Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. január 25. 12:59 Pénz, Világ

Brutálisan átrendezi az élelmiszerpiacot az infláció, a saját márkás termékek áraival nehéz versenyezni

A magas inflációra adott vásárlói válaszok a fejlett világban általában nagyon hasonlóak: az emberek sokkal jobban megnézik, hogy mit és mennyit vesznek. Az egyik általános hatás az úgynevezett saját márkás termékek felé fordulás, ezek olyan változatok, amelyek általában nem a gyártó, hanem a bolt által kitalált márka alatt futnak. A saját márkás termék sok esetben (de nem mindig) ugyanazt tartalmazza, mint ami az eredeti gyártói márkával ellátott csomagolásban van, de mivel a költségek kisebbek, a fogyasztói ár is jellemzően alacsonyabb.

A német Stiftung Warentest többek között az élelmiszereket is folyamatosan teszteli, és most újra elővett 25 korábbi összehasonlító tesztet, az elmúlt három évből. Ezeknél kiválasztotta a legjobb minősítéseket kapott gyártói márkás és saját márkás termékeket, és megnézte, hogy most mennyibe kerülnek.

Ebből a 25 termékből létrehoztak egy (nyilvánvalóan nem reprezentatív) fogyasztói kosarat, és azt találták, hogy ha mind a 25-öt igazi gyártói márkás változatban veszik meg, akkor 115 eurót fizetnek, ha viszont a saját márkás verziókat választják,akkor csak 75,6 eurót. Ebben az összevetésben tehát 34 százalékot lehet spórolni a bevásárlásnál.

Ahogy például az RTL ismertetéséből is kiderül, a teszt szerint Németországban különösen a chipseknél, az ásványvizeknél, az étcsokoládénál, a babaételeknél, az almaszósznál, a gyerekdesszerteknél, a töltött tésztáknál és a balzsamecetnél lehet nagyot fogni a saját márkás termékek választásával, mert ezeknél a minőség hasonló, az ár viszont sokkal alacsonyabb.

Az RTL kiemeli, hogy a boltoknak nem kötelező feltüntetni a saját márkás termékek gyártóját a csomagoláson, így ezt egyes láncok nem is teszik meg. A Lidl és az Aldi azonban például gyakran megjelöli a gyártót, így a vásárlók jobban tudják, hogy adott esetben melyik márka termékeihez érdemes a saját márkás verziót hasonlítani. Érdekesség, hogy Magyarországon például ugyanaz a tej van minden áruházlánc saját márkás tejesdobozában, erről itt írtunk bővebben

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy gyanús példa arra, hogy jobban emelik az árakat a gyártók, mert most mindent lenyel a vásárlóA Penny anyavállalatának német vezetője nyíltan nekiment egyes beszállítóknak, mert azok nagyobb áremelést kérnek a saját termékeikre, mint a saját márkásokra.

Pénz Világ élelmiszer infláció kiskereskedelem márka saját márka Stiftung Warentest Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Fabók Bálint
2023. január 31. 09:27 Közélet, Pénz

Egyre inkább csak Magyarországról és Oroszországról szól a közép-európainak szánt bank

Csehország és Szlovákia a napokban lépett ki, és hamarosan Bulgária és Románia is ki fog a budapesti székhelyű IIB-ből, amelyet az USA ki akart szorítani.

Fabók Bálint
2023. január 27. 04:34 Pénz, Vállalat

Kis alföldi faluból indult, ma már százezrek előtt villog Ferrarijaival a legkülöncebb magyar multimilliárdos

Top 50-es magyar milliárdos még nem engedte be annyira a nyilvánosságot a magánéletébe, mint az életéről milliós nézettségű videókat posztoló Jákob Zoltán.

Stubnya Bence
2023. január 26. 17:28 Pénz

A régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanában

A gázhelyzet javulása és az uniós pénzek körüli hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy a napokban újra a 390-es szint alá ment a forint euróval szembeni árfolyama.

Fontos

Pálos Máté
2023. február 2. 04:34 Közélet

Nem szaladt volna bele az Erasmus-pofonba a kormány, ha van fék és ellensúly

Néha talán még a kormánynak sem jönne rosszul, ha lenne valamilyen fék a brüsszeli fal előtt, ennek hiányában marad az elhúzódó csata az Európai Bizottsággal.

Kolozsi Ádám
2023. február 1. 17:17 Élet, Közélet

Februári tavaszi szünettel és júliusi vizsgákkal spórol a rezsin több nagy egyetem

Rendkívüli intézkedésekkel próbálják elérni a kormány által elvárt 25 százalékos megtakarítást. Kérdés, hogy nem kell-e majd emiatt kötbért fizetniük a gázszolgáltatónak.

Jandó Zoltán
2023. február 1. 04:35 Adat, Vállalat

Miért kapjuk négyszer drágábban az orosz gázt, mint a csehek?

Szijjártó Péter szerint az orosz gázszerződés árképlete sokkal kedvezőbb, mint a korábbi. Azzal az árképlettel azonban az elmúlt két évben több mint ezermilliárd forintot spóroltunk volna.