chubb biztosító bejelentette, hogy megszünteti a fegyveres önvédelmi pereket fedező biztosítását.

A Carry Guard nevezetű biztosítás önvédelmi, köztük önvédelemből elkövetett gyilkossági perek költségeivel szemben segíti az előfizetőket. Havi 31,95 dollárért (9000 forintért) 24 órás tanácsadói segítséget és azonnali hozzáférést biztosít óvadékhoz és tisztázási pénzekhez. A Chubb Honlapján ez olvasható: “Tudta, hogy biztosítás nélkül a jogos önvédelem egy vagyonba kerülhet?” Sokak szerint a konstrukció csökkenti a fegyverhasználat érzelmi költségeit és legitimálja a lövöldözést. A fegyvertartás ellenzői “gyilkosok biztosítása” néven emlegetik a kivezetésre rászolgált terméket.

Tavaly több mint 15 ezren haltak meg az Egyesült Államokban lőfegyverrel kapcsolatos bűncselekményekben és balesetekben. Minden napra jut egy lövöldözés, ezért a fegyvertartók tartanak attól, hogy Washington szigorít a törvényeken. Sokan ezért vásárolnak.

Obama 2008 novemberi megválasztása, a Sandy Hook iskolai lövöldözés 2012 decemberében és a 2015-ös San Bernardino-i terrortámadás hullámszerűen növelte a fegyvervásárlások számát.

 

A kormányzat részéről egyelőre nem történt változtatás, mert a fegyvertartás témáját sűrűn átszövi az országos politika. Donald Trump elnök (sokak meglepésére) egy meghallgatáson nyitottnak tűnt a fegyvertartási szabályok szigorítására, de másnap már az NRA képviselőjével találkozott, aki jelezte, az elnök mégsem áll a korlátozáspártiak mellé.

Törvényi szigorítás nélkül is több piaci szereplő önszántából pártol el szabad fegyver kereskedelem mellől. A Walmart, a Dick’s és a Kroger kiskereskedelmi láncok a héten saját maguk döntöttek úgy, hogy 18-ról  21-re emelik a fegyvervásárláshoz szükséges életkort boltjaikban, és nem árulnak többet nagy erejű lőfegyvereket. Azokat ugyanis frontkatonáknak fejlesztik, nem alkalmasak önvédelemre.

A fegyvergyárak tulajdonosai most nem jártak jól a lövöldözéssel, ezúttal ugyanis ellentétes hatások kezdenek működni a tőzsdéken:

  • Sokan eladják a részvényeiket, mert félnek a fegyvertartási törvények szigorításától.
  • Mások részvényt vesznek, mert bíznak benne, hogy több fegyvert fog eladni a gyár.

A  két legnagyobb amerikai fegyvergyártó cég részvényeinek értéke a 2012-es szint körül mozog, és mindkettő nagyot zuhant az elmúlt 2 évben. Ezek szerint szigorúbb törvényekre számít a piac. 

 

Az USA öt legvéresebb lövöldözéséből három az elmúlt két évben történt, ezért a szabad fegyvertartás körüli vita most nagyon heves. A fegyvertartást ellenzők lazán szervezett csoportjával szemben a gazdag és szervezett NRA és támogatói állnak, akik 2017-ben többet költöttek lobbira, mint az elmúlt 20 évben bármikor.

 

A vita központi kérdése az, hogy mi állíthat meg egy fegyveres támadásra készülő őrültet: a törvénytisztelő emberek szabad fegyverkezése vagy a fegyvertartási tilalom? 

Az NRA szerint csak a törvénytisztelő állampolgárokat sújtanák a szigorítások, a bűnözők úgysem tartanák be őket, és fegyverhez jutni mindig könnyű lesz az Államokban: becslések szerint a piacon nagyjából 310 millió forog, és a háztartások több mint 40 százalékában van tűzfegyver.

Pénz Piac Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kasnyik Márton
2018. november 12. 09:10 Pénz

Sonkában fizeti adósságát egy kínai vállalat

A hitelezők rábólintottak az átalakítási tervre.

Torontáli Zoltán
2018. november 9. 15:30 Pénz, Világ

A kínai recesszió elkerülhetetlen, és mi is meg fogjuk szenvedni

Amikor a visszaesés bekövetkezik, sajnos csak akkor fog a világ rádöbbenni, hogy a kínai gazdaság sokkal többet számít, mint azt sokan gondolják.

Jandó Zoltán
2018. november 9. 13:18 Állam, Pénz

Kevés volt a felcsúti focinak 19 milliárd, visszamenőleg kaphattak újabb százmilliókat

Valószínűleg egy jogszabály-módosításnak köszönhetően juthatott újabb közel egymilliárd forinthoz, így összesen már 20 milliárdnyi közpénzből szépülhet az akadémia.

Fontos

Kasnyik Márton
2018. november 13. 12:51 Podcast

A nagy transzferár-trükközés igazi tétje

Tényleg fontos nekünk, hogy egy-egy multinacionális vállalat hogyan áramoltatja a pénzt az országok között? G7 podcast, a vendég a cikksorozatunk szerzője.

Hajdu Miklós
2018. november 13. 06:56 Tech

Adatszemüveg és virtuális valóság: szinte olyan lesz az autógyári munka, mint egy videójáték

Tablet, okosóra és hamarosan adatszemüveg egészíti ki karbantartók szerszámkészletét a magyarországi autógyárakban.

Bucsky Péter
2018. november 12. 06:53 Piac

Évi 48 milliárd forintnyi társasági adót trükközhet ki az országból 30 magyarországi multi

Ha csak a legnagyobb multik abbahagynák a nyereség kijátszását, egy pillanat alatt 1 százalékot nőne a magyar GDP. A nagy transzferár-trükk, harmadik rész.