Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. január 17. 19:08 Tech, Vállalat

A leginnovatívabb húsz cég közül kettő kínai, és csak egy európai

Az eredendően digitális világra alapított cégek teljesen átvették a hatalmat a Boston Consulting Group (BCG) tanácsadócég listáján, amely a világ 50 leginkább innovatívnak tartott vállalatát rangsorolja. Az élen nincs változás tavalyhoz képest, az Apple áll a csúcson, és bár az 50-es listán csak 11 tisztán digitális társaság, közülük heten már a top tízben vannak.

A BCG idei felmérésnek legjellemzőbb trendje a digitális világban működő, vagy kimondottan arra létrehozott technológiai cégek áttörése. Az első, nem természeténél fogva digitális társaság az élbolyban a hatodik helyre rangsorolt Tesla, bár már az is vitatható, hogy esetében autóipari, és nem elsősorban technológiai cégről van szó. A listát különféle iparágakban és globális régiókban tevékeny nagyvállalatok felső vezetőinek intézett körkérdés alapján állították össze, ami magyarázhatja az eredmény furcsaságait – például hogy miért nyerhetett az Apple, amely 2007 óta egy jól reklámozott, lekerekített élű téglalap árusításával lett a világ legértékesebb vállalata.

A leginnovatívabbnak tekintett kínai vállalkozás az Alibaba internetes kereskedőház, amely éppen befért a top10-be, de a Tencent is ott lohol már a nyakában, a 14. helyen. A top húszban egyedüliként jelen lévő európai cég egy távközlési vállalat, az Orange, amely a 19. helyen végzett.

Az első inkább hagyományosnak mondható iparágakban dolgozó társaság a 17. helyen álló Toyota, amelyet számos, szintén a digitális korszak előtt alapított vállalat követ, mint például a Marriott, a Siemens, az Unilever vagy a BASF. A felmérés azonban rámutat, hogy már jó ideje ezek a cégek is digitális alapokra helyezték a fejlesztéseiket.

 

Az innovációban erős cégek sokkal nagyobb arányban használják a big data kutatásokat, vagyis azokat a módszereket, amelyek az irdatlan mennyiségű digitális adat kiértékelésével foglalkoznak. Az erős innovátorok sokféle adatforrást képesek felhasználni, és háromnegyedük a közösségi hálókon elérhető adatokból is építkezik, ez a gyenge innovátoroknál csak 20 százalékban jellemző. Az erős fejlesztő cégek kétszer nagyobb valószínűséggel szervezik ki a munkát legalább részben külső partnereknek, ami különösen azoknál a vállalatoknál fontos, ahol házon belül nincs meg az innovációhoz szükséges digitális tudás.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat Apple Boston Consulting Group innováció rangsor Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.