Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2022. november 29. 09:10 Pénz

Indul lefelé az infláció a világban, a magyar még 21 százalék felett van

Elérhette a csúcsot a globális infláció, több jel szerint innentől már lassulni fog a drágulás üteme a fejlett gazdaságokban. Gyors csökkenésre viszont nem érdemes számítani, és ha az oroszok zárják a csapot, az okozhat még gondokat.

Lassuló ütemben emelkedő árak: több fontos inflációs mutató is kedvező irányba változott októberre a világgazdaságban. Ezek együttesen arra utalnak, hogy csökken a globális ellátási láncokban az árnyomás.

Elszállt infláció: 40 éve nem volt olyan áremelkedés a világgazdaságban, mint idén októberben. A globális inflációs ráta 12,1, az amerikai 8%, az EU-s átlag 11,5%.

Az energia és a háború hatása látványos: Európában a leginkább energiafüggetlen Franciaországban a legalacsonyabb az infláció, míg a keleti tagállamokban magasabb. A magyar infláció a hatósági árak ellenére a 3. legmagasabb az EU-ban.

Trendforduló? Az utolsó adatok egy sor országban arra utalnak, hogy az infláció lassan tetőzik. Az ipari termelői árak emelkedése Németországban pl. 4,2%-kal csökkent októberben. Ez a legnagyobb havi csökkenés 1948 óta. 

A fogyasztói árindexet előrejelző más mutatók rátája is csökkenni kezdett. Októberben sok országban már lefelé mentek:

  • az ipari termelői árak mellett
  • a szállítmányozási díjak;
  • a nyersanyagárak;
  • és enyhültek az az inflációs várakozások is.

Miért fontos? Ezek a fogyasztói árindex leginkább árgus szemekkel figyelt komponensei, a várakozások szerint így hamarosan az is elindul lefelé.

Óvatos elemzői optimizmus: A globális élelmiszerinfláció a 40%-os csúcsról mára 1,9%-ra esett, az európai gázár az augusztusi 311 euró után most 130 euró. Ezek együtt a következő fél évben 3%-kal csökkenthetik a fogyasztói árindexet a világban.

Mikor érezzük?

  • Globálisan: Az élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított maginfláció tetőzése még egy kicsit arrébb lehet, mert a magasabb energiaárak lassabban gyűrűznek át a termelési láncon.
  • Magyarországon: Az augusztusban még 15,6%-os magyar infláció októberben már 21% felett volt, bár a növekedés üteme csökken. Az októberi magyar termelői árindex a héten fog kiderülni.

Következtetés: A globális infláció 2023 első hónapjaiban várhatóan elindul lefelé, de tartósan magas marad, jóval a két százalék körüli szokásos jegybanki célokon. A jövőben is nagy regionális különbségekre érdemes számítani.

Inflációs kockázatok: ha a tervezett ársapkákra válaszul az oroszok tovább csökkentik a kivitelüket, az ismét növelheti az energiaárakat. A kínai gazdaság gyorsabb növekedése szintén fokozhatja a globális inflációs nyomást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.