Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2022. november 29. 09:10 Pénz

Indul lefelé az infláció a világban, a magyar még 21 százalék felett van

Elérhette a csúcsot a globális infláció, több jel szerint innentől már lassulni fog a drágulás üteme a fejlett gazdaságokban. Gyors csökkenésre viszont nem érdemes számítani, és ha az oroszok zárják a csapot, az okozhat még gondokat.

Lassuló ütemben emelkedő árak: több fontos inflációs mutató is kedvező irányba változott októberre a világgazdaságban. Ezek együttesen arra utalnak, hogy csökken a globális ellátási láncokban az árnyomás.

Elszállt infláció: 40 éve nem volt olyan áremelkedés a világgazdaságban, mint idén októberben. A globális inflációs ráta 12,1, az amerikai 8%, az EU-s átlag 11,5%.

Az energia és a háború hatása látványos: Európában a leginkább energiafüggetlen Franciaországban a legalacsonyabb az infláció, míg a keleti tagállamokban magasabb. A magyar infláció a hatósági árak ellenére a 3. legmagasabb az EU-ban.

Trendforduló? Az utolsó adatok egy sor országban arra utalnak, hogy az infláció lassan tetőzik. Az ipari termelői árak emelkedése Németországban pl. 4,2%-kal csökkent októberben. Ez a legnagyobb havi csökkenés 1948 óta. 

A fogyasztói árindexet előrejelző más mutatók rátája is csökkenni kezdett. Októberben sok országban már lefelé mentek:

  • az ipari termelői árak mellett
  • a szállítmányozási díjak;
  • a nyersanyagárak;
  • és enyhültek az az inflációs várakozások is.

Miért fontos? Ezek a fogyasztói árindex leginkább árgus szemekkel figyelt komponensei, a várakozások szerint így hamarosan az is elindul lefelé.

Óvatos elemzői optimizmus: A globális élelmiszerinfláció a 40%-os csúcsról mára 1,9%-ra esett, az európai gázár az augusztusi 311 euró után most 130 euró. Ezek együtt a következő fél évben 3%-kal csökkenthetik a fogyasztói árindexet a világban.

Mikor érezzük?

  • Globálisan: Az élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított maginfláció tetőzése még egy kicsit arrébb lehet, mert a magasabb energiaárak lassabban gyűrűznek át a termelési láncon.
  • Magyarországon: Az augusztusban még 15,6%-os magyar infláció októberben már 21% felett volt, bár a növekedés üteme csökken. Az októberi magyar termelői árindex a héten fog kiderülni.

Következtetés: A globális infláció 2023 első hónapjaiban várhatóan elindul lefelé, de tartósan magas marad, jóval a két százalék körüli szokásos jegybanki célokon. A jövőben is nagy regionális különbségekre érdemes számítani.

Inflációs kockázatok: ha a tervezett ársapkákra válaszul az oroszok tovább csökkentik a kivitelüket, az ismét növelheti az energiaárakat. A kínai gazdaság gyorsabb növekedése szintén fokozhatja a globális inflációs nyomást.

Pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2023. január 26. 17:28 Pénz

A régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanában

A gázhelyzet javulása és az uniós pénzek körüli hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy a napokban újra a 390-es szint alá ment a forint euróval szembeni árfolyama.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.

Torontáli Zoltán
2023. január 25. 12:59 Pénz, Világ

Brutálisan átrendezi az élelmiszerpiacot az infláció, a saját márkás termékek áraival nehéz versenyezni

Nagyon sokat lehet fogni az élelmiszereken, ha a vásárlók tudatosabbak, márpedig a magas infláció miatt egyre inkább azzá válnak.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.