Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. február 20. 11:51 Élet, Piac

Jamie Oliver már nem menő, ezért zárnak be az éttermei

Összeomlott Jamie Oliver két vendéglőből álló minilánca, a Barbecoa. Londonban az egyik központi egységnek hétfőn be kellett zárnia, a vállalkozás pedig csődben van. A Pucér szakácsot ugyan nem kell félteni, mert étterem-birodalma sok lábon áll, a számok és a szakmai vélemények azonban egyaránt arra utalnak, hogy üzletileg nincs rendben a vállalkozása.

Jamie Oliver az ezredforduló környékén vált világhírűvé, miután egy tévéstáb felfedezte a benne rejlő celeb lehetőségét egy londoni étteremben. A Naked chef néven futó brit sorozat jól lovagolta meg a tévés gasztrománia felfutását, és Jamie Oliverből gyorsan nagyon értékes világmárkát épített.

A marketing kezdetben tökéletes volt, Oliver számos szimpatikus projektbe vágott bele, olyan éttermet nyitott például, ahol fiatal munkanélkülieket vezetett vissza a munka világába, és főzőiskolája is rendhagyó módon az egyszerűbb, otthon is könnyebben megvalósítható receptekből indult ki.

A Financial Review-nak nyilatkozó szakértők szerint azonban az olasz étteremláncával túllőtt a célon, mert azt nem építették fel rendesen, szellemisége kevésbé illett az addigi marketing fő vonalába. Jamie Oliver és tanácsadói azt hitték, olyan erős a személyes márka, hogy bármit megtehetnek, bármihez nyúlhatnak, úgyis arany lesz belőle. Nem így lett.

Az olasz éttermek világpiacán olyan zsúfoltság van, hogy oda még Jamie Olivernek is nehéz volt betörnie, annál is inkább, mert a jelek szerint nem állt a hadjárat mögött megfelelő tőke. Amióta megnyíltak az éttermek, egyszer sem frissítették az étlapot, és az étterembelsőket sem, egyszerűen csak kiírták a bejárat fölé a Jamie Oliver nevet, és arra számítottak, hogy az elég lesz. Nem lett elég, ezért 13 éttermet be kell zárni, 11 helyen pedig le kellene alkudni a bérleti díjakból, mert a lánc 70 millió angol font adósságot halmozott már fel.

Oliver éttermei nem tudták kitermelni az időközben elszálló bérleti díjakat, ennek pedig elsősorban az lehet az oka, hogy Oliver az utóbbi időben már kevesebbet szerepel a médiában. Márpedig a celebséghez kötött üzleti modell csak akkor működik, ha a celeb iránti nagy érdeklődés folyamatos. Ha ez nem marad fenn, akkor a sztár egyszerűen kimegy a divatból.

Az olasz éttermek és a Barbecoa mélyrepülésével szemben azonban a szakács cégbirodalmának művészeti és kiadói ága, a Jamie Oliver Limited nem áll rosszul, a szakácskönyveket még mindig sokan vásárolják világszerte. Ez a társaság nagy haszonnal dolgozik, 2016-ban 15,3 millió font bevétel mellett egészen magas, 3,9 millió font nyereséget ért el.

Élet Piac csőd étterem Jamie Oliver olasz étterem pucér szakács Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Jandó Zoltán
2018. november 13. 18:17 Élet

Nagyon nem szívesen segítenek idegeneken a magyarok

Nemzetközi összevetésben kifejezetten alacsony a magyarok jótékonykodási hajlandósága. Az idegeneknek szinte mindenhol szívesebben segítenek.

Torontáli Zoltán
2018. november 12. 17:28 Élet, Világ

Soha nem fizettek még annyit kortárs műtárgyért, mint a Medence két alakkal címűért fognak

David Hockney festménye 80 millió dollárért mehet el, és ezzel a legértékesebb műalkotás lehet, amelyet még élő művész jegyez.

Rigó Anita
2018. november 12. 16:13 Állam, Élet

Magyarországon egy apa nem lehet annyira családcentrikus, hogy otthon maradjon a gyerekkel

Nálunk még most is nagyon erős a hagyományos kenyérkereső apai szerep támogatottsága, Németországban viszont más a helyzet.

Fontos

Kasnyik Márton
2018. november 13. 12:51 Podcast

A nagy transzferár-trükközés igazi tétje

Tényleg fontos nekünk, hogy egy-egy multinacionális vállalat hogyan áramoltatja a pénzt az országok között? G7 podcast, a vendég a cikksorozatunk szerzője.

Hajdu Miklós
2018. november 13. 06:56 Tech

Adatszemüveg és virtuális valóság: szinte olyan lesz az autógyári munka, mint egy videójáték

Tablet, okosóra és hamarosan adatszemüveg egészíti ki karbantartók szerszámkészletét a magyarországi autógyárakban.

Bucsky Péter
2018. november 12. 06:53 Piac

Évi 48 milliárd forintnyi társasági adót trükközhet ki az országból 30 magyarországi multi

Ha csak a legnagyobb multik abbahagynák a nyereség kijátszását, egy pillanat alatt 1 százalékot nőne a magyar GDP. A nagy transzferár-trükk, harmadik rész.