Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. október 12. 18:46 Vállalat

Óriási biznisz a mandula, de a magyar gazdák sehogyse tudják, hogyan kéne csinálni

Mogyoró- és mandulakonferenciát rendeztek Érden, és ez korántsem vicc. A két terményben (ahogy a konferencián mondták: kultúrában) hatalmas üzleti potenciál van, Magyarország alkalmas a termesztésükre, és sokkal nagyobb erőkkel is ráállhatna, hiszen jelenleg a mezőgazdaságunk csak nyomokban tartalmazza őket. Ezt a poént Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára sütötte el zavarbaejtő nyitóelőadása végén.

Az államtitkár alaposan meglepte a közönségét, amikor azzal kezdte a beszédét, hogy többnyire a dióról fog adatokat mutatni, mert arról van neki. A mogyoróról és a manduláról ő is csak viszonylag keveset tud.

Annyi mindenesetre kiderült, hogy Magyarországon 81 ezer hektár gyümölcsös van, és ennek majdnem 10 százalékán csonthéjas növényeket termesztenek, de ezen belül a dió és a gesztenye, illetve kisebb mértékben a mogyoró a meghatározó. A mandula a fasorban sincs.

Az Eurostat – műholdas megfigyelésekkel is alátámasztott – adatai szerint az országban 2016-ban körülbelül 200 hektáron termesztettek mandulát. Ez annak fényében nagyon érdekes, hogy támogatási kérelmet a statisztika szerinti terület másfélszeresére, összesen 304 hektár mandulaültetvényre igényeltek a magyar gazdák. E rejtély megoldásába sem a jelenlévők, sem az államtitkár nem ment bele.

Pedig egyébként nagyon sokan érdeklődnek a mogyoró, és főleg a mandula iránt. Érden körülbelül 200 gazda jelent meg. Ez ami akkor is nagyon sok, ha figyelembe vesszük, hogy a részvételért 2 pontot kaptak a szaktanácsadók éves továbbképzési kötelezettségének teljesítéséhez.

És amikor mindenki arra számított, hogy jön az ország egyik legprofibb mandulatermesztője, és jól megmondja, hogyan kell nagyot szakítani a gyümölccsel, akkor sokan csalódhattak. Rácz Róbert csodabogaraknak nevezte a mandulatermesztőket, akik a sok nehézség ellenére, szerelemből próbálnak megélni a piacon. Az ugyanis rendben van, hogy a mandula iránt nagy a kereslet, a termesztés megfelelő módjáról azonban nem sok tapasztalatunk van.

Ha papírhéjú a mandula, akkor a termést megeszik a madarak, és ami megmarad, azt nem lehet géppel feldolgozni, mert nem törni fogja, hanem darálni. A keményhéjú fajták egyike úgy hullik, hogy a földről kell összeszedni, a másik pedig állandóan moníliafertőzést szed össze, arról nem is beszélve, hogy egy bizonyos bogárfajta képes egy hét alatt lerágni egy teljes ültetvényt. Sőt, a mandula olyan különleges, hogy saját levéltetve is van, és egyébként sem olyan igénytelen növény, mint azt sok gazda hiszi, hívta fel a figyelmet Rácz.

Ha mindez nem lenne elég: a növény virágzási és termési ideje hektikusan változik, és bár egy marokkói kutatás azt az eredményt hozta, hogy a mandula elég jól tűri a globális felmelegedést, a magyar termesztő mégis azt mondja, nem tudtuk még jól felmérni, hogy a Kárpát-medencében hogyan reagálnak rá az ültetvények.

Egy mandulafa Magyarországon egy szezonban 4-11 kilogramm termést hoz, ami magyarul azt jelenti, hogy elég kiszámíthatatlan a hozama. Egy hektáron 400 fát lehet telepíteni, és jó esetben évente 4 tonna mandulát lehet szüretelni. Mivel a héjas mandula jelenleg körülbelül 1500, a tisztított pedig 4 ezer forintért megy kilónként, ennek alapján egy hektáron évente 6-16 millió forint bevételt lehet elérni.

Kaliforniában, a mandula egyik fő termesztési területén egyébként mindez másképp van. Ott mégiscsak a papírhéjú mandulát termesztik, amit nem esznek meg a madarak, és nem darálnak meg a gépek. Olyan technológiákat tudnak, amit mi egyelőre nem.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat mandula mezőgazdaság mogyoró Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.