Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. november 21. 10:52 Pénz, Világ

A lengyel bérek már a japánok nyomába eredtek a kormánypárt vezetője szerint

Lengyelországban nem alacsonyak a bérek, és bérszínvonalában az ország már megközelíti Japánt: ezzel büszkélkedett nemrég Jarosław Kaczyński, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője egy lakossági fórumon Bielsko-Biała városában.

Emlékszünk azokra az időkre, amikor a minimálbér nagyon alacsony volt, és óránként egy pár zlotyt lehetett megkeresni. Ezt sikeresen megváltoztattuk: a bérek egyértelműen nőttek Lengyelországban. Az OECD-országok (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) között Japán már alig előz meg minket. Talán mégsem alig, mert van különbség a két bérszint között, de nincs más ország Japán és közöttünk

– idézi a Notesfrompoland.com Kaczyński szavait, hozzátéve, hogy a valóságban ott van Spanyolország a listán Japán és Lengyelország között. 

A pártelnök arra a listára hivatkozott, ami dollárban, a helyi pénzek árfolyamkülönbségeit kiszűrve (vásárlóerő-paritáson) adja meg az átlagos bérek értékét.

Az OECD-adatok alapján a lengyelországi fizetések tényleg gyorsan nőttek az elmúlt években, különösen 2015 és 2019 között. A lengyel átlagbér 2016-ban meghaladta a portugál és a görög átlagbért is, a régióban pedig vásárlóerő-paritáson a lengyel bérek már magasabbak a cseh, észt, magyar és szlovák béreknél is. Igaz, nem érik el a litván vagy szlovén béreket, amelyek a spanyol vagy olasz átlagfizetéseket is megelőzték.

A lengyel kormány 2015-ös hatalomra kerülése óta prioritásként kezeli a minimálbér növelését, az azóta eltelt időszakban az emelések átlaga 7,6 százalék volt, aminek köszönhetően a legkisebb bérek közeledtek az átlagkeresethez. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA lengyel minimálbér 240 ezer forintnak megfelelő zloty lesz2008 óta nem volt hasonló nagyságú emelés Lengyelországban, de az infláció várhatóan még így is a jelentős részét el fogja vinni.

„Lengyelország gyorsan fejlődik, és ha a törekvéseink fennmaradnak, hamarosan felzárkózunk a Nyugathoz” – mondta Kaczyński, hozzátéve, hogy a szociálpolitika és az alacsony munkanélküliség hatásai is egyértelműen érződnek.

Lengyelországban a munkanélküliségi ráta alig haladja meg az 5 százalékot, ami az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. Egy nemrég publikált uniós tanulmány szerint  az uniós mezőnyben Lengyelországban volt a második legalacsonyabb a gyermekszegénység szintje (6,2 százalék). Ennek a mértéke 10 éve még 30,3 százalék volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét év alatt megfelezte a gyermekszegénységet a lengyel kormányHúszról tíz százalékra csökkent a szegény lengyel gyerekek aránya a jelentősen megemelt családi pótléknak köszönhetően.

A PiS 2015. végi hatalomra kerülését követően számos új szociális programot vezetett be, ezzel növelve a szociális kiadásokat. Bár Lengyelország gazdasága eddig elbírta ezeket a kiadásokat, a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben fennáll az esélye, hogy a kormány csökkenti egyes programok finanszírozását. A miniszterelnök-helyettes a múlt héten arról beszélt, hogy habár az infláció terheinek enyhítése érdekében hozott intézkedések egy részét felfüggeszthetik, a hadi kiadásokhoz és a szociális programokhoz nem fognak hozzányúlni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖrülhetünk a magyar bérnövekedésnek, de a régióban gyorsabb volt a felzárkózás2005 óta az egész térségben jobban növekedtek a bérek, mint Ausztriában, de mindegyik visegrádi ország lehagyott minket a növekedés tempójában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNettóban az utolsó helyre volt elég a 2010-es évek tempósabb magyar minimálbér-emelése, bruttóban a régiós középmezőnyreA 2008-as válságban az egész régióban felpörgött a legkisebb bérek emelése. Az Elmúlt 20 év sorozat újabb részében azt szedtük össze, hogy a magyar minimálbér alakulása hogyan viszonyult a régiós trendekhez.

Pénz Világ bérek fizetés Japán Lengyelország minimálbér Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Fabók Bálint
2023. március 18. 13:12 Pénz

A távmunka is szerepet játszhatott az amerikai bankcsődben

A többi amerikai bankkal ellentétben a Silicon Valley Bank nem állt vissza a távmunkáról, és működése inkább hasonlított egy startupra, mint egy hagyományos bankra.

Hajdu Miklós
2023. március 17. 17:03 Pénz

30 milliárd dolláros bankbetéttel folytatódik a tűzoltás Amerikában

Vezető amerikai bankok próbálják kihúzni a csávából a First Republicot, hogy lecsitítsák az egész szektort érintő pánikhangulatot.

Stubnya Bence
2023. március 16. 15:13 Pénz, Világ

Nehezen szabadul a forint és a tőzsdék a bankcsődök nyomásától

A pánik csak akkor enyhült, amikor a svájci jegybank bejelentette, hogy mentőövet dob a Credit Suisse-nek. A forint árfolyama 400 felett is járt egy ideig.

Fontos

Stubnya Bence
2023. március 20. 15:10 Világ

Moszkvába utazik és nem Kijevbe, mégis békítőként pozicionálná magát a kínai elnök

A háború kitörése óta először utazott hétfőn Moszkvába Hszi Csin-ping, ahol úgy kell barátkoznia Putyinnal, hogy közben a nemzetközi színtéren békecsinálóként szeretne fellépni.

Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Két jelentkező biztos van a 34 méteres luxushajóra, ennyi licit ugyanis már érkezett. A vevőjelölteknek 30 milliós előleget kellett letennie.

Pálos Máté
2023. március 18. 17:05 Élet

Ahhoz képest, hogy milyen sokba került, kevesen nézték eddig a Hadikot

Megnéztük a kultúrpolitikai presztízsberuházás, a Hadik első heti számait, az extrém magas állami gyártási támogatás fényében is.