Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2017. október 2. 22:09 Vállalat

A kormánylap már temeti a magyar Tescót, a cég cáfol

A Magyar Idők névtelen londoni forrásaira hivatkozva azt állítja, hogy a Tesco fontolgatja, hogy kivonul Magyarországról, sőt a négy kelet-közép-európai leányvállalatot összefogó Tesco Europától is megválhat jövőre. A cég rögtön cáfolta a hírt, ami épp akkor érkezett, amikor a bértárgyalások folytatódnak a Tesco vezetősége és a szakszervezetek között.

A kormányközeli lap állítólag egy londoni menedzsmenttagtól kapta az információt, aki arról beszélt, hogy az anyacég egyáltalán nem tervezi tovább emelni sem a béreket, sem a létszámot a régióban, és erre pénzügyi keret sincs az idei üzleti évben.

A lap beszámolója alapján, ha “az elégedetlen munkavállalók tovább feszítik a húrt”, akkor a Tesco kivonulhat az érintett piacokról, akár úgy, hogy a magyar, cseh, lengyel és szlovák leánycégeket egyesítő Tesco Europát megbontják, vagy ha sikerül, csomagban értékesítik 2018. március után.

Az informátor szerint a londoni vezetés a Brexit miatt egyáltalán nem tervez tartós beruházásokat a kelet-közép-európai régióban, inkább a költségek lefaragásával vennék ki a részüket az egyébként jelentős fogyasztásból. A magyar minimálbér-emelést elkerülhetetlen rossznak tartották a központban, ami állítólag a tervezettnél jobban megterhelte a pénzügyi eredményt. A cikk szerint tehát a Tesco hamarabb dönthet a kivonulás mellett, és úgy tudják, már zajlottak tárgyalások több lehetséges kereskedelmi befektetővel.

Közben a magyarországi leányvállalat röviden és tömören cáfolta a lap értesülését:

A Tesco továbbra is elkötelezett a hosszú távú és fenntartható magyarországi és közép-európai működés mellett.

A hír egyébként éppen akkor érkezett, amikor a Tesco és a kereskedelmi alkalmazottakat képviselő szakszervezetek újra tárgyalóasztalhoz ülnek. Az valószínűnek tűnik, hogy a cég ajánlata alapján szeptember 1-jétől visszamenőleg bruttó 179 ezer forintra emelik a legkisebb keresetű munkavállalók bérét, azonban a létszámbővítést illetően még nincs megegyezés.

A tárgyalás eredményét befolyásolhatja a Tesco nemrég indított országos munkavállalói létszámfelmérése, amelynek célja, hogy boltméretre és bolttípusokra lebontva meghatározza a megfelelő színvonalú szolgáltatáshoz szükséges minimális dolgozói létszámot – írja a Magyar Idők.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat bértárgyalás kiskereskedelem kivonulás multi Tesco Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.