Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. október 20. 07:02 Pénz

Fülöp-szigetekről reptetett gyári dolgozók, különleges gombák és magyarországi szlovákok

A mai részben lesz szó a napelemes változtatás hátteréről, Fülöp-szigetekről idereptetett gyári dolgozókról, a legnagyobb országok termékenységi rátájáról és egy papucsban mászkáló szlovák amatőr színészről.

A hírlevélre ide kattintva lehet feliratkozni. A email-fiókokba érkező eredeti verziót ide kattintva lehet megnézni:

G7 Reggel

2022. október 20. | Gazdasági sztorik öt percben

1. Napi G7: Napelem és rezsicsökkentés

Hiába szerepelt a kormányzati stratégiában tíz éve az áramhálózatok fejlesztése, olyan ütemben terjedtek a lakossági napelemek, hogy Gulyás Gergely bejelentése alapján lényegében a háztartási napelemes piac kinyírására kényszerült a kormány.

Miért fontos a hálózatfejlesztés? Napos időben a napelemek termelik az áramot, de legtöbbször nincs, aki elfogyassza azt. Emiatt nő a hálózaton a feszültség, ami tönkreteheti a csatlakozó elektromos berendezéseket (pl. a szomszéd hűtőjét).

  • A hálózatok fejlesztésének szükségessége a 2011-es Energiastratégiában is megjelent és a szektor szereplői régóta tisztában vannak vele.
  • A 2020 januári Energiastratégiában szinte két-három oldalankét előkerül a hálózatbővítés, amelyre 500 milliárd forintot kellene szánni 2030-ig.

Mi vezetett ide? A kialakult helyzet fő oka, hogy a vártnál sokkal gyorsabban nőtt a hazai napelemes kapacitás, különösen a lakossági szegmensben. A felfutás az EU-n belül is kiugrónak számított az elmúlt néhány évben.

  • Ennek a hátterében pedig az állt, hogy a kormány bőkezűen támogatta a napelemes fejlesztéseket. Például a 3+3 milliós építőipari támogatás már tavaly nyáron megborította a napelempiacot.

Ellentmondás: Miközben a kormány arra ösztönözte a lakosságot, hogy minél nagyobb napelemes rendszereket telepítsen, a hálózati és energiatakarékossági fejlesztéseket viszont hátráltatta, mégpedig a rezsicsökkentéssel.

  • A rezsicsökkentéssel a fogyasztókat nem tette érdekelté energiahatékonysági beruházásokra, sőt, a szaldóelszámolás miatt nagyobb fogyasztásra ösztökélt.
  • A rezsicsökkentés a rendszerhasználati díjakat is bekorlátozta, így az áramszolgáltatók hálózati fejlesztéseit is.

2. Erre odafigyeltünk: Fülöp-szigetekről a gyárba

Miniszterek, a legnagyobb vállalatok vezetői és számos ismert közgazdász lépett fel a tegnapi Budapest Economic Forumon. Ezek voltak a legérdekesebb állítások:

Navracsics Tibor: “Nekem az a feladatom, hogy mindenkit megnyugtassak, hogy lesz megállapodás és lesz uniós pénz.”

  • A 5,8 milliárd eurónyi helyreállítási alap (RRF) 39 százalékát klímacélokra, 25 százalékát digitalizációs célokra költenénk.

Hernádi Zsolt szerint nem az idei, hanem a következő tél lesz különösen problémás, mivel hiányozni fog a rendszerből 35-40 milliárd köbméter földgáz (az uniós felhasználás 6-8 százaléka).

  • Nem kell kinevetni a hideg vízben zuhanyzást, spórolni kell és szerinte el kell szakadnunk attól a képzettől, hogy az energia olcsó.

Zsiday Viktor szerint belekormányoztuk magunkat egy magas inflációjú rezsimbe és nem sok értelme van megtartani a forintot.

  • Magyarország feketeseggű lett az elmúlt hónapokban a befektetők szemében szerinte, jövőre pedig 1-3 százalékos visszaesésre számít.

Baja Sándor: “Tévedtem, hogy pincérből nem lesz operátor az autógyárakban (…) A legjobb fejvadászaim pedig korábban pincérek voltak” – mondta a Randstad munkaerőközvetítő ügyvezető igazgatója.

  • A munkanélküliség szerinte nem fog jelentősen nőni, és ebben a munkaerőpiaccal foglalkozó panel többi tagja is egyetértett.

Felfalusi Péter, az Intrum követeléskezelő vezérigazgatója szerint 161 ezer háztartás (az összes 3,9 százaléka) “dől be” a rezsiárak miatt, azaz képtelen fizetni a költségeit.

  • 309 ezer háztartás (7,5%) pedig súlyosan veszélyeztetett.

Szincsák Attila: “Ebben az iparágban nagyon erős a munkaerőhiány, mi is Kazahsztánból és a Fülöp-szigetekről repülővel hozzuk a munkaerőt” – mondta az autóalkatrészeket gyártó Denso alelnöke.

  • Ma Magyarországon magyar ember, három műszakban, a gépiparban nem akar dolgozni Szincsák szerint.

