Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. október 13. 15:53 Vállalat

A tescós árufeltöltők a sztrájk után havi 150 ezer forintot fognak hazavinni

Pár nappal az Auchan után a szakszervezetek a Tescóval is megállapodtak a béremelésben. A dolgozók eredeti célja az volt, hogy mindenki legalább havi bruttó 200 ezer forintot keressen az áruházláncnál, ezt most csak félig-meddig sikerült elérniük.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) által aláírt megállapodás szerint a Tesco szeptember elsejétől visszamenőleg bruttó 179 ezer forintra emeli a havi bérminimumot. Ez nettó 119 ezer forintnak felel meg.

Erre jön a műszakpótlék és a bérkiegészítés, ami átlagosan bruttó 30 ezer forinttal dobhatja meg a fizetést, ezzel a nettó összeg körülbelül 138 ezer forintra emelkedik. A dolgozók cafeteria keretet is kapnak, és ha azt a lehetőséget választják, hogy ebből havi 10 ezer forintot készpénzben felvesznek (általában ezt szokták választani), akkor ezen felül még havi 2 ezer forintjuk marad valamilyen utalványban, vagy választható szolgáltatásban.

Ha mindezt összeadjuk, akkor durván havi nettó 150 ezer forintra jön ki a dolgozók béremelés utáni fizetése.

A szakszervezetek másik követelése a munkaerőhiánnyal függött össze, de nem úgy, ahogy azt a köznapi értelemben használni szokták. Az érdekképviseletek ugyanis azt kifogásolták, hogy a kiskereskedelmi láncok úgy igyekeztek megspórolni a kötelező minimálbér és bérminimum emelése miatt megnövekedett költségeiket, hogy az elvándorló munkaerő helyett sokszor meg sem próbáltak új embereket felvenni. Ez pedig ahhoz vezetett, hogy a cégnél maradóknak kellett az ő munkájukat is elvégezni, vagyis a terhelésük nőtt.

Most a felek megállapodtak abban is, hogy mely területeken vesznek fel több száz munkatársat, illetve melyek azok a területek, ahol hatékonyabb munkaszervezéssel jelentősen csökkenthető a munkavállalók terhelése.

Az Auchannál kedden állapodtak meg a felek a béremelésről.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat béremelés szakszervezet sztrájk Tesco Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.