Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. február 12. 15:16 Pénz, Vállalat

Vesszőhiba miatt bukott egy cég ötmillió dollárt az USA-ban

Hamarosan újabb vicces történettel bővülhet a jogi egyetemek tananyaga, miután ötmillió dolláros kártérítést ítélt meg a fellebbviteli bíróság az Oakhurst tejüzem sofőrjeinek. A Quartz beszámolója szerint egyetlen vessző hiánya miatt kellett a nem elhanyagolható összeget kifizetnie az amerikai cégnek.

A teherautó-vezetők még 2014-ben fordultak bírósághoz, miután az üzem nem volt hajlandó kifizetni a sofőrök túlórapénzét. Ekkor még elvesztették a pert, de tavaly márciusban fellebbeztek a döntés ellen, és a másodfokon eljáró bíróság már a teherautó-vezetőknek adott igazat.

A per lényegében annak a mondatnak az elemzésére szorítkozott, hogy túlórapénz mikor fizethető, és mikor nem. A jogszabályok látszólag egyértelműen felsorolják, hogy mi nem számít túlórának, ilyenek például az élelmiszerek és a romlandó, mezőgazdasági áruk esetében a szállításra való felkészítés munkafolyamatai. Például a termék feldolgozása, csomagolása, fagyasztása, pakolása a kiszállításra vagy szétosztásra. Fontos viszont, hogy az utóbbi félmondatban nem volt vessző, ezért úgy is lehet értelmezni, hogy a pakolás és a szétosztás nem két elkülönült dolog, hanem egy összefüggő munkafolyamat.

A sofőrök éppen ezt vették észre. Álláspontjuk szerint ők nem pakoltak, ők csak kiszállítottak. De mivel nem volt vesszővel elválasztva a két tevékenység, ezáltal tisztán a fuvarozás a bíróság értelmezése szerint nem szerepelt a túlórapénzek kifizetését korlátozó jogszabályban. Igaz, a sofőrök eredetileg tíz millió dollárt kértek, de végül ennek a felével, 5 millió dollárral meg kellett elégedniük a bíróság ítélete után.

Az Egyesült Államokban nem példa nélküli a jogszabályok ilyen mélységű értelmezése. Az alapvető gond azzal van, hogy a törvények bár nyelvtanilag helyesek, sok esetben lehetséges egyénileg értelmezni a szövegeket. Az egyik fél szerint fontosabb a helyes nyelvtan, míg mások azt mondják, hogy érdemes lenne inkább precízen megfogalmazást, hogy elkerüljék az ehhez hasonló jogi eseteket. Persze Magyarországon sem véletlen, hogy a jogszabályok szövege bonyolult, sokszor túlságosan is precíz, magyartalan megfogalmazásoktól hemzseg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat bíróság egyesült államok kártérítés per tejüzem Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.