Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 1. 08:51 Pénz

Bezárják az illegális lítiumbányákat Kínában, a Debrecenben akkumulátorgyárat építő CATL jól jöhet ki belőle

Kampányszerű ellenőrzés keretében lépnek fel a lítiumbányák jogsértései ellen a kínai hatóságok a kitermelés központjának számító Yichun városában, ami világszerte boríthatja az akkumulátorgyártáshoz elengedhetetlen nyersanyag piacát, derül ki a Quartz beszámolójából. Az engedélyek nélkül bányászó cégek bezárni kényszerülnek, de a vizsgálatok miatt minden vállalatnál előfordulnak fennakadások a munkavégzésben. Egy kínai befektetési bank számításai szerint amennyiben a zavarok egy hónapig eltartanak, 13 százalékos szűkülés várható a világpiaci lítiumkínálatban.

Az akció nem előzmények nélküli, az elmúlt hetekben a kínai közbeszédben tárgyává vált az úgynevezett „lítium-káosz”: az értékes fém illegális kitermelését már nem csak cégek, hanem magánszemélyek is elkezdték, akik mély árkokat ásva hozzák felszínre a lítiumban gazdag lepiodolitot, pár napi munkával megkeresve az érintett vidékeken jellemző havi átlagfizetést. A környezetvédelmi előírásokat és jogszabályokat sértő gyakorlat a lítium árának 2021-ben kezdődött felfutásával terjedt el Kínában.

A lítium piacát ugyanakkor komoly bizonytalanságok övezik, mivel a szóban forgó alkálifém ára februárban jókora esést követően egy éves mélypontra ért. A zűrzavarról a CATL bejelentése is árulkodik, a debreceni beruházásáról ismert vállalat meglehetősen kedvező áron kínál most akkumulátorokat bizonyos kínai autógyártóknak, ám cserébe elvárja, hogy az elkövetkező három évben az akkucsomagokra vonatkozó megrendeléseik nagyját náluk adják le az új ügyfelek.

A CATL amellett, hogy tovább erősítheti az eleve meghatározó piaci pozícióját a fentebbi lépésével, meg is fékezheti a lítium árának csökkenését is. Ebből – illetve a nyersanyag árának emelkedéséből – profitálhat is a vállalat, ugyanis bár a fő tevékenysége az akkumulátorgyártás, számos lítiumbányában érdekeltséget szerzett már szerte a világon, vagyis az alkálifém kiszámítható beszerzése aligha okozhat problémát.

Pénz akkumulátor akkumulátorgyártás catl lítium Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

Fabók Bálint
2023. március 18. 13:12 Pénz

A távmunka is szerepet játszhatott az amerikai bankcsődben

A többi amerikai bankkal ellentétben a Silicon Valley Bank nem állt vissza a távmunkáról, és működése inkább hasonlított egy startupra, mint egy hagyományos bankra.

Fontos

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.