Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. január 25. 12:59 Pénz, Világ

Brutálisan átrendezi az élelmiszerpiacot az infláció, a saját márkás termékek áraival nehéz versenyezni

A magas inflációra adott vásárlói válaszok a fejlett világban általában nagyon hasonlóak: az emberek sokkal jobban megnézik, hogy mit és mennyit vesznek. Az egyik általános hatás az úgynevezett saját márkás termékek felé fordulás, ezek olyan változatok, amelyek általában nem a gyártó, hanem a bolt által kitalált márka alatt futnak. A saját márkás termék sok esetben (de nem mindig) ugyanazt tartalmazza, mint ami az eredeti gyártói márkával ellátott csomagolásban van, de mivel a költségek kisebbek, a fogyasztói ár is jellemzően alacsonyabb.

A német Stiftung Warentest többek között az élelmiszereket is folyamatosan teszteli, és most újra elővett 25 korábbi összehasonlító tesztet, az elmúlt három évből. Ezeknél kiválasztotta a legjobb minősítéseket kapott gyártói márkás és saját márkás termékeket, és megnézte, hogy most mennyibe kerülnek.

Ebből a 25 termékből létrehoztak egy (nyilvánvalóan nem reprezentatív) fogyasztói kosarat, és azt találták, hogy ha mind a 25-öt igazi gyártói márkás változatban veszik meg, akkor 115 eurót fizetnek, ha viszont a saját márkás verziókat választják,akkor csak 75,6 eurót. Ebben az összevetésben tehát 34 százalékot lehet spórolni a bevásárlásnál.

Ahogy például az RTL ismertetéséből is kiderül, a teszt szerint Németországban különösen a chipseknél, az ásványvizeknél, az étcsokoládénál, a babaételeknél, az almaszósznál, a gyerekdesszerteknél, a töltött tésztáknál és a balzsamecetnél lehet nagyot fogni a saját márkás termékek választásával, mert ezeknél a minőség hasonló, az ár viszont sokkal alacsonyabb.

Az RTL kiemeli, hogy a boltoknak nem kötelező feltüntetni a saját márkás termékek gyártóját a csomagoláson, így ezt egyes láncok nem is teszik meg. A Lidl és az Aldi azonban például gyakran megjelöli a gyártót, így a vásárlók jobban tudják, hogy adott esetben melyik márka termékeihez érdemes a saját márkás verziót hasonlítani. Érdekesség, hogy Magyarországon például ugyanaz a tej van minden áruházlánc saját márkás tejesdobozában, erről itt írtunk bővebben

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy gyanús példa arra, hogy jobban emelik az árakat a gyártók, mert most mindent lenyel a vásárlóA Penny anyavállalatának német vezetője nyíltan nekiment egyes beszállítóknak, mert azok nagyobb áremelést kérnek a saját termékeikre, mint a saját márkásokra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ élelmiszer infláció kiskereskedelem márka saját márka Stiftung Warentest Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Debreczeni Anna
2023. december 1. 14:29 Pénz, Támogatói tartalom

Eljött az üzemi szintű kibertámadások korszaka, bárki célpontja lehet az üzleti tervvel készülő csalóknak

Soha nem történt annyi banki csalás Magyarországon, mint az idei első félévben.

Debreczeni Anna
2023. november 30. 14:41 Pénz, Támogatói tartalom

Az átlagosan 17 éves futamidőre kötött lakáshiteleknél gondolkodnak el sokan az életbiztosításon is

Az elmúlt években a csok és a babaváró hitel segítségével is sokan jutottak saját otthonhoz, amihez akár több tízmillió forintos, jellemzően több évtizedes lejáratú hitelt is felvettek.

Jandó Zoltán
2023. november 30. 04:34 Pénz, Vállalat

Magyar csúcsgazdag példája mutatja, hogyan falja fel a gazdaságot a NER

A magyar gazdaság szereplői elkezdték elhinni, hogy ez a dolgok normál működése, így lehet érvényesülni. Egyfajta túlélési reflexé vált a betagozódás a NER-be.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 5. 11:43 Közélet

A TikTokot nem tudja betiltani a kormány, úgyhogy a telefonokat tiltaná ki az osztálytermekből

Legutóbb Nagy-Britanniában léptek az egységes tiltás irányában, de Németországban például az iskolák saját hatásköre a kérdés. Most talán fordulat készül a magyar szabályozásban.

Debreczeni Anna
2023. december 5. 08:48 Élet, Támogatói tartalom

Csaknem egyhavi nettó átlagkeresetet költünk magánegészségügyi ellátásra évente, pedig volna olcsóbb megoldás

Magyarországon csak a lakosság 12 százaléka rendelkezik magán egészségbiztosítással.

Avatar
2023. december 4. 16:22 Közélet

Az MVM innovációja miatt ugrott meg az átalányt fizető gázfogyasztók számlája

Számos átalány fizetést/egyenletes részszámlázást választó háztartás nem érti, miért kaptak kiugró összegű számlákat a 2023-24 első hónapjaiban, miközben várható fogyasztásuk, a számláikban szereplő átalány mennyisége nem nő, esetleg még csökken is.