Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. július 4. 13:11 Adat, Pénz

Csak az észtek és görögök látják borúsabban a magyaroknál a pénzügyi helyzetüket

Júniusban csak Észtországban és Görögországban ítélték meg negatívabban a fogyasztók a pénzügyi helyzetüket az Európai Unió tagállamaiban, mint Magyarországon.

Számokban: az Európai Bizottság nemrég közölt friss felmérése alapján -25 ponton állt a fogyasztói bizalmi mutató (Consumer Confidence Indicator) Magyarországon. Az uniós átlag -12,9 pont volt.

  • 2023 júniusához képest az átlag 2 pontot javult. Magyarországon 9 pontos volt a javulás, ami az uniós mezőnyben nagynak számít, bár volt is honnan javítani, egy éve csak a szlovén fogyasztói hangulat múlta alul a magyart, és csak hajszálnyival.

Alulnézet: a mutatót több kérdés alapján állítják össze, ezek a megkérdezettek előző és következő 12 havi pénzügyi helyzetére vonatkoznak, illetve a következő egy év általános gazdasági helyzetére vonatkozó várakozásaikra, és arra, hogy terveznek-e nagyobb kiadásokat.

Előzmények: tavaly a recesszió, az éves szinten csaknem 18 százalékos infláció és a szeptemberig tartó reálbércsökkenés is jelentősen megtépázta a magyarországi fogyasztói bizalmat. 

  • A GKI fogyasztói bizalmi indexe 2022 októberében érte el a mélypontját, azóta növekszik, de még mindig nagyon messze van a járvány előtti szintjétől.

Tágabb kontextus: áprilisban az EU-ban az átlagos kiskereskedelmi forgalom még nem érte el a 2021-es átlagát. Magyarországon kívül még 10 tagállamra volt ez igaz, 15 tagállamban viszont már jobban pörgött a forgalom, mint 2021-ben.

 

Felülnézet: a magyar háztartások fogyasztása nagyon alacsony szinten van, tavaly az uniós lista legaljára kerültünk, vásárlóerő-paritáson most már Bulgáriában is többet tudnak költeni az emberek, mint nálunk.

  • A drága élelmiszerek és távközlés miatt is hagyott le minket Bulgária fogyasztásban.

Mit mondanak ők? „Ha azzal a narratívával találkozunk, hogy éppen a világháború felé robogunk, miért várjuk el a fogyasztóktól, hogy elkezdenek költekezni?” – tette fel a kérdést Virovácz Péter, az ING vezető elemzője a Szabad Európa podcastjában

  • A közgazdász szerint ez is oka lehet annak, hogy itthon nagy a lakosság megtakarítási hajlandósága, és a rendelkezésre álló jövedelemből kevesebbet költenek el, mint más uniós tagállamokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képestEgyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz fogyasztás fogyasztói bizalom Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.