Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. március 9. 15:44 Pénz

Pont került annak a pszichológiai vitának a végére, hogy boldogít-e a pénz

A Proceedings of the National Academy of Sciences márciusi számában megjelent egy tanulmány, mely két korábbi, egymásnak ellentmondó kutatás eredményeit próbálta közös alapra hozni. A tanulmányt többek között a Nobel-díjas pszichológus, Daniel Kahneman jegyzi. 

Kahnemanék már 2010-ben is vizsgálták a boldogság és az anyagi jólét közötti összefüggést. Az akkori megállapításuk az volt, hogy a több pénz nem feltétlenül jelent egyet a nagyobb boldogságérzettel, de a kevesebb pénz mindenképpen negatív érzéseket szül. Az ő kutatásuk szerint nagyjából 75 ezer dollárnál (itt éves, bruttó bevétellel számoltak) van egy láthatatlan határ, amit átlépve igazából nem számottevő mértékben nő a boldogság, egészen pontosan a boldogság érzése többé nem feltétlenül pénzben megváltható dolgoktól növekszik.

A most megjelent tanulmány másik szerzője, Matthew Killingsworth szintén vizsgálta ugyanezt a kérdést korábban, csakhogy ő más eredményre jutott. Ő nem talált olyan összeget, ami fölött a boldogságérzet platóra kerül, szerinte az folyamatosan növekszik, ahogy valaki egyre gazdagabb. 

Az új tanulmány ezt a két, egymásnak ellentmondó megállapítást próbálta finomhangolni.

Meglátásuk szerint a boldogság platóra kerülhet ugyan, de ez csak az emberek 15-20 százalékát érinti, akik egyébként is boldogtalanabbak a mindennapjaik során. Az ő boldogságérzetük 100 ezer dollárig látványosan nő, onnantól kezdve viszont a pénz már kevésbé tényező, ám az addig is meglévő, negatív érzéseket okozó dolgok (depresszió, egészségügyi problémák, vagy akár csak egy szakítás/válás okozta trauma)  megmaradnak. 

A skála másik végén azok vannak, akik egyébként is boldogabbak, az ő boldogságérzésük viszont még 100 ezer dollár felett is növekszik.

“Alacsony jövedelem esetén a boldogtalan emberek számára a jövedelem növekedése rövid távon nagyobb boldogságot okoz, mint azoknak, akik alacsony jövedelmük ellenére is boldogok tudnak lenni. Azonban magas jövedelem esetén a további bevételnövekedés az egyébként is boldog emberek számára nagyobb mértékben növeli a boldogságérzetet, mint azoknak, akik egyébként boldogtalanok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.