Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. október 21. 15:29 Pénz

Lehet, hogy kellő mértékű világítás és fűtés nélkül kell átvészelniük a telet az ukránoknak

Az ukrán energetikai infrastruktúrát érő orosz támadások következtében egyre nő annak az esélye, hogy az országban a kellő mértékű világítás és fűtés nélkül kell átvészelni telet. Csütörtökön a vezetékhálózatra mért csapások miatt egész Ukrajnában áramszünetek voltak, Volodimir Zelenszkij továbbá a kahovkai vízerőművet érintő aknatámadást valószínűsít, ami a katasztrofális árvíz mellett az erőművi kapacitás kiesésével fenyeget százezreket a The New York Times összefoglalója szerint.

Az Ukrenergo ukrán állami energiaszolgáltató közlése szerint az elmúlt tíz napban több támadás érte a létesítményeiket, mint a háború ezen időszakot megelőző hét és fél hónapja során, és az erőművek egyharmada kiesett a termelésből.

Az ukrán lakosság emiatt már most kénytelen minimalizálni a napközbeni áramfogyasztását, ha éppen működik a szolgáltatás, miközben a vízellátás is sok helyen akadozik.

A helyzet súlyosságáról árulkodik, hogy a szolgáltató a mobiltelefonok és elemlámpák reggel hét óra előtti feltöltésére kéri az ügyfeleit. A vállalkozások is alkalmazkodásra kényszerülnek, Kijevben elsötétültek a hirdetőtáblák, a legtöbb villamosvonalon buszok közlekednek, az esténként a szokásoshoz képest jóval kevésbé megvilágított utcákon. Mindezeken túl a fővárosi közmű-szolgáltató többé kevésbé tervezett áramszüneteket is kénytelen volt bejelenteni a város különböző részein.

Az amerikai lap szerint mindezek ellenére folytatódhatnak Ukrajna sikerei a frontokon, az oroszok ugyanis úgy tűnik, hogy a hadszínterek helyett az ország távolabbi, belsőbb részein elhelyezkedő polgári infrastruktúra támadásával próbálják megtörni az ország ellenállását. A már említett vízerőmű elpusztításának lehetősége is illik ehhez a taktikához, amit az egyelőre az oroszok által már a háború elején megszállt Herszon evakuálása is valószínűsít, a

Dnyeper partján fekvő várost ugyanis súlyos árvízkárok érhetik, amennyiben a folyó mentén valamivel feljebb fekvő kahovkai gát megsemmisül.

A polgári áram-, gáz- és vízszolgáltatás tönkretételére irányuló orosz szándékot az Európai Unió is elismeri, Ursula von der Leyen szerdán háborús bűnnek, illetve terrorcselekménynek minősítette az infrastruktúrát sújtó támadássorozatot. Kérdéses továbbá a zaporizzsjai atomerőmű helyzete is, a ukrán jelentések szerint az oroszok elhagyják a környező területeket, ez azonban lehet, hogy csak a megszálló katonai állomány cseréje miatt történik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Élvezték, ha valaki jajgat. Azokat sokkal keményebben ütötték” - egy ukrán fogoly történeteTöbb mint egymillió ukránt hurcolhattak el az oroszok, sorsukról alig lehet tudni valamit. A néhány kiszabadult egyike beszélt az embertelen körülményekről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIdén télen csak 17 fokra tudja majd felmelegíteni a távhőszolgáltató az ukrán lakásokatRáadásul ez csak akkor tartható, ha nagy változás nem áll be a gázszállításokban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz orosz-ukrán háború Oroszország Ukrajna villamosenergia-rendszer Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.