Hírlevél feliratkozás
Szentkirályi Balázs
2017. november 1. 08:12 Vállalat

Most éppen imádnak minket a németek

A német-magyar kereskedelmi kamara felmérése szerint az itt működő német cégek kitűnőre értékelik saját gazdasági helyzetüket. A DUIHK száz német vállalat véleményét kérdezte meg, amik közül csak három tartotta rossznak saját üzleti helyzetét, több mint kétharmaduk jónak értékelte azt. Ez 2005 óta a legjobb érték. A cégek fele a jövőjét illetően is optimista és a helyzetének javulását várja, és csak pár vállalat gondolja azt, hogy az üzleti környezete a következő tizenkét hónapban romlani fog. Az alábbi ábrán azt látjuk, hogy a tavaszi körkérdéshez képest is javult a cégek hangulata. 

 

A jó hangulat a kedvező magyar és német gazdasági kilátásokkal magyarázható. A megkérdezettek bő harmada számol a magyar gazdasági környezet javulásával, ami egybecseng a gazdasági előrejelzésekkel. Az ábrán is látszik, hogy tavasszal még háromszor annyi cég várta a helyzet romlását, mint most. 

 

 

A magyar gazdaság idén 3,5 százalék körüli tempóban nőhet, és ha nem jön semmilyen nagyobb külső vagy belső sokk, ez a növekedés jövőre is megismételhetőnek tűnik. A megkérdezettek háromnegyede szerint a legnagyobb probléma a szakemberhiány, illetve a cégek közel fele a bérek emelkedésétől is fél, hiszen az komolyabb költségnövekedéssel is járhat.

Utóbbi félelem az év első nyolc hónapjának adatai alapján indokoltnak tűnik. A január-augusztusi időszakban a bruttó átlagbér 11 százalékkal volt magasabb a versenyszférában, mint tavaly ugyanekkor, amely béremelkedést igencsak nehéz kigazdálkodnia a vállalkozásoknak. A felmérésről még több részlet erre.

(Fotó: AFP/Europress) 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.