Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. április 20. 15:46 Pénz, Világ

„Bármit is csinálsz, próbáld elkerülni, hogy török lírát kelljen venned. Még a feta sajt is jobb befektetés!”

A 15. században épült isztambuli Nagy Bazár a világ egyik legnagyobb bazárja, de mostanában nem csak a turisták körében népszerű: a török líra árfolyamának további gyengülésének elkerülése céljából elrendelt tőkekorlátozások miatt ugyanis az elmúlt időszakban a devizaváltás is felpezsdült itt, és az sem ritka, hogy a legnagyobb török exportőrök,

vagy akár a jegybank kollégái is feltűnnek a pénzváltóknál.

A török líra gyengülése miatt Törökországban a bankok csak korlátozott mennyiségben képesek devizát váltani, mindez pedig a mennyiségi korlátozás nélkül váltó pénzváltók népszerűségének növekedését okozta. Habár a Bloomberg adatai szerint a bankközi árfolyamokhoz képest 5 százalékos felárral lehet itt most dollárhoz jutni, a bazárban ránézésre jelentősen nőtt az elmúlt időszakban a forgalom (mivel a pénzváltók forgalmát nem tartja számon a hivatalos statisztika, ilyen adatokkal ezt nem lehet alátámasztani).

A Bloomberg cikke szerint a helyiek beszámolói alapján az egyik legnagyobb devizavevőként számon tartott állami energetikai cég, a Botas kollégáit is látták errefele biztonsági őrök társaságában pénzt váltani. De április elején az Ekonomim nevű török gazdasági lap arról írt, hogy a török jegybank munkatársai is naponta járnak a bazárba nagy mennyiségben dollárt vásárolni.

A líra árfolyama évek óta nagyon volatilis, de az elmúlt időszakban azonban még több is a bizonytalanság a megszokottnál, ugyanis a májusi választások kimenetele kétesélyesnek látszik. Amellett hogy Recep Tayyip Erdoğan elnök marad, arra is van esély, hogy a hat ellenzéki párt által támogatott Kemal Kılıçdaroğlu nyeri a választást.

A lírára határidős piacának mozgásai alapján az látszik, hogy a kereskedők hatalmas kilengésekre számítanak az árfolyamban a május 14-ei választások utáni napokban. A bazár kereskedői között olyan is volt, aki arra számít, hogy a líra tovább gyengül a választásokat követően. “Bármit is csinálsz, próbáld elkerülni, hogy török lírát kelljen venned. Még a feta sajt is jobb befektetés” – mondta egy másik bazári kereskedő a lapnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem működik az unortodox inflációs politika Törökországban, terrorista kapcsolatokkal vádolták meg az áremelő áruházakatA török elnök szerint az inflációt a kereskedők okozzák, nem a következetlen monetáris és fiskális politika, de a statisztikusok sem alhatnak nyugodtan.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk160 százalékos infláció mellett még növekszik a török gazdaság, miközben épp szétesik a középosztályA hivatalos adatok szerint is már közel 80 százalékos az infláció, akinek még van, az azonnal elkölti a pénzét.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ árfolyam bazár deviza dollár líra pénzváltás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.