Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. április 20. 15:46 Pénz, Világ

„Bármit is csinálsz, próbáld elkerülni, hogy török lírát kelljen venned. Még a feta sajt is jobb befektetés!”

A 15. században épült isztambuli Nagy Bazár a világ egyik legnagyobb bazárja, de mostanában nem csak a turisták körében népszerű: a török líra árfolyamának további gyengülésének elkerülése céljából elrendelt tőkekorlátozások miatt ugyanis az elmúlt időszakban a devizaváltás is felpezsdült itt, és az sem ritka, hogy a legnagyobb török exportőrök,

vagy akár a jegybank kollégái is feltűnnek a pénzváltóknál.

A török líra gyengülése miatt Törökországban a bankok csak korlátozott mennyiségben képesek devizát váltani, mindez pedig a mennyiségi korlátozás nélkül váltó pénzváltók népszerűségének növekedését okozta. Habár a Bloomberg adatai szerint a bankközi árfolyamokhoz képest 5 százalékos felárral lehet itt most dollárhoz jutni, a bazárban ránézésre jelentősen nőtt az elmúlt időszakban a forgalom (mivel a pénzváltók forgalmát nem tartja számon a hivatalos statisztika, ilyen adatokkal ezt nem lehet alátámasztani).

A Bloomberg cikke szerint a helyiek beszámolói alapján az egyik legnagyobb devizavevőként számon tartott állami energetikai cég, a Botas kollégáit is látták errefele biztonsági őrök társaságában pénzt váltani. De április elején az Ekonomim nevű török gazdasági lap arról írt, hogy a török jegybank munkatársai is naponta járnak a bazárba nagy mennyiségben dollárt vásárolni.

A líra árfolyama évek óta nagyon volatilis, de az elmúlt időszakban azonban még több is a bizonytalanság a megszokottnál, ugyanis a májusi választások kimenetele kétesélyesnek látszik. Amellett hogy Recep Tayyip Erdoğan elnök marad, arra is van esély, hogy a hat ellenzéki párt által támogatott Kemal Kılıçdaroğlu nyeri a választást.

A lírára határidős piacának mozgásai alapján az látszik, hogy a kereskedők hatalmas kilengésekre számítanak az árfolyamban a május 14-ei választások utáni napokban. A bazár kereskedői között olyan is volt, aki arra számít, hogy a líra tovább gyengül a választásokat követően. “Bármit is csinálsz, próbáld elkerülni, hogy török lírát kelljen venned. Még a feta sajt is jobb befektetés” – mondta egy másik bazári kereskedő a lapnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem működik az unortodox inflációs politika Törökországban, terrorista kapcsolatokkal vádolták meg az áremelő áruházakatA török elnök szerint az inflációt a kereskedők okozzák, nem a következetlen monetáris és fiskális politika, de a statisztikusok sem alhatnak nyugodtan.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk160 százalékos infláció mellett még növekszik a török gazdaság, miközben épp szétesik a középosztályA hivatalos adatok szerint is már közel 80 százalékos az infláció, akinek még van, az azonnal elkölti a pénzét.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ árfolyam bazár deviza dollár líra pénzváltás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Bukovszki András
2024. július 20. 05:39 Pénz

Még nem győztük le az inflációt

Hiába az elsőre kedvezőnek tűnő kép, ha a számok mögé nézünk, látszik, hogy az infláció alakulása tartogathat még kellemetlen meglepetéseket.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.