Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. június 13. 17:03 Pénz

Több ezer gyerek nélkül maradt babavárós és csokos pár kap esélyt arra, hogy megússza a büntetést

Egy hétfőn beadott, kedden elfogadott törvény alapján azok a babaváró hiteles és csokos párok, akiknek nem jön össze időben a gyerek, méltányossági eljárás keretében kérhetik, hogy az állam az ilyen esetekben létrejövő követeléseiről részben vagy egészben mondjon le – írja az Énpénzem.hu.

  • Méltányossági eljárás eddig is volt, de csak nagyon szűk körben lehetett alkalmazni, például a meddő pároknál, orvosi igazolással.

Miért fontos ez? Ha nem születik meg a vállalt gyerek, a babaváró hitel és a csok esetében is komoly büntetőkamatot kell fizetniük a támogatást igénybe vevő pároknak a türelmi időszak lejárta után.

  • Ezzel akár háromszorosára is ugorhat a törlesztőrészletük, és az addigi kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetniük, amely több millió forintos összeg lehet – írja a 24.hu.

Felülnézet: a Magyar Nemzeti Bank májusi Stabilitási jelentése szerint a 2019-ben babaváró kölcsönszerződést kötő házaspárok 25 százalékának nem lett gyermeke 2023. júniusig (a hitelfelvételtől kezdve 5 évig tart a türelmi idő). A csok esetében 27-33 százalék volt ez az arány.

  • A jelentés szerint gyermekvállalási feltételek nem teljesülése kockázatot jelent, ezért „ezen ügyfelek hitelkockázati monitoringja fokozott figyelmet érdemel”. 
  • Ez kifejezetten fontos lesz 12 ezer olyan babaváró hiteles szerződés esetében, ahol 2024 során lejár a gyermekvállalás teljesítésének határideje.

Tágabb kontextus: noha a háztartási hitelezés egyes szegmenseiben – például a babaváró hitelek esetében – gyakoribbá váltak a visszafizetési nehézségek az infláció felerősödése óta, általában véve nyomuk sincs azoknak a válságtüneteknek, amelyek 2008 utáni recessziót követték a szektorban – írtuk tavaly év végén.

Mi várható? A méltányossági eljárás szabályait egy kormányrendelet tartalmazza majd, ami még nem jelent meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFegyelmezetten törlesztik hiteleiket a magyarok, de a gazdasági nehézségek is átszűrődnek az adatokonÖsszességében a háztartások rendkívül fegyelmezetten fizetik vissza az adósságukat a bankok felé, de a statisztikákon is érződnek már a gazdasági nehézségek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz babaváró büntetés csok hitelezés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.