Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. november 24. 18:33 Pénz, Világ

Nagyon szerette volna idén lezárni a kormány az EU-s pénzek körüli kavarást, de áthúzódhat az ügy 2023-ra

A napokban több lap is úgy értesült, hogy az Európai Bizottság a Magyarországnak 2021 és 2027 között járó kohéziós támogatások nagyjából egyharmadának, mintegy 3000 milliárd forintnak megfelelő összeg befagyasztását fogja javasolni a tagállamoknak. Habár a magyar kormány 17 ügyben törvényeket hozott, hogy csökkentse az EU-s pénzek elköltését övező korrupciós kockázatokat, az új vagyonbevallási szabályok, az újonnan létrehozott Integritás Hatóság és a korrupciós perekre vonatkozó új szabályozás nem felel meg az Európai Bizottság elvárásainak.

Háttér: Az Európai Bizottság áprilisban indította el a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben, egyben befagyasztotta az uniós alapok jelentős részének átutalását.

  • A Bizottság szeptemberben javasolta a 3000 millárdos összeg elvonását. A végső döntést a tagállamok szakminisztereiből álló Európai Tanácsra bízták azzal a kitétellel, hogy ha a kormány teljesíti a saját vállalásait, és ez a Tanácsnak is megfelelő, nem lesz pénzelvonás.
  • Most úgy tűnik, hogy mégis a pénzek elvonását fogják javasolni.
  • Sajtóértesülések szerint a szigorúbb fellépés mögött az Európai Parlament nyomása állhat, amely csütörtökön elfogadott egy a pénzek zárolásáról szóló állásfoglalást.

Példátlan büntetés: A 3000 milliárdos összeg főleg energetikai, építőipari és infrastrukturális projekteket érintene, ilyen szigorú büntetés még soha nem született korábban az EU történetében. A magyar kormány azért is örülne a pénzeknek, mert az országnak az elmúlt hónapokban egyre többet kellett devizában fizetnie az energiáért, így a fizetési mérlegünk deficitjén, egyúttal pedig a forint euróval szembeni árfolyamán is segítene, ha a több milliárd eurós forrásokhoz hozzáférnénk.

Még nincs vége a történetnek: Az elvonás az EU „rendes költségvetését” érintené, viszont emellett szó van a járvány okozta károk helyrehozását célzó úgynevezett helyreállítási alapba tartozó pénzekről is. Arról, hogy ezeket a pénzeket mire költené az ország, be kellett adni egy tervet, amit a hírek szerint viszont elfogadna a Bizottság a mintegy 2000 milliárd forintnyi pénz elköltésének szigorú feltételekhez kötésével (a 17 feltételt további tízzel egészítenék ki). Most úgy néz ki, hogy az alkudozás a 3000 és 2000 milliárd forintos összeg ügyében is áthúzódhat 2023-ra, pedig a magyar kormány nagyon szeretne még idén megegyezni a pénzekről.

A kormány reakciója: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Gulyás Gergely Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter egy csütörtök délelőtti sajtóbeszélgetésen arról beszélt, hogy a kormányt meglepte a Bizottság álláspontja, de úgy látják, hogy minden esély megvan arra, hogy Magyarország ne veszítse el a pénzeket.

Következő lépések: Elvileg december 6-én döntenek az uniós pénzügyminiszerek arról, hogy befagyasszák-e a 3000 milliárd forintot, de felmerült a döntés elhalasztásának lehetősége is. Egyes értelmezések szerint Magyarország az Ukrajnának nyújtandó közös EU-s hitelfelvételből származó segítség ügyét, illetve Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának magyar ratifikációjának időzítését is felhasználja arra, hogy nyomást gyakoroljon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány háborús inflációt lát, de a forint az uniós pénzek körüli kavarás kezdete óta gyengül látványosanCsehország és Lengyelország közelében is háború van, de a złoty és a korona árfolyama egész jól összeszedte magát a háború kitörése óta, a forint gyengülése viszont ki tudja, hol áll meg.

Pénz Világ EU európai bizottság uniós pénzek Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Pálos Máté
2022. december 5. 18:52 Pénz, Világ

Bevasalná a távozás árát a vagyonadó elől menekülő milliárdosokon a norvég kormány

A baloldali norvég kormány további adókkal nehezítené meg, hogy a gazdag norvégok elhagyják az országot és ezzel elkerüljenek adóterheket.

Jandó Zoltán
2022. december 4. 09:17 Pénz, Támogatói tartalom

Egy kis hibán is könnyen elúszhat a 3 milliós támogatás

Az utolsó nagy hajrá indulhat a 3 millió forintos otthonfelújítási támogatásért, jelenlegi tudásunk szerint ugyanis az állami dotáció jövőre már nem lesz elérhető. Ha valaki most kezdene bele otthona szépítésébe, vagy épp energetikai korszerűsítésbe, akkor az egyszerűbb munkáknál is nagyon kell már figyelnie, hogy ne csússzon ki a határidőkből. A támogatásigénylés dokumentációja ugyanis nem egyszerű, ráadásul a munkákat év végéig le is kell zárni, ami most különösen nagy kihívás lehet. Ha valaki nem végez mindennel december 31-ig, az nagyon sok pénzt bukhat.

Bucsky Péter
2022. december 4. 04:34 Pénz

A tanárok gyorséttermi bért, a sportolók havi 1,6 milliós fizetést kapnak, a magyar edzők brit szinten keresnek

Az 50 év alatti általános iskolai tanárok és óvodapedagógusok kevesebbet keresnek, mint a titkárok és titkárnők, de a legtöbb gépkezelő is jobban keres.

Fontos

Dr. Rékassy Balázs
2022. december 5. 15:07 Élet, Közélet

Kevés embernek van ötmilliója csípőprotézisre egy ledolgozott élet után

A rohamosan fejlődő magánegészségügy sem tud jól funkcionáló közfinanszírozott ellátás nélkül működni. Sok beteg számára pedig nem is alternatíva a magánellátás.

Avatar
2022. december 5. 04:34 Világ

„Nem láttam még embereket ennyire örülni egy csomag virslinek vagy fogkrémnek” – ukrajnai magyar katona Herszon felszabadításáról

Az ungvári egyetem matematikus docense kilenc hónapja harcol Ukrajna felszabadításáért, Herszon visszafoglalása mellett a katonák mindennapjairól is beszélt.

Schaffhauser Tibor
2022. december 4. 17:55 Világ

Van-e még jövője a klímakonferenciáknak?

Fontos eredmény, ha minden évben az egész világ a klímaváltozásra fókuszál legalább két hétig, de lehetséges, hogy nem indokolt ehhez egy ekkora utazó cirkusz.