Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. január 18. 15:25 Pénz, Vállalat

Óriási laborhálózat vette meg a legnagyobb magyar tulajdonú laboratóriumi céget

Felvásárolta a Food Analytica Kft.-t a világ vezető élelmiszer-vizsgáló csoportja, az Eurofins. A gyulai társaságnak 90 alkalmazottja van és négy laboratóriummal rendelkezik Dél-Kelet Magyarországon.

A magyar munkavállalók és a menedzsment is megmarad – mondta a G7-nek Ábrahám Csaba ügyvezető. A Food Analytica volt a legnagyobb hazai tulajdonban lévő vállalat az élelmiszer- és laboratóriumi piacon, a Magyarországon működő, de külföldi tulajdonú vetélytársakat is figyelembe véve a harmadik legnagyobb cég. Ábrahám szerint a társaság az elmúlt években elérte a lehetőségei határait, ezért jött kapóra az Eurofin megkeresése.

Az új tulajdonossal egyeznek a jövőbeli elképzeléseink, további fejlődési és növekedési potenciált jelent a Eurofin nemzetközi hálózatába való bekapcsolódás

– mondta az ügyvezető. A Food Analyticának mintegy négyszáz ügyfele van, lényegében a teljes élelmiszerláncot lefedik, a takarmánygyártó cégektől az élelmiszer-feldolgozókon át a kereskedelmi láncokon egészen a közétkeztetésig terjed az ügyfélkör. A gyakorlatban ezt úgy kell elképzelni, hogy független laboratóriumokkal vizsgáltatják be például a gabonát értékesítés előtt, vagy a lisztet, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerül. De egy élelmiszerlánc is kérhet vizsgálatot akár egy nagyobb fagyasztott hússzállítmány beérkezésekor is. A kozmetikai iparon át egészen az ivóvíz minőség-ellenőrzéséig számtalan szolgáltatást elvégeznek az ilyen laborok.

A Food Analytica tavaly előtti árbevétele meghaladta a 843 millió forintot, az adózás előtti eredménye megközelítette a kétszáz millió forintot. A 2016-os eredmény tíz százalékkal haladta meg az előző évi árbevételt, 2013-tól három éven lényegében stagnált a társaság bevétele.

 

A Eurofin luxemburgi székhelyű vállalat, 400 laboratóriummal rendelkezik a világ 42 országában, összesen 30 ezer főt foglalkoztat. A hazai piacra 2016-ban lépett be, amikor 15 millió forintos törzstőkével a magyar leányvállalatát Eurofins Élelmiszer Analízis Magyarország Kft. néven. A Eurofin a néhány évvel ezelőtti mézbotránnyal alapozta meg hírnevét Magyarországon. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület részben a cégcsoport vizsgálataira hivatkozva állította 2015-ben, hogy a magyar „kevert mézek”, tehát amelyek többféle virágzatból készültek, kínai alapanyaggal vannak hígítva.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat élelmiszer-biztonság felvásárlás laboratórium Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.