Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2022. november 29. 09:10 Pénz

Indul lefelé az infláció a világban, a magyar még 21 százalék felett van

Elérhette a csúcsot a globális infláció, több jel szerint innentől már lassulni fog a drágulás üteme a fejlett gazdaságokban. Gyors csökkenésre viszont nem érdemes számítani, és ha az oroszok zárják a csapot, az okozhat még gondokat.

Lassuló ütemben emelkedő árak: több fontos inflációs mutató is kedvező irányba változott októberre a világgazdaságban. Ezek együttesen arra utalnak, hogy csökken a globális ellátási láncokban az árnyomás.

Elszállt infláció: 40 éve nem volt olyan áremelkedés a világgazdaságban, mint idén októberben. A globális inflációs ráta 12,1, az amerikai 8%, az EU-s átlag 11,5%.

Az energia és a háború hatása látványos: Európában a leginkább energiafüggetlen Franciaországban a legalacsonyabb az infláció, míg a keleti tagállamokban magasabb. A magyar infláció a hatósági árak ellenére a 3. legmagasabb az EU-ban.

Trendforduló? Az utolsó adatok egy sor országban arra utalnak, hogy az infláció lassan tetőzik. Az ipari termelői árak emelkedése Németországban pl. 4,2%-kal csökkent októberben. Ez a legnagyobb havi csökkenés 1948 óta. 

A fogyasztói árindexet előrejelző más mutatók rátája is csökkenni kezdett. Októberben sok országban már lefelé mentek:

  • az ipari termelői árak mellett
  • a szállítmányozási díjak;
  • a nyersanyagárak;
  • és enyhültek az az inflációs várakozások is.

Miért fontos? Ezek a fogyasztói árindex leginkább árgus szemekkel figyelt komponensei, a várakozások szerint így hamarosan az is elindul lefelé.

Óvatos elemzői optimizmus: A globális élelmiszerinfláció a 40%-os csúcsról mára 1,9%-ra esett, az európai gázár az augusztusi 311 euró után most 130 euró. Ezek együtt a következő fél évben 3%-kal csökkenthetik a fogyasztói árindexet a világban.

Mikor érezzük?

  • Globálisan: Az élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított maginfláció tetőzése még egy kicsit arrébb lehet, mert a magasabb energiaárak lassabban gyűrűznek át a termelési láncon.
  • Magyarországon: Az augusztusban még 15,6%-os magyar infláció októberben már 21% felett volt, bár a növekedés üteme csökken. Az októberi magyar termelői árindex a héten fog kiderülni.

Következtetés: A globális infláció 2023 első hónapjaiban várhatóan elindul lefelé, de tartósan magas marad, jóval a két százalék körüli szokásos jegybanki célokon. A jövőben is nagy regionális különbségekre érdemes számítani.

Inflációs kockázatok: ha a tervezett ársapkákra válaszul az oroszok tovább csökkentik a kivitelüket, az ismét növelheti az energiaárakat. A kínai gazdaság gyorsabb növekedése szintén fokozhatja a globális inflációs nyomást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.