Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2022. november 29. 09:10 Pénz

Indul lefelé az infláció a világban, a magyar még 21 százalék felett van

Elérhette a csúcsot a globális infláció, több jel szerint innentől már lassulni fog a drágulás üteme a fejlett gazdaságokban. Gyors csökkenésre viszont nem érdemes számítani, és ha az oroszok zárják a csapot, az okozhat még gondokat.

Lassuló ütemben emelkedő árak: több fontos inflációs mutató is kedvező irányba változott októberre a világgazdaságban. Ezek együttesen arra utalnak, hogy csökken a globális ellátási láncokban az árnyomás.

Elszállt infláció: 40 éve nem volt olyan áremelkedés a világgazdaságban, mint idén októberben. A globális inflációs ráta 12,1, az amerikai 8%, az EU-s átlag 11,5%.

Az energia és a háború hatása látványos: Európában a leginkább energiafüggetlen Franciaországban a legalacsonyabb az infláció, míg a keleti tagállamokban magasabb. A magyar infláció a hatósági árak ellenére a 3. legmagasabb az EU-ban.

Trendforduló? Az utolsó adatok egy sor országban arra utalnak, hogy az infláció lassan tetőzik. Az ipari termelői árak emelkedése Németországban pl. 4,2%-kal csökkent októberben. Ez a legnagyobb havi csökkenés 1948 óta. 

A fogyasztói árindexet előrejelző más mutatók rátája is csökkenni kezdett. Októberben sok országban már lefelé mentek:

  • az ipari termelői árak mellett
  • a szállítmányozási díjak;
  • a nyersanyagárak;
  • és enyhültek az az inflációs várakozások is.

Miért fontos? Ezek a fogyasztói árindex leginkább árgus szemekkel figyelt komponensei, a várakozások szerint így hamarosan az is elindul lefelé.

Óvatos elemzői optimizmus: A globális élelmiszerinfláció a 40%-os csúcsról mára 1,9%-ra esett, az európai gázár az augusztusi 311 euró után most 130 euró. Ezek együtt a következő fél évben 3%-kal csökkenthetik a fogyasztói árindexet a világban.

Mikor érezzük?

  • Globálisan: Az élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított maginfláció tetőzése még egy kicsit arrébb lehet, mert a magasabb energiaárak lassabban gyűrűznek át a termelési láncon.
  • Magyarországon: Az augusztusban még 15,6%-os magyar infláció októberben már 21% felett volt, bár a növekedés üteme csökken. Az októberi magyar termelői árindex a héten fog kiderülni.

Következtetés: A globális infláció 2023 első hónapjaiban várhatóan elindul lefelé, de tartósan magas marad, jóval a két százalék körüli szokásos jegybanki célokon. A jövőben is nagy regionális különbségekre érdemes számítani.

Inflációs kockázatok: ha a tervezett ársapkákra válaszul az oroszok tovább csökkentik a kivitelüket, az ismét növelheti az energiaárakat. A kínai gazdaság gyorsabb növekedése szintén fokozhatja a globális inflációs nyomást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jobb lenne a minőségi, mint a gyors gazdasági növekedés Magyarországon

A korábbi gyors növekedés szerkezete nem alapozta meg sem a válságállóságot, sem pedig a válságból való kilábalást követő egyensúlyi helyreállást.

Gergely Péter
2024. március 10. 04:34 Élet, Pénz

Elmaradt eddig a roham, de a lakáskampány haszna csak évek múlva lesz igazán mérhető

Messze a korábban beharangozott alatt van a lakásbiztosítási kampányban eddig váltók száma, ennek ellenére nem pusztába szórt pénz a mostani kampányköltés.

Fabók Bálint
2024. március 9. 18:02 Pénz

Terjeszkedésének köszönhetően ontja a profitot az OTP

Hat-hét éve még a magyarországi tevékenységből származott az eredmény kétharmada, mostanra megfordult ez az arány.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.