Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 1. 08:51 Pénz

Bezárják az illegális lítiumbányákat Kínában, a Debrecenben akkumulátorgyárat építő CATL jól jöhet ki belőle

Kampányszerű ellenőrzés keretében lépnek fel a lítiumbányák jogsértései ellen a kínai hatóságok a kitermelés központjának számító Yichun városában, ami világszerte boríthatja az akkumulátorgyártáshoz elengedhetetlen nyersanyag piacát, derül ki a Quartz beszámolójából. Az engedélyek nélkül bányászó cégek bezárni kényszerülnek, de a vizsgálatok miatt minden vállalatnál előfordulnak fennakadások a munkavégzésben. Egy kínai befektetési bank számításai szerint amennyiben a zavarok egy hónapig eltartanak, 13 százalékos szűkülés várható a világpiaci lítiumkínálatban.

Az akció nem előzmények nélküli, az elmúlt hetekben a kínai közbeszédben tárgyává vált az úgynevezett „lítium-káosz”: az értékes fém illegális kitermelését már nem csak cégek, hanem magánszemélyek is elkezdték, akik mély árkokat ásva hozzák felszínre a lítiumban gazdag lepiodolitot, pár napi munkával megkeresve az érintett vidékeken jellemző havi átlagfizetést. A környezetvédelmi előírásokat és jogszabályokat sértő gyakorlat a lítium árának 2021-ben kezdődött felfutásával terjedt el Kínában.

A lítium piacát ugyanakkor komoly bizonytalanságok övezik, mivel a szóban forgó alkálifém ára februárban jókora esést követően egy éves mélypontra ért. A zűrzavarról a CATL bejelentése is árulkodik, a debreceni beruházásáról ismert vállalat meglehetősen kedvező áron kínál most akkumulátorokat bizonyos kínai autógyártóknak, ám cserébe elvárja, hogy az elkövetkező három évben az akkucsomagokra vonatkozó megrendeléseik nagyját náluk adják le az új ügyfelek.

A CATL amellett, hogy tovább erősítheti az eleve meghatározó piaci pozícióját a fentebbi lépésével, meg is fékezheti a lítium árának csökkenését is. Ebből – illetve a nyersanyag árának emelkedéséből – profitálhat is a vállalat, ugyanis bár a fő tevékenysége az akkumulátorgyártás, számos lítiumbányában érdekeltséget szerzett már szerte a világon, vagyis az alkálifém kiszámítható beszerzése aligha okozhat problémát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz akkumulátor akkumulátorgyártás catl lítium Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2023. december 6. 04:34 Pénz

A külföldi befektetők összeszerelő üzemeire épített gazdaságban a GDP nőhet, de a bérek alig

A fejlett országok közül Magyarországon marad helyben a GDP egyik legkisebb része.

Karsai Gábor
2023. december 5. 16:24 Közélet, Pénz

Korai még az infláció feletti győzelmet ünnepelni

Nem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.

Debreczeni Anna
2023. december 1. 14:29 Pénz, Támogatói tartalom

Eljött az üzemi szintű kibertámadások korszaka, bárki célpontja lehet az üzleti tervvel készülő csalóknak

Soha nem történt annyi banki csalás Magyarországon, mint az idei első félévben.

Fontos

Váczi István
2023. december 10. 04:34 Világ

Ki éli túl a telet Ukrajnában?

Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 17:03 Élet

Most épp hihetetlennek tűnik, de 2023 már biztosan az eddigi legmelegebb év lesz

Visszatért idén az El Niño, és rekordmagasba röpítette a klímaváltozással a 2023-ra vonatkozó globális átlaghőmérsékleti adatot.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Ausztriában éles ellentét bontakozott ki a kiskereskedelmi dolgozók és munkaadók béremeléssel kapcsolatos elképzeléseit illetően.