3. További tartalmak: 1 tankerületi vezető = 2×3000 tanár

  • Minden negyedik háziorvosi praxis és több mint egymillió ember lehet érintett az egészségügy átalakításában. A rendszerváltás óta nem történt olyan jelentős változás az alapellátásban, mint amit a kabinet tervez (Válasz Online)
  • A magyar munkavállalók fele kevesebbet keres nettó 280 ezer forintnál (egy tipikus magyar pedig ennyit). Ez nagyjából egy szalag mellett álló, szakképzetlen gyári dolgozó fizetésének felel meg (G7)
  • Több jutalmat kapott a 2600 tankerületi hivatalnok 2020-ban, mint a több mint 106 ezer iskolai közalkalmazott. A belső-pesti tankerület vezetője 1,1 milliót kapott, míg a tankerület háromezer pedagógus összesen 500 ezret (24.hu)
  • Egy Magyarországon élő spanyol férfi érdekes életpályája: az 50-es években 120 spanyol család egyik tagjaként érkezett a kommunista Magyarországra, majd később a magyar fociválogatott közeléig jutott (Nemzeti Sport)
  • Helsinkiben 2030-ra a Balti-tenger vízéből tervezik fűteni a háztartások 40 százalékát. A tengervizet megújuló energiával működtetett hőszivattyúkkal hasznosítanák (Bloomberg)
  • Körkép az energiaválság hatásairól az EU iparára. Miközben több cég termelése csökken, európai döntéshozók a 35 millió embert foglalkoztató ipar leépülésétől tartanak (Financial Times)

4. Napi chart: Felére eső termékenység

Az elmúlt ötven éveben felére esett a termékenységi ráta a világban. Legfőbb okai a nők növekvő részaránya az oktatásban és a munkaerőpiacon, valamint az alacsonyabb gyermekhalandóság. 2020-ban egy nő átlagosan 2,4 gyereket szült.

  • A stagnáló népességet jelentő 2,1-es rátát három régió haladta meg 2020-ban: Dél-Ázsia (2,3), Észak-Afrika és Közel-Kelet (2,7), illetve Fekete-Afrika (4,6).
  • Nigerben (6,7), Szomáliában (5,9) és a Kongói DK-ban (5,7) a legnagyobb a termékenységi mutató, míg Dél-Koreában (0,8), Szingapúrban (0,9) és Máltán a legalacsonyabb (1,1). Olaszországban, Spanyolországban és Ukrajnában is 1,2.

5. Személyes perspektíva: Az első nap Magyarországon

A 37 éves Erik egy közép-szlovákiai városban, a 20 ezres Breznóbányán él. Találkozásunk napja volt élete első napja Magyarországon, a szarvasi főúton sétált papucsban az októberi napsütésben.

Mit csinált Szarvason? Egy amatőr színtársulat tagjaként vett részt egy nemzetközi színházi szemlén a Cervinus Teátrumban, amely Magyarország egyetlen kétnyelven (magyarul és szlovákul) játszó kőszínháza (ennek hátteréről az utolsó pontban írunk).

  • Hriszto Bojcsev bolgár drámaíró Titanic zenekar című előadását játszották.
  • 100-150 fős közönséget várt az előadásukra. Szarvas után a romániai Nagylakon is volt egy fellépésük.

Mivel foglalkozik? Erik számára a színház csak hobbi, főállásban a számítógépgyártó Dellnek dolgozik. Vevőszolgálatos német, osztrák és svájci ügyfelek számára és otthonról dolgozik.

  • Nagyon-nagyon sok pénzt keres állítása szerint, de nem árulta el, hogy pontosan mennyit.

6. Külső szemlélő: Október => gomba

Lehel Zsuzsanna a környezettudatos étkezés elterjesztésére létrejött Felelős Gasztrohős Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Milyen tartalom volt rá nagy hatással a héten? A 444 podcastja a hazai gombafogyasztásról.

Miért? „Októberben nincs aktuálisabb és különlegesebb hazai szezonális alapanyag, mint az erdei gomba! A podcast körbejárja a hazai gombafogyasztást a gasztronómia és a fenntarthatóság szempontjából is. A Felelős Gasztrohős Alapítvány számára ez a téma különösen kedves, teljes szívből támogatjuk a gombafogyasztás növekedését!”

7. Múltidéző: Magyarországi szlovákok

Mi látható a képen? A szlovák tannyelvű iskola és kollégium épületegyüttesének főbejárata Szarvason.

Mi a jelentősége? A legutóbbi népszámlálás alapján a nagyjából 15 ezres Szarvas lakosságának bő tíz százaléka tartotta magát szlováknak. Az iskola célja a szarvasi szlovákok nyelvének és kultúrájának megőrzése és átörökítése.

  • A XIX. század végén – amikor Szarvas jóval nagyobb, 24 ezres volt – a lakosság több mint fele szlovák anyanyelvű volt.

Tágabb kontextus: A Pilis térsége mellett Békés megyében él a legtöbb szlovák Magyarországon. Ennek az az oka, hogy a törökök kiűzése után az északi, túlnépesedett területekről telepedtek át a kiürült délkeleti országrészekbe.

  • Nagyjából 30 ezren tartották magukat szlovák nemzetiségűnek Magyarországon a 2011-es népszámláláson.
  • Békéscsaba volt a magyarországi szlovákok legfontosabb kulturális központja, de lakosságarányuk mintegy négy százalékra süllyedt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz hírlevél Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.