Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. november 3. 06:54 Pénz

Nem először fordult elő, hogy pár perc után felfüggesztenek egy 100 milliárdos pályázatot

A mai részben lesz szó az oktatásról, percek alatt elfogyó százmilliárdokról, növényvédő szerekről, a fridzsiderszocializmusról, egy érmegyűjtő exkatonáról és az ‘56-os halottak napjáról.

A hírlevélre ide kattintva lehet feliratkozni. A email-fiókokba érkező eredeti verziót ide kattintva lehet megnézni, az egyszerűsített pedig így néz ki:

G7 Reggel

2022. november 3. | Gazdasági sztorik öt percben

1. Napi G7: Oktatási körkép

Októberben jelent meg az OECD éves tanulmánya, amelyben a 38 tagállam oktatási rendszerét hasonlítják össze. A magyar oktatás szempontjából az alábbiak a legérdekesebb állítások.

Diplomásjelöltek aránya: bár Magyarországon is nőtt a felsőfokú képzésben részt vevők aránya 2000 óta, csak Olaszországban volt alacsonyabb a növekedés aránya.

  • Bulgária megelőzött minket a fiatal diplomások arányát tekintve, a trendek alapján Románia és Olaszország is jó eséllyel meg fog.

Egyenlőtlenség: Magyarországon a legnagyobb a különbség a főváros és a vidéki régiók között a felsőfokú végzettséggel rendelkezők között.

Munkanélküliség: a foglalkoztatottság aránya a diplomások közt az egyik legmagasabb Magyarországon, ami azzal is összefügg, hogy nincs elég diplomás.

Elöregedés: négy országban nagyobb az 50 év feletti bölcsődei-óvodai pedagógusok aránya, mint Magyarországon. A 30 év alattiak aránya nálunk 13,5 százalék, ami nem annyira szélsőséges szám.

Ráfordítás: a GDP-hez viszonyítva csak két jóval gazdagabb országban, Írországban és Luxemburgban fordítanak kevesebb pénzt oktatásra, mint Magyarországon. A költségvetéshez viszonyítva pedig csak Görögországot előzzük meg.

  • 2019 és 2020 között Magyarországon csökkent a legnagyobb arányban az oktatásra fordított állami költések aránya.
  • A tanári fizetések pedig nálunk a legalacsonyabbak a diplomás átlagbérhez viszonyítva.

2. Erre odafigyeltünk: Percek alatt elfogyó százmilliárdok

Szerda reggel nyitották meg a regisztrációt a kormány 150 milliárd forintos Gyármentő Programjára, majd túl sok igényre hivatkozva 18 perccel később fel is függesztették.

Mi ez a program? A Külgazdasági és Külügyminisztérium alá tartozó pályázat célja, hogy a 50-100 legnagyobb feldolgozóipari nagyvállalat energiahatékonysági beruházásait támogassák.

  • Legfeljebb hat milliárd forintot lehetett igényelni, a nyertesek beruhásait Budapesten 30, vidéken 45 százalékban támogatják.

Mi történt? A regisztráció napja igen, de pontos megnyitása nem volt publikus – egyes cégek ezért hajnalban folyamatosan nézték a honlapot -. a Telexnek mégis előre megírta egy forrás a pontos indítást, és azt is, hogy fél óra után le is zárhatják.

  • A forrás azt írta az indulás előtt, hogy a nagyok már tárazzák a projektötleteket, és a “részletes pályázati feltételeket majd egy még el sem készült útmutató alapján már csak a sikeresen regisztráltak kapják meg”.

Tágabb kontextus: bár kívülről nézve az lenne a magyar állam érdeke, hogy a legalkalmasabb vállalkozásokat támogassa, többedszerre fordul elő, hogy zavarabaejtően gyorsan zár le pályázatot, korlátozva a jelentkezők számát.

3. További tartalmak: Fridzsiderszocializmus és prepperek

  • A fridzsiderszocializmus életmódpolitikájának fontos része volt a panellakás, a Trabant-Wartburg-Zsiguli vagy a háztáji, az államszocialista rend hatalmasságai azonban egyáltalán nem mind éltek visszafogott életet (G7)
  • Fotókban gazdag riport fegyverekkel, konzervekkel, védőhelyekkel és élénk képzelőerővel felvértezett prepperekről, akik éberen készülnek egy esetleges gazdasági/ökológiai összeomlásra (444)
  • Olaf Scholz az első európai kormányfő, aki Hszi Csin-ping kínai elnökhöz látogat újraválasztását követően. A német kancellár pekingi útját érezhető feszültség övezi mind az EU-n, mind Németországon belül (24.hu)
  • Az ENSZ hamarosan kezdődő éves klímacsúcsának főszponzora a világ legnagyobb műanyagszennyezője, a Coca-Cola lesz, amelyről most derült ki, hogy tovább növelte műanyagfelhasználását (Financial Times)
  • Hamarosan forgalomba hozhatják az első közvetlenül napenergiával – tehát napsütéssel – működő elektromos autót, amelyet egy német startup fejlesztett ki öt év alatt. Több mint 40 ezer megrendelésük van (Axios)

4. Napi chart: Pusztuló rovarok és növényvédő szerek

Enyhén nőtt a növényvédő szerek használata az elmúlt tíz évben Európában. Az egy hektárra jutó 1,76 kilogrammos átlagnál Magyarországon némileg magasabb volt a fogyasztás, de Hollandiától vagy Írországtól jelentősen elmaradunk.

