Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. október 12. 10:05 Pénz, Világ

Az energiaszegénység a halálozási adatokon is meglátszódik majd Adam Tooze szerint

Az európai energiakrízis évekig húzódhat, és nem a mostani tél lesz a legnehezebb, hanem a következő, legalábbis Adam Tooze brit-amerikai gazdaságtörténész, a Columbia Egyetem professzora szerint, akit a Foreign Policy kérdezett arról, hogyan látja a globális energiahelyzetet, és milyenek a kilátások Európában.

A korábban a 2008-as gazdasági válságról, majd a koronavírus-járvány kezelésének gazdasági dimenziójáról is könyvet író Adam Tooze szerint jó okunk van azzal számolni, hogy az európai energiahelyzet még egy ideig csak rosszabb lesz. Hideg tél esetén már idén előállhat gázhiány, de a következő tél még nehezebb lesz, ugyanis jelenleg nem látni egyértelműen, hogyan fogják feltölteni megfelelő mennyiségű gázzal az európai tárolókat 2023-ban. A cseppfolyósított földgáz (LNG) befektetések három-négy éves időtávlatban már enyhíthetik a nyomást bizonyos szektorokon, vagyis a 2024-es télen a helyzet már jobb lehet.

Tooze szerint a nyugati világ és Oroszország most beállt viszonyának jó analógiája a hidegháború, és a közgazdász arra számít, hogy ez a megszakított, lecsatlakoztatott viszony nagyjából állandósul. Ez Európában állandósíthatja például a lakóterek 19 fokos felfűtését a korábbi 22 fokos helyett, csökkentve a kontinens gázigényét. Ennek vannak történelmi előzményei: a 80-as években a brit háztatásokban például általános elterjedt volt a lakás 16 fokra fűtése télen.

Hosszú távon Európát az energiafüggetlenség ábrándja hajtja, ennek kulcsát a megújuló energiára történő átállásban látják. Ez további problémákat vet fel: például olyan LNG-infrastruktúrákat kellene most gyorsan kiépíteni, amelyek egy optimista forgatókönyv szerint már 10 év múlva sem kellenek majd.

A jelenlegi energiahelyzet rövid távon visszaveti a fenntarthatóenergia-beruházásokat, de hosszú távon lökést is adhat nekik.

A közgazdász szerint a nemrég elfogadott hatalmas német energiafogyasztás-támogatási program hosszú távon Európa – a koronavírus-járvány idején sikeresen elkerült – széttöredeződéséhez vezethet, mert egy ekkora mértékű, 200 milliárd eurós támogatás más országokban is növeli az igényt, Berlin viszont nem egyeztetett a lépésről senkivel, így a szituáció egy európai kormányok közötti energiatámogatás-versenyhez vezethet. Tooze szerint előbb-utóbb komoly tárgyalást kell folytatnia az európai kormányoknak arról, hogyan egyensúlyozzák ki együtt fiskálisan a helyzetet.

A közgazdás szerint ki kell mondani, Európa jelenleg tragikus helyzetben van, nem pusztán gazdasági, de szociális krízissel kénytelen szembenézni, amit legtömörebben az energiaszegénység vagy fűtőanyag-szegénység fogalmával írhatunk le. Az alacsony jövedelmű háztartások már most télen súlyos deprivációval néznek majd szembe, ez meg fog jelenni a többlethalálozási adatokban. Erre pedig a kormányoknak reagálniuk kell majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiderült, hogy milyen arányban csúszik át az áram- és gázfogyasztás a drágább kategóriábaA Központi Statisztikai Hivatal becslése szerint is több millió fogyasztót érintenek a „lakossági piaci" árak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Az ismerőseim mind fogják a fejüket, hogy mi lesz itt télen” - hogy látják sorsukat a rezsiemelés vesztesei?A gázáremelés leginkább a Fidesz szavazói bázisát érinti érzékenyen. Négy megye kistelepülésein kérdeztünk körbe, hogy hogyan élik meg a rezsi növekedését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindenki a saját gazdaságát próbálja menteni, de a kis országok nem bírják a versenytA 200 milliárd eurós német energiapajzs versenyelőnybe hozhatja a német gazdasági szereplőket azokkal az országokkal szemben, ahol nincs lehetőség ilyen bőkezű segítségre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ adam tooze energiaválság Európa földgáz Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.