Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 1. 08:51 Pénz

Bezárják az illegális lítiumbányákat Kínában, a Debrecenben akkumulátorgyárat építő CATL jól jöhet ki belőle

Kampányszerű ellenőrzés keretében lépnek fel a lítiumbányák jogsértései ellen a kínai hatóságok a kitermelés központjának számító Yichun városában, ami világszerte boríthatja az akkumulátorgyártáshoz elengedhetetlen nyersanyag piacát, derül ki a Quartz beszámolójából. Az engedélyek nélkül bányászó cégek bezárni kényszerülnek, de a vizsgálatok miatt minden vállalatnál előfordulnak fennakadások a munkavégzésben. Egy kínai befektetési bank számításai szerint amennyiben a zavarok egy hónapig eltartanak, 13 százalékos szűkülés várható a világpiaci lítiumkínálatban.

Az akció nem előzmények nélküli, az elmúlt hetekben a kínai közbeszédben tárgyává vált az úgynevezett „lítium-káosz”: az értékes fém illegális kitermelését már nem csak cégek, hanem magánszemélyek is elkezdték, akik mély árkokat ásva hozzák felszínre a lítiumban gazdag lepiodolitot, pár napi munkával megkeresve az érintett vidékeken jellemző havi átlagfizetést. A környezetvédelmi előírásokat és jogszabályokat sértő gyakorlat a lítium árának 2021-ben kezdődött felfutásával terjedt el Kínában.

A lítium piacát ugyanakkor komoly bizonytalanságok övezik, mivel a szóban forgó alkálifém ára februárban jókora esést követően egy éves mélypontra ért. A zűrzavarról a CATL bejelentése is árulkodik, a debreceni beruházásáról ismert vállalat meglehetősen kedvező áron kínál most akkumulátorokat bizonyos kínai autógyártóknak, ám cserébe elvárja, hogy az elkövetkező három évben az akkucsomagokra vonatkozó megrendeléseik nagyját náluk adják le az új ügyfelek.

A CATL amellett, hogy tovább erősítheti az eleve meghatározó piaci pozícióját a fentebbi lépésével, meg is fékezheti a lítium árának csökkenését is. Ebből – illetve a nyersanyag árának emelkedéséből – profitálhat is a vállalat, ugyanis bár a fő tevékenysége az akkumulátorgyártás, számos lítiumbányában érdekeltséget szerzett már szerte a világon, vagyis az alkálifém kiszámítható beszerzése aligha okozhat problémát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz akkumulátor akkumulátorgyártás catl lítium Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.