Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. március 9. 15:44 Pénz

Pont került annak a pszichológiai vitának a végére, hogy boldogít-e a pénz

A Proceedings of the National Academy of Sciences márciusi számában megjelent egy tanulmány, mely két korábbi, egymásnak ellentmondó kutatás eredményeit próbálta közös alapra hozni. A tanulmányt többek között a Nobel-díjas pszichológus, Daniel Kahneman jegyzi. 

Kahnemanék már 2010-ben is vizsgálták a boldogság és az anyagi jólét közötti összefüggést. Az akkori megállapításuk az volt, hogy a több pénz nem feltétlenül jelent egyet a nagyobb boldogságérzettel, de a kevesebb pénz mindenképpen negatív érzéseket szül. Az ő kutatásuk szerint nagyjából 75 ezer dollárnál (itt éves, bruttó bevétellel számoltak) van egy láthatatlan határ, amit átlépve igazából nem számottevő mértékben nő a boldogság, egészen pontosan a boldogság érzése többé nem feltétlenül pénzben megváltható dolgoktól növekszik.

A most megjelent tanulmány másik szerzője, Matthew Killingsworth szintén vizsgálta ugyanezt a kérdést korábban, csakhogy ő más eredményre jutott. Ő nem talált olyan összeget, ami fölött a boldogságérzet platóra kerül, szerinte az folyamatosan növekszik, ahogy valaki egyre gazdagabb. 

Az új tanulmány ezt a két, egymásnak ellentmondó megállapítást próbálta finomhangolni.

Meglátásuk szerint a boldogság platóra kerülhet ugyan, de ez csak az emberek 15-20 százalékát érinti, akik egyébként is boldogtalanabbak a mindennapjaik során. Az ő boldogságérzetük 100 ezer dollárig látványosan nő, onnantól kezdve viszont a pénz már kevésbé tényező, ám az addig is meglévő, negatív érzéseket okozó dolgok (depresszió, egészségügyi problémák, vagy akár csak egy szakítás/válás okozta trauma)  megmaradnak. 

A skála másik végén azok vannak, akik egyébként is boldogabbak, az ő boldogságérzésük viszont még 100 ezer dollár felett is növekszik.

“Alacsony jövedelem esetén a boldogtalan emberek számára a jövedelem növekedése rövid távon nagyobb boldogságot okoz, mint azoknak, akik alacsony jövedelmük ellenére is boldogok tudnak lenni. Azonban magas jövedelem esetén a további bevételnövekedés az egyébként is boldog emberek számára nagyobb mértékben növeli a boldogságérzetet, mint azoknak, akik egyébként boldogtalanok.

Pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

Fabók Bálint
2023. március 18. 13:12 Pénz

A távmunka is szerepet játszhatott az amerikai bankcsődben

A többi amerikai bankkal ellentétben a Silicon Valley Bank nem állt vissza a távmunkáról, és működése inkább hasonlított egy startupra, mint egy hagyományos bankra.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.