5. Személyes perspektíva: Érmegyűjtő exkatona

Ákos egy Veszprém megyei községben lakik, de mivel kilenc éven át volt hivatalos katona, nem akarta, hogy lefotózzuk. Miután Szolnokon leszerelt, kapott a honvédségtől egy lakást, és azóta, közel 30 éve él Veszprém megyében.

Mivel foglalkozik? 14 évig dolgozott az önkormányzatnál, majd az építőiparra váltott, és most az egyik legnagyobb hazai beruházáson dolgozik: a koreai SK Innovation 700 milliárd forintból megvalósuló akkumulátorgyárán a Fejér megyei Iváncsán.

  • “Magasan jobb pénzt kapok, mintha itt minimálbért keresnék” – mondta arról, hogy miért ingázik. Minden nap 5-kor indul, társaival egy órát autózik, majd a reggelit követően 7-től délután 5-ig dolgoznak.
  • Az építkezésen mintegy kétezer ember dolgozik, és több a külföldi, mint a magyar. A koreaiak mellett vannak indiaiak, ukránok, lengyelek vagy csehek.
  • A koreaiak “az urak” és telefonos fordítással instruálják őket. Ákos szerint érdekes, hogy mennyire más a munkakultúrájuk. “Amit géppel lehetne, kézzel csinálják. Egy kéttonnás vascsövet 40-en kapnak fel” – mond egy példát.

Mivel foglalkozik még? Udvara tele van fémhulladékkal, a környékbeliektől szedi össze, hogy fémkereskedőknek eladja. “Sovány mellékes” jön be ebből, amit azért csinál, hogy legyen pénze hobbijára, régi pénzek gyűjtésére.

  • Bevallása szerint függő, minden nap – miután megetette a kacsákat és a nyulakat – legalább három órát kutat a neten régi pénzek, kitüntetések után.
  • Gyerekkora óta gyűjt, több ezer régi pénze van, többek között római kori is, de a legértékesebb darabjáról nem árult el semmit.

6. Külső szemlélő: Kétirányú töltés

Balasa Levente a Siemens Zrt. Smart Infrastructure divíziójának vezetője.

Milyen tartalom volt rá nagy hatással a héten? Egy energetikai szaklap cikke az első, kétirányú töltéssel rendelkező Volvóról.

Miért? „Ahogy terjednek az e-járművek, úgy válik mind nagyobb feladattá ezek töltésének biztosítása, illetve egyre inkább valódi lehetőséggé válik a ‘mozgó akkumulátorok’ rendszerszintű kihasználása. A Ford után egy újabb gyártó modellje kínálja azt a lehetőséget, hogy a nem szükséges kapacitásokat másik felhasználó számára – legyen az otthon, nyaraló, másik jármű – felkínálja. Ez kedvezőbb és több oldalú üzemeltetést, nagyobb hálózati biztonságot tesz lehetővé. Ez egy olyan pozitív hír, mely megmutatja, hogy kis fejlesztés segítségével hogyan lesz fenntarthatóbb a jövő.”

7. Múltidéző: Halottak napja ‘56-ban

Mikor jelent meg? Az Új Zala megyei lap 1956. november 3-i számában.

Mi jelent meg? „Még frissek a sebek, amelyeket a férj, a gyermek, a kedves elvesztése ütött a szíveken. Tegnap, tegnapelőtt, egy héttel ezelőtt szabadságharcosok kezéből esett ki a fegyver, kicsorduló vérük hullott a magyar földre. Meghaltak hősként, bátran váltak meg az élettől a szebb, boldogabb, igaz magyar jövőjért, a független, semleges Magyországért. Meghaltak, de emlékük a 48-as hősökével együtt örökké él a nép szívében, a magyar történelem legszebb lapjai jegyzik fel eltörölhetetlenül nevüket.

Hősök ők, magyar hazánk drága fiai. Tegnap, november elsején, a rég elhunytak, egykori hozzátartozók emlékezetére gyúltak parányi gyertyafények a temetőkben — és jeltelen sírok halottainak emlékére, mécsesként égtek a parányi lángok a lakásokban.

Nem hagyjuk, hogy az önkény, a jogtiprás, a kiszolgáltatottság úrrá legyen nemzetünkön. Nem hullott hiába véretek. Hősiességetek örök példaként szolgál. Ifjú szívetek utolsó dobbanása, a harc, melyet nem hiába vívtatok, örök emlékeztető.” (Arcanum Adatbázis)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz hírlevél Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.