Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2022. november 29. 09:10 Pénz

Indul lefelé az infláció a világban, a magyar még 21 százalék felett van

Elérhette a csúcsot a globális infláció, több jel szerint innentől már lassulni fog a drágulás üteme a fejlett gazdaságokban. Gyors csökkenésre viszont nem érdemes számítani, és ha az oroszok zárják a csapot, az okozhat még gondokat.

Lassuló ütemben emelkedő árak: több fontos inflációs mutató is kedvező irányba változott októberre a világgazdaságban. Ezek együttesen arra utalnak, hogy csökken a globális ellátási láncokban az árnyomás.

Elszállt infláció: 40 éve nem volt olyan áremelkedés a világgazdaságban, mint idén októberben. A globális inflációs ráta 12,1, az amerikai 8%, az EU-s átlag 11,5%.

Az energia és a háború hatása látványos: Európában a leginkább energiafüggetlen Franciaországban a legalacsonyabb az infláció, míg a keleti tagállamokban magasabb. A magyar infláció a hatósági árak ellenére a 3. legmagasabb az EU-ban.

Trendforduló? Az utolsó adatok egy sor országban arra utalnak, hogy az infláció lassan tetőzik. Az ipari termelői árak emelkedése Németországban pl. 4,2%-kal csökkent októberben. Ez a legnagyobb havi csökkenés 1948 óta. 

A fogyasztói árindexet előrejelző más mutatók rátája is csökkenni kezdett. Októberben sok országban már lefelé mentek:

  • az ipari termelői árak mellett
  • a szállítmányozási díjak;
  • a nyersanyagárak;
  • és enyhültek az az inflációs várakozások is.

Miért fontos? Ezek a fogyasztói árindex leginkább árgus szemekkel figyelt komponensei, a várakozások szerint így hamarosan az is elindul lefelé.

Óvatos elemzői optimizmus: A globális élelmiszerinfláció a 40%-os csúcsról mára 1,9%-ra esett, az európai gázár az augusztusi 311 euró után most 130 euró. Ezek együtt a következő fél évben 3%-kal csökkenthetik a fogyasztói árindexet a világban.

Mikor érezzük?

  • Globálisan: Az élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított maginfláció tetőzése még egy kicsit arrébb lehet, mert a magasabb energiaárak lassabban gyűrűznek át a termelési láncon.
  • Magyarországon: Az augusztusban még 15,6%-os magyar infláció októberben már 21% felett volt, bár a növekedés üteme csökken. Az októberi magyar termelői árindex a héten fog kiderülni.

Következtetés: A globális infláció 2023 első hónapjaiban várhatóan elindul lefelé, de tartósan magas marad, jóval a két százalék körüli szokásos jegybanki célokon. A jövőben is nagy regionális különbségekre érdemes számítani.

Inflációs kockázatok: ha a tervezett ársapkákra válaszul az oroszok tovább csökkentik a kivitelüket, az ismét növelheti az energiaárakat. A kínai gazdaság gyorsabb növekedése szintén fokozhatja a globális inflációs nyomást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Hajdu Miklós
2023. június 2. 19:22 Pénz

Aranyba fektetve is meg lehet úszni a megtakarításokat terhelő új adót

Az olyan fizikai befektetéseken realizált nyereséget, mint az arany, továbbra is csak a 15 százalékos személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség illeti.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?

Stubnya Bence
2023. június 1. 13:20 Közélet, Pénz

Azokat a megtakarítási formákat is megadóztatja a kormány, amikbe a lakosság az év elején menekült

Az állampapírokon és a ingatlanalapok befektetési jegyein kívül minden befektetési forma adóját csaknem duplázza a kormány júliustól.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 13:20 Közélet

Gálvölgyi-hatás a mentőknél: több hívást nyilváníthatnak sürgősnek, de ennek veszélyei is lehetnek

Bekövetkezett, amitől tartottak: olyan esetekhez is rohamkocsit küldenek, ahova nem indokolt.

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 04:31 Adat, Élet

Évi 600 milliárddal harcoltunk a hőcsapda ellen, de a felét kidobtuk az ablakon

Pedig egy jól átgondolt felújítási programmal nemcsak a lakók, hanem az állam is jól járna pénzügyileg, és még a klímacélok eléréséhez is közelebb jutnánk.

Hajdu Miklós
2023. június 4. 17:32 Világ

Ki húzza ki a magyar gazdaságot a gödörből? Nem Németország és nem is Kína

Bár itthonról nézve nincsenek súlyos problémáik, a világgazdaság centrumországainak egyikében sem túl fényesek a közeljövőre vonatkozó kilátások.