Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. január 18. 10:34 Vállalat, Világ

A magyar GDP dupláját viszi haza készpénzben az USA-ba az Apple

Több százmilliárd dollárnyi külföldön megtermelt nyereséget visz haza az Egyesült Államokba az Apple, amivel Tim Cook állítása szerint az amerikai gazdaság fellendítéséhez akarnak hozzájárulni. A lépés a decemberi adóreformnak köszönhető.

Állítólag 350 milliárd dollárt vinne vissza a cég az amerikai gazdaságba, ám nem világos, hogy ez a szám hogy jött ki nekik. A CNBC szerint a cég 250 milliárd dorllárnyi készpénzállományt tart külföldön, így valószínűsíthető, hogy mindet hazautalja. Ezért körülbelül 38 milliárd dollárnyi adót kell majd befizetnie az államkasszába az új adótörvények szerint. Az Apple már eddig is a legnagyobb amerikai adófizető volt – nem csoda, hiszen a legmagasabb nyereség is az övék az amerikai cégek között.

A szerdai bejelentések szerint öt év alatt 30 milliárd dollárt költenek tőkeberuházásokra, amiből 10 milliárd dollár amerikai adatközpontok létrehozására megy. Emellett 20 ezer új munkahelyet is teremtenek, és nyitnak egy új Apple-központot. További 5 millió dollár egy innovációs alapba megy majd.

A szerdai bejelentés arra utal, hogy az Apple-nek még mindig több százmilliárd dollárnyi készpénze van, amit akár részvény-visszavásárlásokra, osztalékfizetésre, cégfelvásárlásokra vagy nagyobb technológiai projektekre is költhet.

A hírek hatására a cég részvényeinek árfolyama újabb rekordot döntött, 1,7 százalékot emelkedve 179,1 dolláron zárta a szerdai kereskedési napot. Ezzel 919 milliárd dollárra nőtt a cég piaci kapitalizációja.

A kongresszus decemberben hagyta jóvá az adóreformot, ami 1986 óta a legnagyobb átalakítást hozta az amerikai adórendszerben. Ezzel megszüntették azt a korábbi szabályt, hogy a vállalatok elhalaszthatták a külföldön megtermelt nyereségük utáni adókötelezettség befizetését mindaddig, amíg azt haza nem vitték az Egyesült Államokba. A törvénynek köszönhetően a cégek körülbelül 3100 milliárd dollárnyi készpénzállományt halmoztak fel az anyaországon kívül, amiért rendszeresen kritizálták őket.

Az új adórendszerben, amely már sokkal inkább a belföldi gazdasági tevékenységre helyezi a hangsúlyt, két adókulcsot alkalmaznak a külföldön felhalmozott profitra. A készpénz 15,5 százalékkal, a többi kevésbé likvid eszköz (például az értékpapírok) pedig 8 százalékos kulccsal adózik. A törvény annyi engedményt tesz, hogy összesen nyolc év alatt kell befizetni a keletkező adófizetési kötelezettséget.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Apple beruházás egyesült államok készpénz usa Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.