Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2017. november 3. 11:17 Vállalat

Kezd beérni az új magyar lakásépítési őrület

Részletes számokat tett közzé a KSH ma a lakásépítések alakulásáról. Ezekből két fontos dolog látszik: lassan kezdik átadni azokat a laksásokat, amik építésére 2016 elejétől kezdték kiadni az építési engedélyeket, és nem tűnik úgy, hogy lanyhulna az építési kedv, hiszen továbbra is emelkedik az építési engedélyek száma. Igaz, a korábbinál lassabb ütemben.

 

Az idei első három negyedévben 28,4 ezer lakás építési engedélyét adták ki a hatóságok, és 7,9 ezer lakást adtak át. Előbbi 33 százalékos, utóbbi 51 százalékos emelkedés a 2016-os megfelelő adatokhoz képest. Ugyanebben az időben 1368 lakást bontottak le, ezek harmadát azért, mert új lakást építenek a helyükön.

A magyar lakásépítési hullám 2015 végén indult, egyrészt több állami intézkedés (CSOK, kedvezményes áfakulcs, áfa-visszatérítés), másrészt a kedvező hitelfeltételek és az ország egyes részein javuló jövedelmi helyzett miatt. Ugyanakkor 2003 és 2008 között évi 35-43 ezer lakás épült, ettől még a most beindult a lakásépítésekkel együtt is messze vagyunk.

Az az egészen súlyos regionális kettéosztottság, amit a legtöbb magyar statisztikánál látni lehet, természetesen itt is megjelenik. Az átadott lakások és a kiadott engedélyek egyaránt 67 százaléka volt Budapesten, Pest megyében és Győr-Moson-Sopron megyében, pedig a lakosságnak alig több, mint a harmada él itt. Eközben a (Pest után) második legnagyobb megyében, Borsod-Abaúj-Zemplénben 59 darab lakást adtak át, Nógrádban pedig hetet.

 

Persze teljesen érthető, hogy a vállalkozók inkább itt építkeznek, hiszen az ország északnyugati csücskében és Budapest környékén 3-5-ször magasabbak az ingatlanárak, és a jövedelmi körülmények is sokkal jobbak.

Érdekes lehet még, hogy darabszámra nagyjából ugyanannyian építenek maguknak lakást, mint ahány értékesítési céllal épülő lakóépület van. Családi házat főleg vidéken építenek, társasházat főleg Budapesten. Iparági vélemények szerint rengeteg a kókler a piacon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat ingatlan KSH lakásépítések lakáspiac Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.