Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. november 14. 06:54 Élet, Vállalat

Néha le kell tagadni azt a diplomát, hogy meglegyen az állás

Egy nehezebb dolog van annál, mint amikor valakinek nincs meg a képzettsége egy megcélzott álláshoz: ha túlképzett. Akinek nincs meg a végzettsége és a tapasztalata, az eleve tudja, hogy nagy hátránnyal száll versenybe egy állásért, aki viszont túlképzett, annak el kellene hitetnie, hogy neki az alacsonyabb szint is megfelelő lesz.

Nekiminden trükköt be kell vetnie, mert az önéletrajza hamar a lomtárban végezheti, és ő nehezebben fogja megemészteni, hogy be sem hívják egy interjúra, mint az, aki eleve nem is számított rá.

Ha valaki két diplomával jelentkezik egy gyorskiszolgáló étterembe, vajon a személyzetis mit fog gondolni róla? Általában azt, hogy ez az ember nem odavaló, úgysem fogja megtalálni a számítását, hamar továbbáll, vagyis nem éri meg vele vesződni. A példa ugyan sarkított, de a helyzet korántsem idegen a mai magyar valóságtól, sokan pályáznak olyan helyre, ahova nyilvánvalóan túlképzettek.

Előfordulhat például, hogy az állásra jelentkező az adott céghez szeretne bejutni, esetleg az adott városba szeretne költözni, a családi körülményei miatt más időbeosztásra lenne szüksége, vagy éppen módosítani szeretne a karrierjén – ám erre nagyon sok helyen nincsenek felkészülve. Ha a szakmai önéletrajz nem kellően egyenes vonalú, az nagyon megnehezítheti az álláskereső dolgát. Többek között ezért is olyan ritka Magyarországon az igazi karrierváltás.

“Az emberek jelentős része rég beleunt a munkájába, gyakran az egész iparágba, ahol dolgozik, de nem tud váltani. Egyrészt az átképzés nagy erőfeszítésbe kerül, másrészt az új területen a régi tapasztalata nem releváns, sőt amiatt furcsán fognak rá nézni álláskereséskor” – mondja Kulcsár Júlia, toborzási szakértő.

A szakértő szerint a túlképzett jelentkezőkkel szemben egészen hétköznapi a cégvezetés legfőbb problémája: tartanak attól, hogy az új munkatárs hamar a fejükre nő, kiszorítja őket a székükből. Ezért aztán idő előtt megszabadulnak tőle: fel sem veszik.

A Harvard Business Review nemrég mutatta be, hogy Amerikában sem könnyű a túlképzettek dolga. De ott a helyzet leírásakor nem került elő, hogy a cégvezetők alapból kinyírnák a potenciális versenytársaikat, és ott még normális mederben maradva is lehet jó tanácsokat adni annak, aki így próbál állást találni.

A legfontosabb, hogy a jelentkezőnek meg kell győznie a felvételiztetőt, hogy az új munkakörben is lát a saját maga számára karriert, amit be szeretne futni, és ez jó lehet a cégnek is. A pályázónak mindenképpen el kell oszlatnia azt a sok esetben jogos félelmet, hogy unalmas lesz számára a munkakör, és tovább fog állni abban a pillanatban, amint teheti.

Ezt leginkább úgy lehet elérni, hogy a HR menedzser minden ilyen típusú félelmére fel kell készülni egy pár megértő mondattal és vonzó “ellenajánlattal”. Az interjún hangsúlyozni kell, hogy miért izgalmas a pályázó számára a váltás. Az sem árt, ha a túlképzett jelentkező fel tud mutatni olyan korábbi állásokat, amelyekben hosszabb időt töltött, és arra hivatkozik, hogy ott is hűségesnek bizonyult.

Magyarországon azonban egy sokkal egyszerűbb, de durvább megoldás lehet célravezető: ha túl sok diplomája van a jelentkezőnek, vagy a korábbi álláspályázatoknál túlcicomázta az önéletrajzát, akkor jobb, ha fog egy vastag radírt, és kihúz belőle pár sort.

“Nagy kérdés, hogy mennyire etikus például letagadni egy diplomát vagy egy továbbképzést, de ha olyan elemről van szó, amelyik nem releváns a megpályázott állásra nézve, akkor szerintem elfogadható, vállalható, és jogosan meg is indokolható a módosítás”

 – mondja egy fejvadász.

A túlképzettekkel szembeni görcsösséget egyébként a munkaerőhiány a tapasztalatok szerint az utóbbi időben oldotta. Annyira nincs már ember, hogy minden jelentkezőnek örülnek, így könnyebb bejutni az interjúkra, és ott jó taktikával könnyebb meggyőzni a HR menedzsert arról, hogy a túlképzettséget ne tekintse akadálynak.

Két terület ezen belül is kiemelkedik: az informatika és a szolgáltató központok szektora. Mindkettő olyan hiánnyal küzd, hogy egy kvalifikált jelentkezővel szemben aligha emelnek kifogást, akkor sem, ha valamilyen szempontból túlképzett vagy éppen karrierváltásban gondolkodik.

Fotó: MTI/Németh György

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat álláskeresők túlképzett Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.